ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00

Μήπως δεν φταίνε οι Θεσμοί αλλά η ποιότητα της διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα για τις επιδόσεις μας;

ΑΡΘΡΑ
Γιώργος Βασιλάκης

Άρθρο γνώμης του οικονομολόγου-φοροτεχνικού Γεωργίου Βασιλάκη

Η έκθεση που έχει υποστεί η χώρα είναι ανυπολόγιστη, η δυστυχία των πολιτών που ζουν αυτή τη πραγματικότητα επίσης. Όμως αυτό του είναι το περίεργο είναι ότι δεν φροντίζει κανείς από ανεξάρτητες αρχές έως τη πολιτική ηγεσία να φέρει οάσεις κανονικότητας στην ερημοποιημένη από την ανεπάρκεια των γραφειοκρατών και από τη διάθεσή τους να θυσιάσουν τις ελπίδες, τις προσπάθειες λες και αυτές είναι το πρόβλημα για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά του σκάφους της Ελλάδας.


Οι αποδείξεις ότι δεν σκέπτονται και πολύ πέραν της πεπατημένης στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ είναι πολλές, δείτε για να καταλάβετε για τα αδήλωτα εισοδήματα επειδή υπάρχει ροή χρήματος και η πληροφορία οφειλής δίδεται από τον ίδιο τον οφειλέτη χωρίς κόστος για το Δημόσιο. Υπήρξε μια παράταση έως τις 31/10/2017 ως εδώ καλά. Το περίεργο είναι ότι δεν δίνουν τη δυνατότητα να δοθούν μηδενικές και πιστωτικές δηλώσεις ενώ δίδονται οι χρεωστικές με εκπτώσεις στα πρόστιμα σαν η φορολογούσα αρχή να μην θέλει να δει στην ολότητα φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ και να ελέγξει την ορθότητα των δηλουμένων ή να έχει δείγμα φορολογητέας ύλης.


Το εξοργιστικότερο από κόμβο ενημέρωσης των λογιστών κυκλοφόρησε ότι αυτό θα συνέβαινε αναδημοσιεύτηκε από πρώην στελέχη της κυβέρνησης που προφανώς έχουν επαφή με τη λογική όμως τίποτε λογικό δεν συνέβη στις 05/10 δόθηκε η παράταση δηλαδή έχουν παρέρθει 5 μέρες από τις 30 μέχρι να νομοθετηθεί.


Η λογική θάταν να περιλαμβάνεται αυτή η παράγραφος (Ν 4474/2017) όπως ίσχυες έως τις 30/09/2017. Φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι και τις 31.10.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές, δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση του ανωτέρω εδαφίου καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά εκ των αναφερομένων στο άρθρο 2 και στο Παράρτημα του ν. 4174/2013 (Α'170), καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30.9.2016. Πηγή το taxheaven η λογικότερη όλων των προτάσεων που κανείς εκ των θεσμών δεν θα αντιδρούσε αν τους το εξηγούσαν.
Δεν αυτοσχεδιάζουν μόνο στο θέμα των λεγομένων αμελών φορολογουμένων αλλά και σε θέματα "κόκκινων δανείων" με προφανή στόχο την αλλαγή ιδιοκτησίας μέσω μιας διαδικασίας πλειστηριασμών κατασχέσεων και εκποίησης της ακίνητης περιουσίας πολλαπλάσιας αξίας σε εξευτελιστική τιμή στα funds οι δε πλειστηριασμοί θα γίνονται στην εμπορική αξία της παρακμής. Πρόσχημα μας πιέζουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα το ΔΝΤ  δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη των τραπεζών θέλουν αυτή την εκποίηση για να σωθούν από την περιθωριοποίηση και την έλλειψη αντικειμένου και να στερηθούν τις αποδοχές τους βγαίνοντας σε συνταξιοδότηση έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς στο ρόλο τους το ίδιο και οι μέτοχοι που χάνουν τα χρήματα που τοποθέτησαν σε τραπεζικά ιδρύματα που στηρίζονται στην αλληλοεξάρτηση από μια κρατική μηχανή που παρήγαγε ελλείμματα και τώρα πλεονάσματα θυσιών καθώς υπερφορολογεί τους πολίτες που δεν μπορούν να αποφύγουν την "ομηρία" τους εγκλωβισμένοι στο αλυσιτελές σπιράλ θυσιών χωρίς τελική διέξοδο.


Ο Μάριο Ντράγκι ο επικεφαλής λοιπόν της ΕΚΤ τόνισε ότι έχουν 7 έτη οι τράπεζες για δάνεια που έχουν διασφαλίσεις όπως τα στεγαστικά η εγγυητές με περιουσιακά στοιχεία και 2 έτη τα δάνεια χωρίς διασφαλίσεις άρα προς τι η βιασύνη να πουληθούν τα δάνεια σε funds με το τρόπο που κινείται η πολιτεία διευκολύνει την όλη αρπαγή της περιουσίας επ' ωφελεία κερδοσκόπων αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες ή το οικονομικό αύριο τομέων της ζωής και της Οικονομίας που βάλλονται.


Στήνουν θεσμούς όπως τον εξωδικαστικό μηχανισμό με μια γραφειοκρατία πίσω και με εξαιρέσεις περισσότερες από το κανόνα και με ανάκληση ευεργετημάτων που προκύπτουν από την υπαγωγή στη ρύθμιση και να το αποτέλεσμα 137 αιτήσεις προχώρησαν σε δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας. 


Η σύγκριση θλιβερή. Περίμεναν δυνητικά 50.000 να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και 150.000-200.000 να εγκριθούν αιτήσεις υποβλήθηκαν 7.308 εγγραφές και 1.260 πέρασαν επιτυχώς το πρώτο στάδιο. Ζήτημα λοιπόν 20.000 να μπορέσουν να υπαχθούν και να ολοκληρώσουν στα 10 έτη υπαγωγής τις υποχρεώσεις τους. Οι αριθμοί είναι σαφείς.


Αναφέρθηκα λοιπόν σε δύο μείζονα θέματα για τη κοινωνία όπου η υποκρισία κυριαρχεί και το εάλω η πόλις δεν είναι η μόνη αλήθεια είναι ότι εκποίηση γίνεται γιατί δεν έχουμε σχέδιο όραμα και δεν λειτουργεί σε συνθήκες οργανωτικού δυναμισμού μια παράλυτη πολιτεία της παρακμής που βασίζεται στη τιμωρία του πολίτη της και στη ανεπάρκεια και λέει ψέματα ανερυθρίαστα προς τους πολίτες της.
Αυτή είναι η αλήθεια χωρίς το φόβο και με ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί