fbpx Δ. Αρριανών: Απολύθηκαν έξι συμβασιούχοι αλλά προγραμματίζονται προσλήψεις «διμηνιτών»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 18 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Δ. Αρριανών: Απολύθηκαν έξι συμβασιούχοι αλλά προγραμματίζονται προσλήψεις «διμηνιτών»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήμος Αρριανών
Συμβασιούχοι
Ανεργία

Από «την βεβαίωση του προϊστάμενου των Οικονομικών υπηρεσιών προκύπτει ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για την κάλυψη όλων των προτεινόμενων θέσεων από τα ανταποδοτικά τέλη»

Ο Δήμος Αρριανών Ροδόπης σύμφωνα με την ιστοσελίδα aftodioikisi προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και στη σύναψη νέων συμβάσεων για 12 εργαζόμενους, από το σύνολο των 18 συμβασιούχων της καθαριότητας που υπηρετούσαν στον Δήμο έως σήμερα.


Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 762017 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρριανών, που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος, Ριτβάν Αχμέτ, να εκδώσει διαπιστωτική πράξη νέας πρόσληψης μόνο για τους 12 από τους 18 εργαζομένους, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από «την βεβαίωση του προϊστάμενου των Οικονομικών υπηρεσιών προκύπτει ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις για την κάλυψη όλων των προτεινόμενων θέσεων από τα ανταποδοτικά τέλη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.


Ωστόσο οι εργαζόμενοι του δήμου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση “Προκαλεί μεγάλη εντύπωση, δεδομένου, ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που σίγουρα είναι γνωστή στον δήμαρχο Αρριανών, αλλά και την οικονομική του υπηρεσία, επιτρέπεται η χρήση και άλλων κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις ανάγκες πληρωμής των συγκεκριμένων συμβασιούχων, χωρίς να επιβαρύνονται με νέα δημοτικά τέλη οι δημότες.


Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, δεδομένου ότι η οικονομική υπηρεσία του δήμου εισηγείται έλλειψη πόρων και ο δήμαρχος το αποδέχεται, είναι μια πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών. Σύμφωνα λοιπόν με την υπ. αριθ. 402017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρριανών με ημερομηνία 20.03.2017 αναφορικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού 2017, που βρήκαμε στην Διαύγεια, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει 24 νέες θέσεις συμβασιούχων καθαριότητας για το 2017, επιπλέον των 18 εργαζομένων που ήδη είχαν παραταθεί οι συμβάσεις τους έως το τέλος του 2017. Και μάλιστα η απόφαση αυτή συνοδεύεται από «βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας ότι έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τους οι σχετικές πιστώσεις για το τρέχον έτος και εφεξής». Δηλαδή τον Μάρτιο του 2017 ο Δήμος Αρριανών βεβαίωνε, ότι διέθετε πιστώσεις για συνολικά 42 εργαζόμενους, ενώ σήμερα ισχυρίζεται, ότι διαθέτει πιστώσεις μόνο για 12 από αυτούς. Κάτι δε μοιάζει σωστό στη συγκεκριμένη υπόθεση”.


Επίσης, είναι γνωστό, στη Θράκη όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι του δήμου, ότι ο Δήμος Αρριανών είναι υποστελεχωμένος, την στιγμή που πρόκειται για έναν δήμο με μεγάλη έκταση, ορεινό σε μεγάλο τμήμα του, που διαθέτει απομακρυσμένους οικισμούς με άσχημο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Εξάλλου, για αυτή την κατάσταση, τονίζουν γίνεται αναφορά σε μια ακόμη απόφαση που αντλήσαμε από το Διαύγεια. Στην υπ. αριθ. 02.2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών με ημερομηνία 17.01.2017 σχετικά με τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού αναφέρεται «Ειδικότητα Y.E. Εργατών Γενικών Καθηκόντων. Η πρόσληψη ατόμων της ανωτέρω ειδικότητας είναι απόλυτα απαραίτητη δεδομένου ότι οι εργάτες, που απασχολούνται στο Δήμο μας, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στους 57 οικισμούς του Δήμου Αρριανών, όπως αποκομιδή σκουπιδιών, καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και ρεμάτων, αποψίλωση από χόρτα κοινοχρήστων χώρων, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, άμεσες ενέργειες σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά και άλλων περιστατικών που η μη άμεση αντιμετώπισή τους ενδέχεται επιδεινώσουν τα προβλήματα και να εξελιχθούν έως και επικίνδυνες για την ζωή των δημοτών και στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».


Στην ίδια απόφαση αναφέρεται «Δ.Ε. Οδηγών αυτοκινήτων. Η πρόσληψή του κρίνεται αναγκαία γιατί οι υπηρετούντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, δεδομένου ότι η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου. Επίσης ο Δήμος διαθέτει φορτηγά και αυτοκίνητα αλλά όχι οδηγούς για την εκμετάλλευση τους».


Με βάση τα παραπάνω, σημειώνουν οι εργαζόμενοι «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο επέλεξε ο δήμαρχος Αρριανών να προχωρήσει στην απόλυση εργατών καθαριότητας και οδηγών, ενώ από τη μία παραδέχεται όλες τις παραπάνω ανάγκες, αλλά την ίδια στιγμή, ούτε νέους συμβασιούχους διαθέτει, ούτε νέο τακτικό προσωπικό. Εκτός αν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους εργαζομένους αυτούς, με άλλους δικής του επιλογής μέσω συμβάσεων δίμηνης απασχόλησης ή εργολάβους.


Η αλήθεια είναι ότι τα ερωτήματα είναι πολλά, εκτός από τα παραπάνω. Όπως για παράδειγμα με ποιον τρόπο επιλέχτηκαν από τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, ποιοι θα απολυθούν και ποιοι θα συνεχίσουν, για ποιόν λόγο απολύθηκε η μοναδική συμβασιούχος γυναίκα εργάτρια καθαριότητας που εργαζόταν, και πολλά άλλα».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 
Η Γραμματεία Ροδόπης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αρριανών για την απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας από το σύνολο των 18 συμβασιούχων της καθαριότητας, που υπηρετούσαν στο Δήμο Αρριανών  έως σήμερα.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: Ενώ, ο δήμαρχος Αρριανών επανειλημμένως έχει δημοσιοποιήσει την ανάγκη στελέχωσης του δήμου, σήμερα χωρίς καμία εξήγηση προχωράει στην απόλυση εργαζομένων. Η τακτική του αυτή δεν βλάπτει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρο τον λαό της περιοχής του δήμου Αρριανών που έχει αντικειμενικά αυξημένα προβλήματα. Είναι φανερό, ότι δήμαρχος Αρριανών, αν και είχε τη δυνατότητα να ανανεώσει τις συμβάσεις και των 18 εργαζόμενων συμβασιούχων  ως το Μάρτη του 2018  επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από όσους δημάρχους της χώρας που «έτρεξαν» να απολύσουν  όλους ή μέρος των συμβασιούχων εργαζόμενων. Ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου". 


Το ΠΑΜΕ καλεί την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει τις απολύσεις των συμβασιούχων και καλεί του συμβασιούχους σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

 -για να ανακληθούν οι απολύσεις, να υπογραφεί νέα σύμβαση για ΌΛΟΥΣ
- να εξασφαλιστεί η πληρωμή τους για όλο το προηγούμενο διάστημα
-να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου .


Καλεί, τέλος, τους εργαζομένους όλων των δήμων της Ροδόπης να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους απολυμένους συναδέλφους τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ