ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΙΡΜΑΧΑΛΕ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΕΩΣ

Προσευχήθηκαν μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Ταγίπ Ερντογάν
Ερντογάν
Επίσκεψη

Οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης στην υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν

Εννέα αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης προσευχήθηκαν μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν

Επικαλούμενοι τη «βοήθεια  του Θεού» με μία φράση στα αραβικά και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του τον υποδέχτηκαν μουσουλμάνοι πολίτες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Επικαλούμενοι τη «βοήθεια του Θεού», ενόψει της προσευχής της Παρασκευής, υποδέχτηκαν μουσουλμάνοι πολίτες της Ροδόπης τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τέμενος Κιρ Μαχαλέ στην οδό Φιλιππουπόλεως. Εκεί έφτασε στο ακριβώς της μεσημεριανής προσευχής, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον Ροδοπίτη στην καταγωγή Τούρκο αντιπρόεδρο Χακάν Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και άλλα κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Η πρώτη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν, ως Τούρκου Προέδρου,  στην Κομοτηνή ξεκίνησε  από αυτό το τέμενος, όπου είχε προσευχηθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Το

ύρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκεπτόμενος επίσης την πόλη μας. 
Η προσέλευση του κόσμου είχε ήδη ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, τουλάχιστον δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη άφιξη του Τούρκου προέδρου. Στους δρόμους γύρω από το τέμενος, αλλά και μέσα σε αυτό είχε συγκεντρωθεί κόσμος και επί τη αφίξει του Ερντογάν, ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φώναξε ρυθμικά το όνομά του και επικαλέστηκε τη βοήθεια του Θεού χρησιμοποιώντας μία αραβική φράση.


Οι δρόμοι γύρω από το τέμενος είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία και σε παρακείμενες πολυκατοικίες είχαν ακροβολιστεί ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ πετούσαν ελικόπτερα της αστυνομίας. Η είσοδος στον αύλειο χώρο του τεμένους απαιτούσε υπομονή καθώς στην μοναδική είσοδο υπή

ρχε αυστηρός σωματικός έλεγχος, από τον οποίον δεν εξαιρούνταν κανένας, ακόμα και τα μικρά παιδιά.
Περίπου στις 11:45 π.μ έφτασαν στον χώρο οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ, όμως ανέμειναν στον αύλειο χώρο του τεμένους, καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος σε αυτό. Αντίθετα στάθηκαν στον δρόμο όπου καλωσόρισαν τον Τούρκο Πρόεδρο. Οι ψευτομουφτήδες, ο ιμάμης του τεμένους Κιρ Μαχαλέ Χασάν Χουσεΐν και δύο μικρές μουσουλμάνες που του προσέφεραν άνθη, υποδέχτηκαν τον Ταγίπ Ερντογάν. Με μία αγκαλιά και κούκλες ως δώρα αντάμειψε ο Τούρκος Πρόεδρος τα δύο κορίτσια. Νωρίτερα ο κος Ερντογάν μετέβη σε σπίτι έναντι του τεμένους όπου έκανε την απαραίτητη προετοιμασία, δηλαδή πλύσιμο χεριών και ποδιών, για να εισέλθει στο τζαμί για την προσευχή, ενώ δεν παρέλειψε να βγάλει μία αναμνηστική φωτογραφία με την οικογένεια. 


Η άφιξη του ήταν εντυπωσιακή καθώς πάνω από 10 πολυτελή οχήματα αποτελούσαν την συνοδεία του και πλήθος ανδρών της ασφάλειας περιμετρικά των οχημάτων. Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο χώρο του τεμένους, και των περιμετρικών δρόμων αυτού, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα κατά την άφιξη του. Ο ίδιος κατέβασε το παράθυρο του και χαιρέτησε ανά σημεία.


Λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος και οι υπουργοί εισήλθαν στο τζαμί, όπου επιτέλεσαν το ιερό καθήκον της προσευχής. Η παρουσία του στο τέμενος καλύφθηκε από πολυπληθή αριθμό δημοσιογράφων από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, της Τουρκίας, αλλά και διεθνή  πρακτορεία, με το τέμενος της οδού Φιλιππουπόλεως να λαμβάνει διεθνής δημοσιότητα. 


Ο δήμαρχος που ήρθε από την Προύσα
Στην Κομοτηνή με αφορμή την άφιξη του Τούρκου Προέδρου βρέθηκε ένα γνώριμος της περιοχής μας, ο δήμαρχος του Οσμανγκαζί Προύσας, Μουσταφά Ντουντάρ, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Δροσιά του Δήμου Αρριανών. Σε δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι δεν έχουν έρθει λεωφορεία από τη γείτονα χώρα και πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των δύο κρατών πρέπει να συνεργαστούν για το καλό των δύο λαών. "Θέλαμε να είμαστε και εμείς σε αυτή την επίσκεψη, θέλουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον και για την Ελλάδα και για την Τουρκία, να φτάσουν στο καλύτερο οι σχέσεις των δύο χωρών. Η επίσκεψη Ερντογάν βοήθησε, είναι καλό που κάθισαν σε ένα τραπέζι, έχουμε κοινά προβλήματα, οι μετανάστες είναι πρόβλημα των δύο χωρών και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με το να κάτσουν στο τραπέζι για να βρουν λύση. Με αυτές τις σχέσεις θα λυθούν τα προβλήματα", δήλωσε αναλυτικά, με τον πρώην βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν να τον συνοδεύει. 
Προσευχή στην αυλή


Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στο τέμενος της οδού Φιλιππουπόλεως σηματοδότησε την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του όσοι θα επιθυμούσαν να προσευχηθούν μαζί του.

Όμως η λύση βρέθηκε στον αύλειο χώρο όπου επιστρατεύτηκαν μουσαμάδες και χαλιά, με τους μουσουλμάνους να ασκούν κανονικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, υπό το βλέμμα βέβαια δεκάδων δημοσιογράφων και αστυνομικών. 


Αμέσως μετά την προσευχή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρθηκε στο παρακείμενο μειονοτικό γυμνάσιο λύκειο Κομοτηνής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα