ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΧΙΛΙΑ

Με λιγότερο κόσμο αναβίωσε η πάλη με λάδι

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Πανηγύρι Χίλια
Τούρκος Πρόξενος
Πάλη

Παρουσία του ψευτομουφτή Ροδόπης Ιμπραήμ Σερίφ και πλήθους πολιτικών της μειονότητας

Τούρκος πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζί: "Η μειονότητα της Θράκης είναι από τις πιο ήσυχες"

Διονύσης Βοργιάς

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου και του δήμου Αρριανών, στο οροπέδιο "Χίλια", το τριήμερο 28-30 Ιουλίου.


Η γιορτή, η οποία έχει ως βασικό δρώμενό της την αναβίωση της παραδοσιακής πάλης με λάδι, συγκέντρωσε μεν το ενδιαφέρον της μειονότητας, αλλά όχι στο βαθμό που συνέβαινε την προηγούμενη δεκαετία. Την Κυριακή η εκδήλωση κορυφώθηκε, παρουσία επισήμων, με χορευτικά δρώμενα, και τους τελικούς της πάλης με λάδι, στους οποίους επικράτησε ο Κομοτηναίος πρωταθλητής Ιμπίς Νιαζή, 'σπάζοντας' την παράδοση που ήθελε να αναδεικνύονται νικητές Τούρκοι ή Βούλγαροι. Εκτός από Κομοτηνή, Τουρκία και Βουλγαρία, υπήρξαν και τρεις μόνο συμμετοχές από τις Σέρρες, με τον μικρό αριθμό να υποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον συμμετοχής φθίνει. 


Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην τουρκική γλώσσα, χωρίς κάποιον επίσημο μεταφραστή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε πρώτα ο πρόεδρος του Μειονοτικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου, Μεσούτ Σερίφ. Στη συνέχεια πήραν το λόγο με τη σειρά ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιμπράμ Αχμέτ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEB Οζάν Αχμέτογλου, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο ψευτομουφτής Ροδόπης Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος της καταργημένης 'Τουρκικής Νεολαίας' Νετζάτ Αχμέτ, εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Προύσα, και ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακιντζί. 


Μόνο από το επιτελείο του προξένου υπήρξε μετάφραση προς τον 'Χ'. Ο πρόξενος απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα: "Δεν είναι μόνο ένα πανηγύρι πάλης, αλλά μια ηθική παρακαταθήκη εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια.

Η πάλη δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά ένα πλήθος αρετών από τον παλαιστή", είπε ο Αλή Ριζά Ακιντζί για την εκδήλωση, ενώ για την μειονότητα της Θράκης τόνισε πως "στη Θράκη είστε πολιτισμένοι άνθρωποι, και δεν είστε άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν καβγάδες.

Οι διχόνοιες ανήκουν σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων" και πρόσθεσε "πρέπει να ξέρουμε την ιστορία και να μην μεταφέρουμε στη σημερινή ημέρα ό,τι συνέβη παλιά. Επίσης, δεν πρέπει να μεταφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εκτός Θράκης, μέσα στην περιοχή. Δεν πρέπει να τα φέρνουμε στην Θράκη, για να μην υπάρχει διχασμός", δήλωσε. Στο τέλος χαρακτήρισε τη μειονότητα της Θράκης ως μια από τις "πιο πολιτισμένες και ήσυχες" και ανέδειξε πως "πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, για να υπάρχει ομόνοια μεταξύ όλων για πολλά χρόνια".


Οι επισκέπτες του πανηγυριού παρακολούθησαν τους παλαιστικούς αγώνες και τα χορευτικά δρώμενα, περιηγήθηκαν στην ύπαιθρο, ενώ αρκετοί κατασκήνωσαν στη φύση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν