ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Ιουνίου, 2017 - 11:00
Ο ΜΕΤΣΟ ΤΖΕΜΑΛΗ ΣΤΟΝ "Χ"

Μήνυμα ειρήνης από τον μουφτή Κομοτηνής

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μέτσο Τζεμαλή
Μουφτής Κομοτηνής
μήνυμα ειρήνης
Κομοτηνή

Επικαλείται τον Σωκράτη και το γνώθι σαυτόν, και τονίζει πως "όλοι είμαστε αδέρφια ανεξαρτήτως θρησκείας"  

Διονύσης Βοργιάς

Να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, ανεξάρτητα από την θρησκεία στην οποία ο καθένας ανήκει, μας καλεί ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, τον οποίο και συναντήσαμε στα γραφεία της μουφτείας Κομοτηνής, στο πλαίσιο του μπαϊραμιού. 


Το μπαϊράμι είναι γιορτή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, κι έχει θρησκευτικό και κοσμικό χαρακτήρα, ενώ κάθε χρόνο οι ημερομηνίες που γιορτάζεται είναι κινητές, κάθε χρόνο και δέκα ημέρες νωρίτερα. 


Ο μουφτής μας μιλάει για την αξία της συγκεκριμένης γιορτής. "Έχουμε πολλές θρησκευτικές γιορτές μέσα στον χρόνο, όμως οι μεγαλύτερες είναι το Ραμαζάν Μπαϊράμ και μετά από 70 ημέρες το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Σε αυτό το Μπαϊράμ, που κρατάει τρεις ημέρες, φτιάχνονται γλυκά, και στο επόμενο, που κρατάει τέσσερις, γίνονται θυσίες", μας λέει κι εξηγεί ότι στο ραμαζάνι "μοιράζουμε σε γείτονες, γονείς και φίλους γλυκά, και δεν ξεχνάμε τους ασθενείς που υποφέρουν στα νοσοκομεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αρρώστους μας".


Παράλληλα, μας μιλάει για την αξία της νηστείας, η οποία φέτος ήταν αρκετά απαιτητική μιας και έτυχε να είναι περίπου 17 ώρες ημερησίως. "Η νηστεία δεν είναι μόνο στο στομάχι. Αντίθετα, προσπαθούμε να ζούμε ζωή αγγέλων, χωρίς αμαρτίες. Προσπαθούμε να αποβάλουμε τις κακίες από το μυαλό μας και σκεφτόμαστε όλες μας τις πράξεις. Η νηστεία μας είναι σωματική και πνευματική", εξηγεί ο Μέτσο Τζεμαλή και τονίζει ότι "πρόκειται για θεϊκή εντολή, γι' αυτό ο πραγματικός μουσουλμάνος κρατάει τη νηστεία με αγάπη, όχι καταναγκαστικά. Ο μουσουλμάνος που κρατάει τη νηστεία, κρατάει μια μεγάλη χαρά, την οποία ούτε οι ψυχολόγοι ακόμη δε μπορούν να ερμηνεύσουν. Πιστεύουμε ότι αυτή η χαρά έρχεται από τον Θεό".


Στη συνέχεια ο μουφτής Κομοτηνής προτάσσει την αγάπη προς όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας. "Ο καθένας μας ανήκει σε μια θρησκεία και οι θρησκείες οδηγούν τους ανθρώπους στον καλό τον δρόμο. Εμένα με ενδιαφέρει να είμαστε συνάνθρωποι. Είμαστε αδέρφια και πρέπει να έχουμε ζωντανή αγάπη και αδελφοσύνη μεταξύ μας", εξηγεί, ενώ στο τέλος επικαλείται τον Σωκράτη και το γνωστό γνωμικό γνώθι σαυτόν, προκειμένου να αναγάγει ως αξία ιδιάζουσας σημασίας την αυτογνωσία. 


"Ο σοφός Σωκράτης το είπε πρώτος, γνώθι σαυτόν, δηλαδή ο άνθρωπος να μάθει πρώτα τον εαυτό του και, μαζί με τον εαυτό του, να γνωρίζει και τον συνάνθρωπό του. Εύχομαι σε όλους μας υγεία και ειρήνη, γιατί η ειρήνη είναι πολύ ...ακριβή", καταλήγει. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι