ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Καλές και ελεύθερες γιορτές»

ΑΡΘΡΑ
Από Απόσταση
Σταύρος Ι. Σταυρίδης

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλες και όλους.


Εύχομαι αυτές οι μέρες να είναι για όλους εορταστικές και γεμάτες υγεία και χαρά.


Ο σημερινός τίτλος μου πιθανόν να μη γίνεται άμεσα κατανοητός, γιατί εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι σχέση μπορεί να έχουν οι γιορτές με την ελευθερία.


Το θέμα μου λοιπόν αναφέρεται στο κατά την άποψή μου πραγματικό πνεύμα των γιορτών, που είναι το να περνά ο καθένας αυτό το ξεχωριστό χρονικό διάστημα κατά τον τρόπο που προσωπικά τον ευχαριστεί.


Για να είμαστε ειλικρινείς τις μέρες αυτές οι αντικειμενικά όμορφες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις δεν είναι για όλους το ίδιο απαραίτητες και ευχάριστες.


Όσο και να μας ακούγεται αιρετικό υπάρχουν άνθρωποι, που στις γιορτές θα προτιμούσαν την ηρεμία τους και την ησυχία τους απο τις ψυχαναγκαστικές πολλές φορές πολυπρόσωπες συναντήσεις.


Αυτό νομίζω είναι και το πραγματικό πνεύμα των γιορτών, όπου ο καθένας με την όποια κοινωνική ή οικονομική διαφορετικότητα του θα πρέπει να αφήνεται ελέύθερος να ζήσει και να βιώσει την περίοδο των γιορτών χωρίς κοινωνικούς καταναγκασμούς. 


Η γιορτινή ατμόσφαιρα δε βρίσκει σήμερα όλους με την ίδια διάθεση και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε.


Η όποια επιλογή πρέπει να γίνεται σεβαστή αυτές τις μέρες καθώς ακόμα και η απομόνωση  μπορεί για κάποιους να είναι επιθυμητή.


Η φιλόξενη, ανοιχτόκαρδη και κοινωνική διάθεση που ευτυχώς ακόμα έχουμε οι Έλληνες πολλές φορές ξεπερνά το όριο της διακριτικότητας και τείνει μερικές φορές να γίνεται ελαφρά καταπιεστική για τους ανθρώπους που για τους λόγους τους δε βιώνουν τα ίδια με εμάς αισθήματα χαράς.


Το φάρμακο σε όλα αυτά είναι το να αφήσουμε χώρο και χρόνο στον καθένα να βιώσει και να εκφραστεί στις γιορτές με τον τρόπο που μπορεί και θέλει.


Είναι γνωστό ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και αυτό δε πρέπει να μας διαφεύγει και αυτή τη περίοδο.


Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους γύρω μας είναι να σεβαστούμε την ελευθερία των επιλογών τους.
Καλές και ελεύθερες γιορτές λοιπόν με τις καλύτερες ευχές μου. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.