ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

«Αλαλούμ» με τις τιμές των φαρμάκων στην αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης
Φάρμακα

«Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας» λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ανιούσα παίρνουν τις επόμενες ημέρες οι τιμές των φαρμάκων και δη των Μη Συνταγογραφούμενων, ενημερώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέκος Τσαπέκος. Όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, όσο μπορεί να θεωρεί κάποιος, αφού η διατίμηση των φαρμάκων είναι πλέον ελεύθερη με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να ανησυχούν για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ο Σύλλογος ήδη μοιράζει ενημερωτικές πινακίδες προς ανάρτηση στα φαρμακεία που θα μπαίνουν μια στον πάγκο, μια στην είσοδο, «διότι καταλαβαίνουμε ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό» όπως λέει ο κος Τσαπέκος, που συμπληρώνει: «δεν μπορεί η πολιτεία από μια να λέει απελευθερώνονται οι τιμές και από την άλλη να λέει έχω στο κουτί ενδεικτικές τιμές διότι δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να το πουλήσει με την ενδεικτική τιμή όταν το αγοράζει συν 30%. Δεν γίνονται και τα δύο μαζί». Οι πινακίδες που αναρτήθηκαν από χθες στις βιτρίνες και στις προθήκες όλων των φαρμακείων του Νομού Ροδόπης αναφέρουν:


Οι Φαρμακοποιοί της Ροδόπης ενημερώνουν για τις αυξήσεις των τιμών των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.
Οι τιμές απελευθερώθηκαν με νόμο του 2014, και με ισχύ από 1/1/2017.
Δεν καθορίζονται πλέον από την κρατική διατίμηση.
Οι Φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να τις αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν.
Οι ενδεικτικές τιμές στις συσκευασίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά επαληθευτήκαμε, αφού φωνάζαμε ότι η απελευθέρωση θα γεννήσει μόνο αυξήσεις!
Ενημερωθείτε από τον φαρμακοποιό σας.


Για το θέμα αυτό καθαυτό, δηλαδή τις τιμές των φαρμάκων, ο κος Τσαπέκος σημειώνει: «Τα μη συνταγογραφούμενα, αυτά για τα οποία ο κόσμος πληρώνει το 100% της αξίας τους, υπάρχει ο νόμος που λέει ότι απελευθερώνονται οι τιμές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να τιμολογούν όποτε θέλουν, όσο θέλουν. Η κρατική διατίμηση δεν υπάρχει πλέον στα φάρμακα. Το θέμα είναι ότι αυτό το καθεστώς της απελευθέρωσης σημαίνει αύξηση τιμών». Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί και πολλές φορές τους φέρνει σε ρήξη με τον κόσμο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να πουλήσουν το φάρμακο στην ενδεικτική αναγραφόμενη τιμή, αφού η αγορά του είναι πολύ ακριβότερη. Λέει ο κος Τσαπέκος: «Η Πολιτεία θα βγάλει επάνω στα κουτιά ενδεικτικές τιμές - σήμερα τα κουτιά έχουνε πάνω τις τιμές που βάζουν οι εταιρείες.

Οι εταιρείες έχουν ολόκληρες ντάνες, ολόκληρες αποθήκες με φάρμακα αυτή την ώρα, και οι αποθήκες το ίδιο. Αυτά τα φάρμακα όταν τα πάρει ο φαρμακοποιός σήμερα και έχει το κουτί επάνω μια τιμή ή ενδεικτική ή τιμή της εταιρείας, δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να το πουλήσει στην τιμή αυτή όταν η εταιρεία τον χρεώνει συν 30%. Αυτό το λέμε δημόσια και είναι ένα πρόβλημα». Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης βλέπει το ζήτημα λίγο μακροπρόθεσμα και ανησυχεί για ενδεχόμενες συνέπειες σε περιπτώσεις που κάποια φάρμακα γίνουν αναγκαία, όπως για παράδειγμα σε μία ενδεχόμενη επιδημία: «φοβάμαι ότι ο νόμος περί προσφοράς και ζήτησης θα μπει στο κομμάτι των φαρμάκων και θα είναι πολύ άσχημο στην ελληνική κοινωνία να αρχίσουμε και να λέμε ότι ‘τώρα έχει ανάγκη ο κόσμος από αυτό βάλτο μεγάλη τιμή’ και φοβάμαι ότι θα το ζήσουμε αυτό. Μια απελευθέρωση πάντα βάζει τον επιχειρηματία σε διάφορες σκέψεις. 


Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει αυτά να είναι με κρατική διατίμηση, να υπάρχει το νόμιμο μικτό κέρδος του φαρμακείου που υπήρχε ανέκαθεν και να είναι τα πράγματα οργανωμένα και προσαρμοσμένα» καταλήγει. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε