ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

10 βήματα για την ένταξη στο Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον

Γράφει ο Βασίλης Δ. Πολιτειάδης Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc,  Ενεργειακός Επιθεωρητής Β’ τάξης, Μέλος της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Τ.Ε.Ε. Θράκης

Ολοκληρώθηκε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασηςκαι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ηπροκήρυξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ", η οποία περιλαμβάνει τόσο τον Οδηγό εφαρμογής όσο και τα παραρτήματά του. Επίσης ολοκληρώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η παράδοση του πληροφοριακού συστήματος (ηλεκτρονική πλατφόρμα). Οι ωφελούμενοι καθώς και ο τεχνικός κόσμος βρίσκονται σε αναμονή της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν στην διάθεση τους, τους κωδικούς πρόσβασης στο taxinet. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η επίσημη διαδικτυακή πύλη του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/.


Πότε «ανοίγει» το πρόγραμμα;
Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Πέμπτη ο ιστότοπος exoikonomisi.ypen.gr, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ. θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων. Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιώσουν ενεργειακά το ακίνητο τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους και την αξία της περιουσίας τους, μειώνοντας παράλληλα τις ενεργειακές δαπάνες του νοικοκυριού τους αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μία μέρα μόλις πριν την έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δόθηκε στην δημοσιότητα το Εγχειρίδιο Πληροφοριακού Συστήματος


Στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ο προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 17.645.444,51€
Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επιδοτηθούν περίπου από 1.000 – 1.700 κατοικίες σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Το πρόγραμμα θα παραμένει ανοικτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Οι αιτήσεις υπάγονται στη βάση της άμεσης αξιολόγησης, ήτοι αυτοτελούς αξιολόγησης της κάθε αίτησης με σειρά προτεραιότητας.


Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να υπαχθούν;
Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα θα πρέπει να εξετάσει εάν καλύπτει τα κριτήρια. Αν «ναι» θα πρέπει να απευθυνθεί σε Ενεργειακό Επιθεωρητή ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (1ου ΠΕΑ). Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


Γενικές Προϋποθέσεις για Επιλέξιμες Κατοικίες
Στις παρακάτω παραγράφους είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας σύμφωνα με τον Οδηγό Προγράμματος.
Επιλέξιμη κατοικία είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα που ικανοποιεί τα ακόλουθα κριτήρια:


• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία βάσει του Ε1.
• Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη. (Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν πριν την αίτηση.)
• Έχει καταταχθεί βάσει του 1ου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
• Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.


Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται τα ποσοστά επιδότησης ανά κατηγορία.

 


*Ως εισόδημα λαμβάνεται το «εισόδημα επιβολής εισφοράς» του τμήματος Γ2 «Εκκ. Ειδ. Εισφοράς Αλληλ.» του εκκαθαριστικού σημειώματος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


Το κόστος των 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις) και η αμοιβή του συμβούλου επιδοτούνται 100% και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του έργου σε περίπτωση ένταξης.
Σε περίπτωση μη ένταξης ο ωφελούμενος επιβαρύνεται το κόστος έκδοσης του 1ου ΠΕΑ. 


Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο αίτησης.


Δεν είναι επιτρεπτή η απαίτηση από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό εμπράγματων εξασφαλίσεων για την χορήγηση του δανείου. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση να τεθεί εγγυητής στην περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης θέλει να βελτιώσει την πιστοληπτική του ικανότητα (ιδίως στις περιπτώσεις ανηλίκων και ηλικιωμένων).
Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.


Παράδειγμα: Ένας ωφελούμενος με οικογενειακό εισόδημα < 20.000 € και δύο παιδιά για κατοικία 100 τ.μ. λαμβάνει επιδότηση 70%. Ο προϋπολογισμός εργασιών ορίζεται στα 25.000 €. Τα 17.500 € είναι επιδοτούμενα από το πρόγραμμα και τα 7.500 € ιδία συμμετοχή.


Επιλέξιμες παρεμβάσεις


Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:
▶    1. Αντικατάσταση κουφωμάτων  •  Αλουμινίου – Ξύλου – PVC, Ρολά, Συστήματα σκίασης
▶    2. Aναβάθμιση θερμομόνωσης •  Δώματος, Εξωτερική, Πιλοτής, Στέγης
▶    3. Αναβάθμιση συστήματος Θέρμανσης / Ψύξης •  Αντλία Θερμότητας, Λέβητας Πετρελαίου, Λέβητα Φυσικού Αερίου-Υγραερίου, Γεωθερμική Αντλία θερμότητας, Λέβητας βιομάζας – πέλλετ, Κλιματιστικά, Διατάξεις ελέγχου
▶    4. Σύστημα Παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης •  Ηλιακός Θερμοσίφωνας , Ηλιακό Βεβιασμένης κυκλοφορίας, Ηλιακό σύστημα υποβοήθησης Θέρμανσης


Τα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση (υποκατηγορία παρέμβασης) καθορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.


«Ενεργειακοί Στόχοι» του προγράμματος
Σύμφωνα λοιπόν με τον οδηγό του προγράμματος, η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση, που θα υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:


α) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

β) Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 έως 7 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός επεμβάσεων που θα καλύπτει τον ενεργειακό στόχο (π.χ. μόνωση και αλλαγή συστήματος θέρμανσης ή ηλιακό για ΖΝΧ) για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα.
Διαδικασία Υποβολής και Ένταξης στο Πρόγραμμα

1ο Βήμα - Έναρξη
Υποβάλλεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο ή από το σύμβουλο έργου του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείουhttps://exoikonomisi.ypen.gr/. Ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τους κωδικούς του taxisnet.Καταχωρούνται τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο γίνεται αίτηση και εφόσον υπάρχει ταύτιση προχωράει η αίτηση σε επόμενο στάδιο επιλεξιμότητας.
 

2οβήμα- Έκδοση 1ου Π.Ε.Α. 
Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, για την έκδοση του 1ουΠιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Γίνεται η αυτοψία από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και εκδίδεται το 1οΠΕΑ. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

3ο βήμα - Καταχώρηση Σύστημα
Ο ενδιαφερόμενος ή ο Σύμβουλος Έργου καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία του 1ου ΠΕΑ, τις παρεμβάσεις που έχει επιλέξει και το αντίστοιχο κόστος τους καθώς και τον ενεργειακό στόχο που θα πετύχει μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Καταχωρεί επίσης και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται(Ε1, Ε9, εκκαθαριστικό κτλ).
 

4ο βήμα - Έλεγχος αίτησης
Γίνεται έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα σχετικά με την πληρότητα της αίτησης. Εάν διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει ελλείψεις γίνεται πληροφόρηση για τα τυχόν ελλείποντα στοιχεία. Ο ενδιαφερόμενος ή ο Σύμβουλος Έργου τροποποιεί τα στοιχεία του αιτήματος επισυνάπτοντας και τα τυχόν ελλειπόντα δικαιολογητικά. Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις ο δικαιούχος λαμβάνει μοναδικό εξαψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου ένταξης.
 

Ηλεκτρονική Αίτηση για δάνειο (Προαιρετικό)
Ο ενδιαφερόμενος εφόσον επιθυμεί, επιλέγει ηλεκτρονικά την τράπεζα που επιθυμεί (10 συνεργαζόμενες τράπεζες) για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας. Η τράπεζα οφείλει να ολοκληρώσει τον έλεγχο και να απαντήσει σε 15 ημέρες. Σε περίπτωση απόρριψης ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα αίτησης σε άλλη τράπεζα.


Σε περίπτωση που η αίτηση του γίνει αποδεκτή υπογράφεται η δανειακή σύμβαση με την τράπεζα και με αυτόν τον τρόπο ο Ωφελούμενος αποδέχεται τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα. Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου.


5ο βήμα - Αποδοχή της αίτησης
Ο Ωφελούμενος υποβάλει δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα (και τους όρους αυτού). Προκαταβολή στους αναδόχους μπορεί να δοθεί μόνο από τα ίδια κεφάλαια (ποσό που δεν επιδοτείται), πριν ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις. Η τυχόν προκαταβολή γίνεται με τραπεζική κατάθεση.
 

6ο βήμα - Υλοποίηση Παρεμβάσεων 
Υλοποιούνται οι παρεμβάσεις.
 

7ο βήμα - Έκδοση 2ου Π.Ε.Α.
Γίνεται δεύτερη αυτοψία από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή και εκδίδεται το 2ο Ενεργειακό Πιστοποιητικό. Καταχωρούνται στο σύστημα τα στοιχεία του 2ου ΠΕΑ.
 

8ο βήμα - Παραστατικά & Πιστοποιητικά
Συγκεντρώνονται τα παραστατικά των προμηθευτών και τα πιστοποιητικά υλικών που απαιτούνται από το πρόγραμμα.


9ο βήμα - Έλεγχος
Έλεγχος επίτευξης του ενεργειακού στόχου που καθορίστηκε στην αρχή.
 

10ο βήμα - Πληρωμή Προμηθευτών
Εκταμιεύονται τα χρήματα απευθείας στους λογαριασμούς των αναδόχων.
Σε πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί οι παρεμβάσεις;
Όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 9 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Υπαγωγής (συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου).


Ενεργειακές Παρεμβάσεις
Παρότρυνση μου για τις ενεργειακές παρεμβάσεις τους είναι οι δικαιούχοι του νομού μας να στηρίξουν τοπικούς προμηθευτές, επιχειρήσεις και εγκαταστάτες αφού ο Νομός Ροδόπης δεν στερείται τεχνογνωσίας καιδιαθέτει ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς.


Από πότε μπορούν να κριθούν επιλέξιμες οι προς επιχορήγηση δαπάνες;
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του 1ου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) με την κατάταξη του ακινήτου. Ωστόσο, δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
 

Μέχρι πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλλει ένας ωφελούμενος;
Κάθε ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Η καταχώριση στο πληροφοριακό σύστημα περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων και στην περίπτωση αίτησης που έχει συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, η τελευταία θα ανακληθεί. Επιτρέπεται ωστόσο η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/ αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία. Στο ανωτέρω πλαίσιο δεν μπορούν να υποβληθούν περισσότερες της μίας αίτησης για την ίδια πολυκατοικία.


«Ανάσα» για τον κλάδο των κατασκευών και τον τεχνικό κόσμο
Το Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ σαν πρόγραμμα αποτελεί μια μικρή ανάσα για τον χώρο των κατασκευών που αποτελούσε τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας, παρέχοντας θέσεις εργασίας σε μεγάλο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού. 


Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτούμενων παρεμβάσεων όπως μονώσεις, κουφώματα, λέβητες, ηλιακοί θερμοσίφωνες και σωλήνες παράγονται από Ελληνικές Βιομηχανίες. 
Εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανία


Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΝ αναμένεται επίσης αντίστοιχο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018.Πέρα από τις κατοικίες, πόροι του ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί επίσης για τα δημόσια κτίρια και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ανώτατα όρια επιλέξιμων Δαπανών ανά κατηγορία Δαπάνης

Οδηγός

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=FprOhafhOFI%3d&tabid=37&language=el-GR

Παραρτήματα

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=2Yj4GqOXBXs%3d&tabid=37&language=el-GR

Εγχειρίδιο Πληροφοριακού Συστήματος

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Lwo5y4rBzaM%3d&tabid=37&language=el-GR

Επίσης λειτουργεί Γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης κοινού (Help Desk) με τηλ: 210.3000.877 και email: infoekoii@etean.com.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ