ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Ιστορική συνεργασία Μουφτείας και ΓΑΚ για τη διάσωση του ιεροδικαστικού αρχείου

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μουφτεία
Μέτσο Τζεμαλή
Σπάρτακος

Θησαυρός κοινωνικής ιστορίας που θα προσφέρει πλήθος γνώσεων για το παρελθόν της πόλης μας από το 1870

Μία σπουδαία για την Κομοτηνή συμφωνία επικυρώθηκε χθες στη Μουφτεία της πόλης, χάρη στην πρωτοβουλία της παράταξης πολιτών Σπάρτακος. Ο μουφτής κ. Μέτσο Τζεμαλή και ο διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους Παναγιώτης Κροκίδας συμφώνησαν να ξεκινήσει από αύριο κιόλας η ψηφιοποίηση και η όποια αναγκαία συντήρηση του ιεροδικαστικού αρχείου. Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό κοινωνικής ιστορίας που θα προσφέρει πλήθος γνώσεων για το παρελθόν της πόλης μας από το 1870 μέχρι και τις μέρες μας, πράγμα ανεκτίμητο για μια πόλη που οι πηγές της ιστορίας της πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σπανίζουν (ας όψεται η καταστροφική βουλγαρική Κατοχή).


Τα μέλη του Σπάρτακου από πολλούς μήνες είχαν προσπαθήσει να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση του αρχείου για το οποίο καμία ελληνική αρχή ποτέ δεν είχε δείξει ενδιαφέρον, μάλλον όλοι αγνοούσαν και αυτήν την ύπαρξή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σπάρτακος: "Μιλήσαμε με πανεπιστημιακούς, με ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους και φυσικά με τους ανθρώπους της ίδιας της Μουφτείας, για να καταλήξουμε τελικά στην σημερινή χαρμόσυνη ημέρα". Όπως σημείωνε και στην σχετική αλληλογραφία του με τους αρμόδιους ο επικεφαλής του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, Κώστας Καραΐσκος, έτσι θα ενταχθεί στα επίσημα τοπικά αρχεία και το μουσουλμανικό κομμάτι της κοινωνίας.

Η συγκυρία ήταν εξαιρετικά ευτυχής, αφού ο Π. Κροκίδας που διευθύνει τα Γ.Α.Κ. είναι ένας άνθρωπος με πολλή όρεξη και αγάπη για τη δουλειά του αλλά και με γνώση της οθωμανικής γραφής. Η Κομοτηνή πια εντάσσεται στο δίκτυο των λιγοστών εκείνων πόλεων – Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη… – όπου ένα αρχείο οθωμανικών χρόνων φωτίζει το παρελθόν τους και  ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για εργασίες και μελέτες στα σιγγίλια από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΔΠΘ (και όχι μόνο).


Ο ξεχωριστός έπαινος αξίζει στον μουφτή κ. Μέτσο Τζεμαλή. Κατανοώντας τη σημασία της συνεργασίας με την εγκυρότερη (και κατ’ εξοχήν αρμόδια) κρατική υπηρεσία, όχι μόνο διέσωσε το αρχείο του από τη λήθη και τη φθορά αλλά και το προσέφερε σε όλη την κοινωνία. Τα δυο κομμάτια της τοπικής κοινωνίας έχουν την δυνατότητα μέσα από τη γνώση του παρελθόντος να έρθουν πιο κοντά.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.