ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Γ. Πολυχρόνης: "Καμία κυβέρνηση δεν είδε την διάσταση της θήρας στην Ελλάδα"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιάννης Πολυχρόνης
Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης
Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής

Ο κυνηγός υπογραμμίζει εκφράζει την πεποίθηση ότι "το κυνήγι στην Ελλάδα  ασκείται κάτω από τις επιταγές της επιστήμης"

Διονύσης Βοργιάς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Πολυχρόνης, προκειμένου να παραβρεθεί στην ετήσια εκδήλωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής. Επ' αφορμή της παρουσίας του στην Κομοτηνή, του ζητήσαμε να καταθέσει σχόλιο αναφορικά με διάφορα θέματα.


Πρώτον, αναφορικά με την δράση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής. "Πραγματικά έχει αποδείξει με το έργο του ότι είναι ένα ζωντανό κύτταρο στην περιοχή και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος - της άγριας πανίδας και της χλωρίδας. Παράλληλα, αναπτύσσει πολύ μεγάλο έργο στον κοινωνικό τομέα, κι αυτό οφείλεται στην πρωτογενή δουλειά των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του εκάστοτε προέδρου", είπε.


Ο κος Πολυχρόνης στάθηκε κατηγορηματικός απέναντι στις κυβερνήσεις, εξηγώντας ότι ποτέ καμία δεν έχει δει τα πλεονεκτήματα της θήρας. Σημείωσε ότι το κυνήγι "περνάει τις δυσκολίες του διότι - λυπάμαι αλλά θα το πω - ουδέποτε κυβέρνηση, ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος, δεν είδε την διάσταση της θήρας επιστημονικά, νομικά, διοικητικά και διαχειριστικά στο ύψος και στο ήθος που έπρεπε να την δει.

Μέχρι και τώρα στις μέρες μας θεωρούν την θήρα ως πάρεργο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα", ενώ έφερε ως παράδειγμα το τί συμβαίνει σε άλλες χώρες: "Σε όλη την Ευρώπη και τον προηγμένο κόσμο, η θήρα είναι ένα διαχειριστικό μέτρο και ασκείται κάτω από τις επιταγές της επιστήμης και της νομικής επιστήμης. Στην Ελλάδα οι δικοί μας πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί το παραπάνω, στο μέγεθος που θα έπρεπε. Παρόλα αυτά, με την επιστημονική και νομική τεκμηρίωση που δίνουμε στους εκάστοτε υπουργούς αρμόδιους για το θέμα της θήρας, μπορούμε και κατορθώνουμε να ασκούμε την θήρα, όπως προβλέπεται από την επιστήμη και το νόμο". 


Άλλωστε, οι δικαστικές διαμάχες για τις ενώσεις κυνηγών ανά την Ελλάδα είναι μία πραγματικότητα, που καλούνται να αντιμετωπιστούν σχεδόν κάθε χρόνο. Ο κος Πολυχρόνης όμως εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι εκφράζουν με επιστημονικούς τρόπους τις θέσεις τους. "Εμείς σαν κυνηγετικές οργανώσεις έχουμε ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες, οι οποίοι δουλεύουν άοκνα και παράγουν μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται σε ξένα έγκριτα περιοδικά για να έχουν τη βαρύτητα που πρέπει. Αυτές τις μελέτες εμείς έχουμε παρουσιάσει και στο υπουργείο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - όπου έχουμε κερδίσει και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως κυνηγετικές οργανώσεις σχετικά με την άσκηση της θήρας στην Ελλάδα. Δηλαδή έτσι όπως ασκείται και λειτουργεί η θήρα στην Ελλάδα, είναι σε απόλυτα νόμιμα πλαίσια. Φέτος είχαμε μία σχετικά ήσυχη κυνηγετική περίοδο, με την έννοια ότι δεν είχαμε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας", μας λέει.


Σε άλλο σημείο του λόγου του κατηγορεί τους πολιτικούς ότι δεν ενδιαφέρονται πράγματι για την οικολογία, αλλά για τις ψήφους των οικολόγων. "Το μικρόβιο της Οικολογίας στην Ελλάδα είναι καινούργιο και πουλάει, πρώτα οικονομικά. Δυστυχώς όποιους και να ρώτησα κανείς δεν μου απάντησε ποιός ο ορισμός του πραγματικού οικολόγου. Σε όλα χρειάζεται διαχείριση κάτω από τις επιταγές της επιστήμης, όμως οι πολιτικοί μας βλέπουν τις ψήφους στην οικολογία", κατηγόρησε. 


Ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο και δύο παραδείγματα έξαρσης πληθυσμών ζώων, λόγω αβλεψίας της Πολιτείας. "Στην Ελλάδα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του αγριόχοιρου, κι αυτό οφείλεται σε αβλεψία της Πολιτείας. Την περίοδο 2009-2011 δόθηκαν επιδοτήσεις για τη βιολογική καλλιέργεια χοίρων. Πήραν τις επιδοτήσεις, δημιούργησαν μονάδες χωρίς έλεγχο και μετά άφησαν τον αγριόχοιρο στο έλεος του Θεού, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε έναν τεράστιο υβριδισμό του αγριόχοιρου και να έχουμε τεράστιες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, κάτι που συμβάλλει αρνητικά στην αγροτική οικονομία.

Ήδη έξω από την Θεσσαλονίκη θρηνήσαμε ένα θύμα από αγριόχοιρους. Και παραμένουν εκεί και πηγαίνουν και τους ταΐζουν.", είπε για τον πληθυσμό αγριόχοιρου, ενώ έκανε κι ένα σύντομο σχόλιο για τον πληθυσμό λύκων στην Ελλάδα: "Επίσης, έχουμε αύξηση των λύκων, οι οποίοι μπαίνουν μέσα σε ποιμνιοστάσια και προκαλούν μεγάλες καταστροφές, αλλά γι' αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ