ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, 2018 - 16:15
ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

Η καρδιά του αθλητή

ΑΡΘΡΑ
Αθλητικά

Γράφει ο Άρης Μύρκος

Η καρδιά του αθλητή χαρακτηρίζεται από μορφολογικές μεταβολές που αποδίδονται κυρίως στην μακροχρόνια αθλητική προπόνηση. 


Σχετικά με την καρδιά του αθλητή αντοχής έχουν γίνει αρκετές επιστημονικές και κλινικές μελέτες οι οποίες εξετάζουν τις μεταβολές αυτής, σαν απάντηση στην παρατεταμένη αερόβια άσκηση. Σε μία συστηματική ανασκόπηση από 31 έρευνες,  εξέτασαν 413 αθλητές αντοχής μεγάλων αποστάσεων, μεταξύ αυτών και elite Ελλήνων μαραθωνοδρόμων (Deligiannis et al 1995).


Γίνεται φανερό ότι η καρδιά των αθλητών αντοχής προσαρμόζεται αυξάνοντας τόσο την τελοδιαστολική διάμετρο όσο και το πάχος του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας. Η εσωτερική διάμετρος της αριστερής κοιλίας αυξάνεται λόγω των μεγάλων φορτίσεων όγκου αίματος που δέχεται και που μπορεί να ξεπεράσει κατά τη μέγιστη προσπάθεια τα  40 λίτρα το λεπτό! 
Η καρδιά όμως των αθλητών αντοχής δέχεται και σχετικά υψηλές φορτίσεις πιέσεις όπως προκύπτει από την αύξηση της συστολικής πίεση κατά την άσκηση που μπορεί να φτάσει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και τα 175mmHg ενώ η διαστολική παραμένει αμετάβλητη (Palatini et al 1987).


Οι παραπάνω προσαρμογές οδηγούν σε αθλητική βραδυκαρδία μη παθολογική και είναι αποτέλεσμα του μεγαλύτερου όγκου παλμού, δηλαδή της συνολικής ποσότητας αίματος που απομακρύνει η καρδιά προς τους ιστούς σε κάθε χτύπο της. 
Έτσι, αυτόματα οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού για αιμάτωση και οξυγόνωση των μυών κατά την ηρεμία και κατά την υπομέγιστη άσκηση καλύπτονται με μικρότερη καρδιακή συχνότητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους χαμηλούς παλμούς ηρεμίας (δείκτης καλής υγείας και αερόβιας ικανότητας) αλλά και τη μικρότερη καρδιακή συχνότητα κατά την άσκηση. 
Να γυμνάζεσθε για να είστε υγιείς!


Μύρκος Γ. Άρης 
καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού M.Sc. Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοκριτείου Π.Θ.
Site: www.sciencetraining.gr 
Mobile: 6939641647
Fb page: sciencetraining.gr
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς