ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 19 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

Άλλη μία φωνή για το παραεμπόριο από τη Βουλγαρία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
παραεμπόριο
Βουλγαρία

Σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανεβαίνει στα σύνορα προκειμένου να αναδείξει το αίτημα ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών

Διονύσης Βοργιάς

Άλλη μία φωνή προκειμένου να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα σύνορα Ροδόπης-Βουλγαρίας και να μπει φρένο στο παραεμπόριο, αναμένεται να ακουστεί σήμερα Σάββατο, καθώς στον μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα θα βρεθεί μαζί με πλήθος φορέων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. "Το παραεμπόριο που δημιουργείται μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις επιχειρήσεις της Ροδόπης και γενικά σε όλες τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως με τη Βουλγαρία που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ", μας δηλώνει ο πρόεδρος το μεσημέρι της Παρασκευής, αναδεικνύοντας το αίτημα: "να ενισχυθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου, να εξοπλιστούν με σκάνερ κλπ ώστε σε ένα βαθμό να ελέγξουμε το παραεμπόριο".


Ο ίδιος σημειώνει πως - εκτός από τους ελέγχους - πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα: "Πρέπει να περάσουμε και μία κουλτούρα στους πολίτες των παραμεθόριων περιοχών, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις της περιοχής τους. Δεν μπορεί να ψάχνει ο καθένας για δουλειά και να καταγγέλλει την πολιτεία ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά ο ίδιος και τα παιδιά του, αλλά ταυτόχρονα για ένα πρόσκαιρο κέρδος να περνάω τα σύνορα και να ψωνίζω από Βουλγαρία, Σκόπια ή Τουρκία. Πρέπει να υπάρχει εθνική συνείδηση και ταυτόχρονα προστασία της τοπικής επιχειρηματικότητας: Αγοράζω ελληνικά προϊόντα, για να παραμένει ο πλούτος και οι θέσεις εργασίας εντός Ελλάδας. 


Φυσικά η Πολιτεία δεν είναι άμοιρη ευθυνών, γιατί δεν έλαβε μέτρα στο προενταξιακό στάδιο της Βουλγαρίας στην ΕΕ, για να εξασφαλίσει τις διαφορές που προκύπτουν από το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο των δύο χωρών".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ