ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 27 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Κυβερνητική "αναδίπλωση" για το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Αθήνα
Τέμενος

Σε απόσυρση της, «προβληματικής» όπως χαρακτηρίστηκε, διάταξης αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης του νομικού προσώπου που θα διοικεί 
το υπό κατασκευήν ισλαμικό τέμενος της Αθήνας εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση

Σε απόσυρση της, «προβληματικής» όπως χαρακτηρίστηκε, διάταξης αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης του νομικού προσώπου που θα διοικεί το υπό κατασκευήν ισλαμικό τέμενος της Αθήνας εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση ύστερα από παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη.
Σε μια ήδη πολιτικά φορτισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, εξαιτίας και της επιλογής των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν συνολικά το άρθρο για το τέμενος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην Ολομέλεια κάλεσε τον υπουργό Παιδείας ή να αποσύρει τη σχετική με τη χρηματοδότηση διάταξη ή να την τροποποιήσει με τέτοιο τρόπο, «ώστε να υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε αυτήν τη δομή, θα επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του τεμένους».
Ειλικρινής ανησυχία


Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά, ο Κ. Γαβρόγλου είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι εξέφρασε μια ειλικρινή ανησυχία. Ως το τέλος της συνεδρίασης θα ήθελα να το εξετάσουμε και να δούμε πώς θα το κάνουμε». Από τις συνεννοήσεις, ωστόσο, δεν φάνηκε ότι θα ήταν δυνατόν να υπήρχε συμφωνία «έως το τέλος της συνεδρίασης» και έτσι, λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε πως οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχίζονταν τις επόμενες ημέρες. Και ταυτόχρονα ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Υπενθυμίζεται πως η διάταξη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι «πόροι του τεμένους προέρχονται και από επιχορηγήσεις, χορηγίες, δωρεές, κληρονομίες ή και κάθε είδους εισφορές και προσφορές φυσικού ή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή κράτους, ή άλλου διεθνούς οργανισμού». Μετά την ανακοίνωση τη απόσυρσης, κύκλοι της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι «η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη υπήρξε καταλυτική. Προστατεύσαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε πλαίσιο ξεκάθαρο, που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές».


Στο περιθώριο της εξέλιξης αυτής, αντικείμενο σχολιασμού στη Βουλή ήταν η επιλογή των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν συνολικά το άρθρο για το τέμενος – το οποίο, ωστόσο, διά της υπογραφής του στηρίζει ο βουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος Κων. Ζουράρις, από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. «Μόνον ως φάρσα μπορώ να εκλάβω τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι καταψηφίζουν το σχετικό άρθρο, την ώρα που ο υφυπουργός τους υπογράφει το νομοσχέδιο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμη, κυρίες και κύριοι, είναι ο ίδιος ο βουλευτής να υπογράφει νομοσχέδιο ως υπουργός και να το καταψηφίζει ως βουλευτής. Ίσως να το δούμε αυτό», είπε από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως. «Εμείς στους ΑΝΕΛ έχουμε το προνόμιο του να ψηφίζουμε και να λειτουργούμε κατά συνείδηση», είπε κάποια στιγμή ο εισηγητής του κόμματος, Κ. Κατσίκης. Λάβρος για τη διχοτόμηση της συγκυβέρνησης στο εν λόγω θέμα ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη διάταξη. «Έχουμε υποχρέωση να ψηφίσουμε όλοι για το τέμενος. Όσοι δεν το κάνουν το κάνουν από θρησκεοκαπηλεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ζητώντας κι εκείνος δικλίδες ασφαλείας για τον αποκλεισμό ύποπτων χρηματοδοτήσεων.


«Εμείς βάζουμε πλάτη σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τελεία και παύλα. Δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα με κανέναν. Οι εθνικιστές, οι φοβικοί, οι ακροδεξιοί ας μη ψηφίζουν. Εμείς θα ψηφίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Δεν θα ήταν εδώ αυτή η αυτονόητη ρύθμιση για τις θρησκευτικές ελευθερίες αν δεν ψήφιζε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν μπορεί να κυβερνάτε a la carte. Δεν έχετε πλειοψηφία για όλα αυτά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σας θυμίζω πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Διότι έχετε σταθερά συγκυβερνήτη σας, τον εθνικολαϊκιστή εταίρο, τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Να τους χαίρεστε!», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Την υπερψήφιση της επίμαχης διάταξης εκ μέρους του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ο βουλευτής, Γιάννης Δελής, σημειώνοντας μάλιστα ότι ίσως πρέπει να εξεταστεί η λειτουργία περισσότερων επίσημων λατρευτικών χώρων Μουσουλμάνων στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός, ώστε να αποσυμφορηθεί ως ένα βαθμό ο Βοτανικός. 


Τελικά με τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση για τη συγκρότηση του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που θα διοικεί το ισλαμικό τέμενος στην Αττική. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.