fbpx Άνοιξε η πλατφόρμα απαλλαγής από τα διόδια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΜΕΣΤΗΣ

Άνοιξε η πλατφόρμα απαλλαγής από τα διόδια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
διόδια
ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΤΗΣ

Οι κάτοικοι της Ροδόπης μπορούν να απαλλαγούν από την καταβολή αντίτιμου στα διόδια Ιάσμου και Μέστης

Διονύσης Βοργιάς

Ένα 24ωρο από τη λειτουργία των διοδίων Μέστης άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα απαλλαγής από τα διόδια Μέστης και Ιάσμου. Υπενθυμίζουμε από το πρωί της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου τα διόδια της Μέστης βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία με τιμές στα 1,2 ευρώ (δίκυκλα), 1,7 ευρώ (απλά επιβατηγά), 4,3 ευρώ (μικρά φορτηγά), 6 ευρώ (μεγάλα φορτηγά).


Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Παρά την αβεβαιότητα των κατοίκων, που ανέδειξε ο "Χρόνος" στο χθεσινό ρεπορτάζ, τελικώς, ένα 24ωρο αργότερα, η πλατφόρμα απαλλαγής από τα διόδια βγήκε στον "αέρα" στο http://mimed.ggde.gr/rsdl/info.php.


Η αίτηση αφορά μόνιμους κατοίκους στα διοικητικά όρια των παρακάτω δήμων (αλφαβητικά):


Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Αρριανών, Διδυμοτείχου, Ηγουμενίτσας, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Μετσόβου, Μύκης, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Σαμοθράκης, Σουλίου, Σουφλίου, Τοπείρου, Φιλιάτων και των οικισμών τους.


Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι η απαλλαγή για τους κατοίκους της Ροδόπης αφορά όχι μόνο στα διόδια της Μέστης αλλά και στα διόδια του Ιάσμου.


ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται - σε ηλεκτρονική μορφή - τα παρακάτω έγγραφα.
1. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγραφεί στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος. 
2. Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορίας. 
3. Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα μόνιμου κατοίκου 
4. Για ανέργους μόνο: Κάρτα Ανεργίας σε ισχύ
5. Για ΑμεΑ μόνο: Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταφορτώσουν αυτά τα ηλεκτρονικά έγγραφα στο δεύτερο βήμα υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης ώστε αυτή να είναι έγκυρη. 


Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη και με τη μεταφόρτωση των απαραίτητων δικαιολογητικών ολοκληρώνεται και υποβάλλεται η αίτηση.


Αφού ελεγχθεί άμεσα η κάθε αίτηση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και, αφού πιστοποιηθούν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, εγκρίνεται το αίτημα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων, ως τελικών δικαιούχων ελεύθερης διέλευσης.


Αξίζει να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι η απαλλαγή από τα διόδια δεν θα ισχύσει εφάπαξ, αντιθέτως θα ισχύσει μέχρι τη θέση σε λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων. 


Ως καταληκτική ημερομηνία για την παραπάνω αλλαγή, έχει τεθεί η 31η Δεκεμβρίου 2018, άρα αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι από τον Γενάρη του 2019.


Τρεις είναι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από την καταβολή αντίτιμου:
1. Κύρια κατοικία / Έδρα επιχείρησης: Το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για να πάρει κάποιος απαλλαγή πληρωμής από τα διόδια είναι να διαθέτει την κύρια κατοικία του ή την έδρα της επιχείρησής του σε κάποιον από τους νομούς που υπόκεινται στη ρύθμιση.


2. Όμοροι νομοί: Μιλώντας για τα διόδια της Μέστης, η απαλλαγή πληρωμής αφορά τους νομούς Ροδόπης (στον οποίο βρίσκονται) και το Νομό Έβρου. Μιλώντας για τα διόδια του Ιάσμου, η απαλλαγή αφορά τους Ροδοπίτες (αφού τα διόδια βρίσκονται στη Ροδόπη) και τους κατοίκους του Νομού Ξάνθης, αλλά όχι τους κατοίκους του Νομού Έβρου, αφού ο Έβρος δεν συνορεύει με την Ξάνθη. 


Συνεπώς, οι Εβρίτες πληρώνουν κανονικά στα διόδια του Ιάσμου. Στα διόδια του Αρδανίου τέλος, που θα βρίσκονται στο Νομό Έβρου, απαλλαγή πληρωμής θα έχουν μόνο οι Εβρίτες και κανείς άλλος.


3. Το αυτοκίνητο: Πρέπει να ανήκει στον οδηγό. Σύμφωνα με την §2 του άρθρου 2 της απόφασης Σπίρτζη, για να κερδίσει κάποιος την απαλλαγή πληρωμής τελών στα διόδια, πρέπει να είναι ο κάτοχος του οχήματος (είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε για επιχείρηση). 


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΤΗΣ
Για ανακολουθία στις εξαγγελίες του υπουργείου, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε χθες, έχοντας φυσικά καταβάλλει το κόμιστρο διοδίων για τη μετακίνησή του από τον Έβρο στη Ροδόπη: "Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια ανακολουθία των εξαγγελιών του υπουργείου με τα όσα ισχύουν. Δηλαδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία δεν συνάδει με τις εξαγγελίες του υπουργού. Έχουμε μπροστά μας τη λειτουργία των διοδίων στην οποία αντιτάχθηκε η περιφέρεια τόσο με συναντήσεις στην Αθήνα με το ΤΑΙΠΕΔ όσο και με ψηφίσματα του περιφερειακού συμβουλίου. Δυστυχώς φαίνεται ότι αυτή η ανακολουθία έχει διάρκεια και το πιο σοβαρό είναι ότι δεν λάβαμε καμία ειδοποίηση για την λειτουργία των διοδίων, όπως έπρεπε θεσμικά να ενημερώσουν την περιφέρεια. Θεωρώ ότι είναι ένα ακόμη ατόπημα που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα του υπουργείου και δεν μπορώ να καταλάβω ενώ είχαμε προτείνει και ήτανε συμβατική υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς να λειτουργήσει διόδια στο τελωνείο της  γέφυρας των Κήπων, αυτό δεν έγινε. 
Πεντακόσιες είκοσι χιλιάδες οχήματα περάσανε το 2016 και αυτά σαφώς θα μπορούσαν να συμβάλουν με το ανάλογο τίμημα στην συμβατική υποχρέωση που είχε η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς. Παρόλα αυτά έκαναν αυτά τα διόδια. Επίσης υποσχέθηκαν ότι θα λειτουργήσουν αναλογικά, αλλά δεν λειτούργησαν αναλογικά. Εμείς ως περιφέρεια συνεχίζουμε και θα είμαστε ακόμη πιο σκληρή στην υποβολή αίτησης ακύρωσης λειτουργίας των διοδίων προς το Συμβούλιο της Επικρατείας".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει