ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΥΦΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ο ψευτομουφτής πιέζει για την αναγνώρισή του εκδίδοντας «φιρμάνια»

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μουφτής
Ψευτομουφτής
Ροδόπη

Η μειονότητα δεν θα αποχωρήσει από την βούλησή της για το θέμα των εκλογών του μουφτή. Έτσι αναμένεται η αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων από την κοινωνία, αναφέρει ανακοίνωση της άτυπης και αποκαλούμενης «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης»

Εν μέσω αλλαγών στις Μουφτείες της Θράκης, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ πιέζει για την αναγνώρισή του εκδίδοντας «φιρμάνια», χρησιμοποιώντας κατ’ ουσία την όποια δύναμη έχει η άτυπη και αποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» για να βρίσκεται στο προσκήνιο.


Ήδη η ανάληψη καθηκόντων από τον Χαμζά Οσμάν στην Μουφτεία Διδυμοτείχου είναι γεγονός. Επίσης οι πληροφορίες ότι την παραίτηση του Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου ζήτησε η κυβέρνηση δεν διαψεύδονται. Ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου έχει διοριστεί το 1991 στη θέση αυτή και η θητεία του, λήγει κανονικά το 2021. Σε ό,τι αφορά στο μουφτή Κομοτηνής Μέτζο Τζεμαλή, που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και χαίρει μεγαλύτερου σεβασμού, με επιστολή που εστάλη σε τοπική εφημερίδα της Ξάνθης, ο μουφτής Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή, διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία του ζητήθηκε η παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών: «Θέλω ως μουφτής Κομοτηνής να ενημερώσω υπεύθυνα το κοινό ότι ουδέποτε έχω προσκληθεί και ενημερωθεί από τους αρμόδιους των υπουργείων για να συζητήσω το θέμα της παραίτησης ή αντικατάστασής μου», τονίζεται στην επιστολή του κ. Μέτσο Τζεμαλή.


Θέλοντας να προλάβει εξελίξεις ο ψευτομουφτής Ξάνθης προκάλεσε σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας προΐσταται, στις 8 Ιανουαρίου, εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:


«Με ανησυχία βλέπουμε πάλι να μην υπολογίζεται η βούληση και η άποψη της μουσουλμανικής τούρκικης μειονότητας της Δυτικής Θράκης σχετικά με την διαχείριση των  θεμάτων της μουφτείας.


Στο πλαίσιο αυτό, ο διορισμός που πραγματοποιήθηκε στη θέση του διορισμένου  μουφτή του Διδυμοτείχου μη λαμβάνοντας την άποψη της μειονότητας, προκάλεσε κατάπληξη και ανησυχία. Η φήμη που συνέχεια εξαπλώνεται για τις μουφτείες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, η αναφορά του ονόματος του εκλεγμένου μουφτή με τους ψήφους της μειονότητας της Θράκης του Αχμέτ Μετέ σε δήθεν διαπραγματεύσεις είναι θλιβερό.


Από την άλλη, με αυτά που έγιναν πριν από μερικούς μήνες στο Τσινάρ τζαμί της Ξάνθης και τις τελευταίες μέρες στο χωριό Μεγάλο Δέρειο του Έβρου σκεφτόμαστε ότι είναι η ίδια εικόνα διχόνοιας που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Είναι γεγονός ότι η μειονότητα δεν θα δεχτεί αυτά τα τετελεσμένα.


Επί την ευκαιρία, φαίνεται χρήσιμο να υπογραμμίζουμε πάλι κάποια θέματα:
Οι μουφτείες δεν είναι απλός κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες μόνο για τις θρησκευτικές υπηρεσίες. Είναι υπηρεσίες που κάνουν καθοδήγηση σε θέματα θρησκείας, συλλέγουν στην δομή τους την ηγεσία της κοινότητας και είναι ιδρύματα με ρίζες εδώ και 1.400 χρόνια, με βάση την ισλαμική παράδοση και τις διεθνείς συμφωνίες.


Είναι μέτρο του πολιτισμού ακόμα και για χωριά με 10 κατοίκους ο διορισμός του εκπροσώπου να γίνεται με εκλογές. Εφόσον είναι έτσι η κατάσταση η αρχή που καθορίζεται στο πλαίσιο με τη Συνθήκη της Αθήνας το 1913 και με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν είναι αποδεκτό από τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης οι αποφάσεις να παίρνονται από έναν στενό κύκλο που δεν αντιπροσωπεύει τις μειονοτικές κοινότητες. Η μειονότητα δεν θα αποχωρήσει από την βούλησή της για το θέμα των εκλογών του μουφτή. Έτσι αναμένεται η αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων από την κοινωνία. Από τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι επιθυμητό να διαχειρίζεται με διαφάνεια η αναπόσπαστη κληρονομιά των περιουσιακών στοιχείων των βακουφιών».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σε συνέντευξή της στο ράδιο Χρόνος η  βουλευτής του Σύριζα Έβρου Νατάσα Γκαρά, διέψευσε όλες τις φήμες περί δημιουργίας κέντρων  φιλοξενίας στον Έβρο και γενικότερα στην Θράκη, για τους γνωστούς εθνικούς λόγ

Ημερολόγιο