ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

"Καλπάζει" το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ELSA Κομοτηνή
Φοιτητικό Συνέδριο
Νομική σχολή

Παρουσιάστηκαν 17 εργασίες φοιτητών Νομικής, σχετικές με το οργανωμένο έγκλημα

Διονύσης Βοργιάς

Η ELSA Komotini σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ διοργάνωσαν το πρώτο φοιτητικό συνέδριο στο αμφιθέατρο τελετών της Νομικής Σχολής το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου και το πρωί της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου με θέμα: "Το οργανωμένο έγκλημα και η αντιμετώπισή του από την ποινική δικαιοσύνη".


Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Χαράλαμπος Δημόπουλος, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Στέφανος Παύλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Θεοχάρης Δαλακούρας, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής και η ειδική επιστήμων της Νομικής Σχολής ΔΠΘ Βασιλική Θεολόγη. 


17 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 17 φοιτητικές εργασίες που έθιξαν πτυχές της προβληματικής του συγκεκριμένου θέματος. Οι φοιτητές προχώρησαν στην θεωρητική, νομολογιακή και ερευνητική επεξεργασία του ζητήματος υπό την εποπτεία του καθηγητή εγκληματολογίας Χαράλαμπου Δημόπουλου. 


Τα θέματα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα, μεταξύ τους και τα εξής: "Το φαινόμενο της εμπορίας λευκής σαρκός με έμφαση στην σεξουαλική εκμετάλλευση και η αντιμετώπισή του από τη διεθνή έννομη τάξη", "Το έγκλημα της εκβίασης ως συστατικό στοιχείο του οργανωμένου εγκλήματος, η ποινική αντιμετώπιση των 'νονών' - προστατών επιχειρήσεων", "Το φαινόμενο της πορνογραφίας των ανηλίκων στο πλαίσιο του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος και οι επιπτώσεις του στη διαμόρφωση των κοινωνικών θεσμών", "Οι κοινωνικές ομάδες έρευνας (ΚΟΕ) ως αποτελεσματικό εργαλείο για τον εντοπισμό των δραστών στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος", "Τα νομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και το ξέπλυμα χρήματος".


ΣΤΟ Δ.Π.Θ. ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Στη Νομική του Δ.Π.Θ. λειτουργεί το αρχαιότερο εργαστήριο εγκληματολογικών σπουδών στην Ελλάδα, δηλαδή αυτό που δημιουργήθηκε πρώτο. Διευθυντής του εν λόγω εργαστηρίου, ο καθηγητής κος Δημόπουλος επιβεβαιώνει πως πρόκειται για "το αρχαιότερο εργαστήριο της Ελλάδας. Λειτουργεί από το 1982, αν και υπήρχε και πιο παλιά, όμως με το νόμο 1268 του 1982 έγινε κι επίσημα το πρώτο της Ελλάδας".
Ο ίδιος, όταν τον ρωτάμε τον σκοπό ύπαρξης του εργαστηρίου, απαντά "έρευνα και διδασκαλία", αναδεικνύοντας ότι η έρευνα επιτυγχάνεται μέσα σε αυτό το εργαστήριο.


Σχετικά με τις φοιτητικές εργασίες, ο ίδιος δηλώνει "εξαιρετικά ευχαριστημένος" από την ποιότητά τους και την έρευνα που έχουν κάνει οι φοιτητές "γιατί είχαν βάθος και πολύ δουλειά". "Όσοι δουλεύουν ως φοιτητές, θα πάνε μπροστά στη ζωή τους", είναι το σχόλιό του για τους εργατικούς φοιτητές του.


ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα, ο κος Δημόπουλος το χαρακτηρίζει ως "ένα εξαιρετικά επίκαιρο, πολυδιάστατο και πολυδαίδαλο ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί", και παρέχει τη δική του επιστημονική άποψη: "Ουσιαστικά, θα έπρεπε να μιλάει κανείς για οργανωμένους εγκληματίες, γιατί οι εκφάνσεις εγκληματικότητας είναι πολυδαίδαλες. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, ο πίνακας των εγκλημάτων που μπορούν να διαπράξουν οι οργανωμένοι εγκληματίες είναι τεράστιος κι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι μία τέτοια εκδήλωση γίνεται στη Νομική Κομοτηνής".


Ο κος Δημόπουλος, επίσης, παρατηρεί καλπάζουσα τάση του οργανωμένου εγκλήματος στη σύγχρονη εποχή. "Η τάση του οργανωμένου εγκλήματος – σε όλες τις μορφές του – είναι καλπάζουσα. Θα έλεγα ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, υπάρχει οργανωμένο έγκλημα σε λαθρομετανάστες ή ναρκωτικά ή σε πολλά άλλα εγκλήματα, άρα υπάρχει ειδικό βάρος και ο καθένας μπορεί να αναδεικνύει μία μόνο πτυχή του θέματος, δε μπορεί να καλύψει γενικά το θέμα – αυτό δεν γίνεται ούτε στην Αμερική", εξηγεί αναλυτικά. 


Την άποψή του για το οργανωμένο έγκλημα καταθέτει στον "Χρόνο" και ο δικηγόρος Βασίλης Αλεξανδρής. "Είναι μία πολύ καρποφόρος συζήτηση στον χώρο του ποινικού δικαίου, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας πολύ έντονος προβληματισμός στο οπλοστάσιο της έννομης τάξης, για το πως θα αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα", αναφέρει αρχικά.


Ο ίδιος υπογραμμίζει πως απαιτείται πλέον η ύπαρξη ειδικών ανακριτικών πράξεων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. "Στο οπλοστάσιο της έννομης τάξης υπάρχουν απλές ανακριτικές πράξεις για το πως να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα, όμως για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα χρειάζονται πλέον ειδικές ανακριτικές πράξεις, οι οποίες και αποτελούν μία δικονομική προσπάθεια να διαλευκανθεί το έγκλημα με ισχυρότερους τρόπους και με μέσα υψηλότερης διεισδυτικότητας, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα", εξηγεί αναλυτικά, αλλά δεν κρύβει πως "όλα αυτά φέρνουν σε σύγκρουση τα ατομικά έννομα αγαθά με το μείζον αγαθό της έννομης τάξης και του δημοσίου συμφέροντος".


Καταληκτικά, και ο κος Αλεξανδρής παρατηρεί αυξανόμενη τάση στο οργανωμένο έγκλημα. "Το οργανωμένο έγκλημα το συναντάμε με όλο και περισσότερες μορφές και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της γης. Και η ΕΕ έχει αντιληφθεί ότι η έννομη τάξη έχει αλωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διείσδυση αυτής της συμπεριφοράς", είναι το σχόλιο που καταθέτει.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν η πολιτική ορολογία που χρησιμοποιείται για το διάλογο των πολιτικών αρχηγών και τις κόντρες τους στη Βουλή,  θυμίζει επίπεδο πεζοδρομίου, καφενείου  και λιμανιού,  ξεκάθαρα αποτυπώνει την αγωνία και το