ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Τρεις μήνες μετά το αναπτυξιακό συνέδριο, τί έχει δρομολογηθεί;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Αναπτυξιακό Συνέδριο

"Επιτέλους πρέπει η περιοχή μας να πάρει αποτέλεσμα και όχι λόγια", τονίζει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ΠΑΜ-Θ Φώτης Καραλίδης

Διονύσης Βοργιάς

Περισσότεροι από τρεις μήνες έχουν περάσει από την διεξαγωγή του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα "Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο", το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή, έδρα της περιφέρειας. 


Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού "Κοινωνική Συμμαχία" και της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Φώτης Καραλίδης ζήτησε ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου, για το αν υπάρχει κάποια επίσημη-κυβερνητική ενημέρωση προς την διοίκηση της Περιφέρειας αναφορικά με τις τότε εξαγγελίες. 


Αναλυτικά, ο κος Καραλίδης σημείωσε τα παρακάτω: "Το περιφερειακό συνέδριο με την παρουσία του πρωθυπουργού και σχεδόν όλου του υπουργικού συμβουλίου στην Περιφέρειά μας, περιλάμβανε σειρά εξαγγελιών σε ό,τι αφορά την προοπτική της περιφέρειάς μας και την συμμετοχή της στον συνολικό σχεδιασμό της χώρας. Μετά από τρεις μήνες, θα περιμέναμε αυτές οι εξαγγελίες τουλάχιστον να μπουν σε μία ιεράρχηση και να δούμε σε ποια κατεύθυνση όλα αυτά που εξήγγειλαν προσπαθούν να τα υλοποιήσουν και πως θα τύχουν χρηματοδότησης.

Εγώ δεν έχω δει επίσημα κάτι τέτοιο να έχει γίνει ή διαφαίνεται να γίνει, γι' αυτό και θα παρακαλούσα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ως συνδιοργανωτής αυτής της προσπάθειας, να καταγράψει τις εξαγγελίες που έγιναν από κάθε στόμα κυβερνητικού αξιωματούχου, ώστε στο τέλος να μπορέσουμε να ιεραρχήσουμε τα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας και να δούμε αν αυτές οι εξαγγελίες θα παραμείνουν εξαγγελίες". Σε άλλο σημείο του λόγου του κατήγγειλε ότι οι εξαγγελίες παραμένουν διαχρονικά ...εξαγγελίες: "Οι ίδιες εξαγγελίες που έγιναν τότε, έγιναν και τον Νοέμβριο του 2014 τουλάχιστον στον τομέα των υποδομών 970 εκ. ευρώ, δια στόματος υπουργού Υποδομών τότε Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Αλεξανδρούπολη".


Σύντομος στην τοποθέτηση-απάντησή του ήταν ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος αρχικά αναγνώρισε ότι ο προβληματισμός του κου Καραλίδη είναι σωστός. "Την ευθύνη για να διατυπώσει τα συμπεράσματα - πέρα από τα δημόσια πρακτικά που έχουν καταγραφεί - τα έχει η κυβέρνηση. Τα συμπεράσματα αυτά, σε επικοινωνία που είχαμε, μας είπαν ότι καταγράφονται και κάποια στιγμή θα ενημερωθούμε. Και δικός μου προβληματισμός υπάρχει και χρονοδιαγράμματα πρέπει να αποτυπωθούν. Επομένως, δεν έχω να πω κάτι άλλο, περιμένουμε να δούμε τι θα μας αποσταλεί", είπε ο κος Μέτιος.


Λήγοντας την συζήτηση επανατοποθετήθηκε ο κος Καραλίδης. "Θα παρακαλούσα όταν είστε ενήμερος, να λάβουμε γνώση ως περιφερειακό συμβούλιο. Εγώ ως αυτοδιοικητικός θα χειροκροτήσω αυτόν που θα υλοποιήσει τα εξαγγελθέντα για την περιοχή μας, και δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους πρέπει η περιοχή μας να πάρει αποτέλεσμα και όχι λόγια", είπε καταλήγοντας. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ