ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ «Χ», ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΝΦΑΝΗΣ

«Μετρημένα»

ΑΡΘΡΑ
Σταύρος Φανφάνης
Μετρημένα

Γράφει ο εκδότης του «Χ», Σταύρος Φανφάνης

Σταύρος Φανφάνης

1. Παρατηρούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τα τελευταία 24ωρα τις εξελίξεις με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, η σύλληψη των οποίων έγινε από τουρκικά στρατεύματα στον Έβρο την περασμένη Πέμπτη 1 Μαρτίου. Η μετατροπή της σύλληψης και κράτησης των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη από μια υπόθεση με φαινομενικά χαμηλό βαθμό δυσκολίας σε σημείο τριβής διαρκείας,  αποτελεί τη βασική πηγή ανησυχίας  όλων μας, σε μία χρονική στιγμή, ιδιαίτερα εύθραυστη.

2. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ακόμα μία φορά η έλλειψη ισχυρής διαπραγματευτικής δυναμικής της χώρας, καθώς και η διαχείριση κρίσεων σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική μας πολιτική και ιδιαίτερα όπου απέναντι μας εμπλέκεται η  Τουρκία. Κάτι το οποίο είναι αισθητό σε όλα τα επίπεδα, από τις συγκεχυμένες πληροφορίες του ΥΠ.ΕΞ. και του Υπ. Εθνικής  Άμυνας, όσο και από την μη ενεργοποίηση σύσσωμων των συμμαχικών δυνάμεων προς την άμεση εξεύρεση λύσης. 

3. Το πώς έγινε εξ αρχής το περιστατικό και τους πραγματικούς λόγους που έχουμε οδηγηθεί στο σημείο που είμαστε, ίσως μην τους μάθουμε ποτέ. Αλλά ακόμα και η είδηση της ερήμωσης της Αδριανούπολης, από τους Έλληνες καταναλωτές που συρρέουν κατά χιλιάδες τα Σαββατοκύριακα, και προώθηση της ως εμπάργκο, πρέπει να κριθεί με δέουσα προσοχή. Το εμπάργκο ή ο φόβος είναι αυτός που μας κράτησαν από τη φθηνή αγορά της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες; Μάλλον και τα δύο, με το τελωνείο να είναι ιδιαίτερα φειδωλό στην πληροφόρηση,  των αριθμών εξερχόμενων και εισερχόμενων αυτοκινήτων.  

4. Στιγμές σαν και αυτή, εκείνο  που μας λείπει είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό. Φανατιζόμαστε ή τρομοκρατούμαστε. Και οι δύο αντιδράσεις σίγουρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Μάλιστα ως προς το πρώτο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρώ διάφορες αναρτήσεις στα social media, τα οποία σκοπό και μόνο έχουν την πόλωση, την δημιουργία κλίματος μέσω της παραπληροφόρησης και το φανατισμό. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν τι διαβάζετε  και από που προέρχεται. 

5. Στην Ελλάδα του σήμερα η διεύρυνση των γνώσεων μας μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως ότι σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιώργος Καραγκούνης (σ.σ. ποδοσφαιριστής), αλλά όχι ότι είναι η πανελλήνια μέρα κατά της Σχολική βίας και του Εκφοβισμού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ