ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η Τουρκία δεν εγκρίνει τα νέα βιβλία τουρκόγλωσσου προγράμματος στη μειονοτική εκπαίδευση

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μειονοτική Εκπαίδευση
Βιβλία
Αναπτυξιακό Συνέδριο

Γ. Αγγελόπουλος: "Κοπιάζουμε για τη μειονοτική εκπαίδευση, γιατί όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι"
 

Διονύσης Βοργιάς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων κι αρκετές που αφορούσαν στη μειονοτική εκπαίδευση, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της κυβέρνησης. Εκτός από τη μειονοτική εκπαίδευση, ο κος Αγγελόπουλος έκανε και σωρεία άλλων δηλώσεων, σχετικά με τα βήματα προόδου στην εκπαίδευση.

"Από φέτος έχουμε ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και λύκεια σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Προχωράει το νέο κτίριο του ειδικού σχολείου στην Ξάνθη και το νέο κτίριο του μουσικού το οποίο αυτή τη στιγμή στεγάζεται στο δήμο Αβδήρων. Επίσης, ανοίξαμε εσπερινό λύκειο στην Κομοτηνή", είπε. Αναφορικά με τη μειονοτική εκπαίδευση υπογράμμισε ότι "βάζουμε κόπο για τη μειονοτική εκπαίδευση, γιατί την πιστεύουμε. Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι" και επιφυλάχθηκε για μία ακόμη πιο ενδελεχή συζήτηση στο μέλλον: "Θέλω να μας δώσετε την ευκαιρία να έρθουμε και εγώ και ο υπουργός κάποια μέρα ξανά στη Θράκη, ώστε να μιλήσουμε αποκλειστικά και μόνο για τη μειονοτική εκπαίδευση".


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ
Ο γ.γ. ανέδειξε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, για το οποίο είπε: 
"Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για το πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων και το οποίο έστρεψε τη μειονοτική εκπαίδευση από το μηδέν που βρισκόταν πριν από μία εικοσαετία, σε μία άλλη μορφή σήμερα. Γι' αυτό και θα στηρίξουμε το πρόγραμμα".


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για την αλλαγή των βιβλίων του τουρκόγλωσσου προγράμματος, αποκάλυψε από την Κομοτηνή ο Γιώργος Αγγελόπουλος. "Συμφωνούμε ότι χρειάζεται αναμόρφωση στα βιβλία, όμως πρέπει να αναγνωρίζουμε το που βρισκόμασταν και το που είμαστε τώρα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους", είπε. Κατόπιν, εξήγησε πως "για τα βιβλία του τουρκόγλωσσου προγράμματος, η ελληνική Πολιτεία έχει εκπονήσει νέα βιβλία. Όμως, πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της γείτονος χώρας, γιατί αυτό λέει το πρωτόκολλο. Η Ελλάδα τιμά τις διπλωματικές τις υποχρεώσεις και θα συνεχίζει να τις τιμά. Καταθέσαμε τα νέα βιβλία στη γείτονα χώρα, αλλά δεν τα ενέκρινε. Η ελληνική πολιτεία έβαλε κόπο και χρόνο".


"ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ"
Στη συνέχεια, ο κος Αγγελόπουλος ανέδειξε συγκεκριμένα σημεία στα οποία η κυβέρνηση έχει βελτιώσει την κατάσταση, αναφορικά με τη μειονοτική εκπαίδευση. Αναφορικά με τον πίνακα εκπαιδευτικών μειονοτικού προγράμματος ΠΕ73 εξήγησε πως καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις που έλαβε το υπουργείο. "Το υπουργείο ικανοποίησε όλες τις αιτήσεις που έλαβε. Αν, τώρα, από τους διευθυντές -και θα είμαι πολύ σαφής γιατί όλοι ξέρουμε τι εννοούμε- πάρουμε αιτήματα για περισσότερες ανάγκες, σε μία εβδομάδα θα της έχουμε ικανοποιήσει.

Το δηλώνω δημόσια. Άρα, καταλαβαίνετε που κολλάει το σύστημα", είπε. Κατόπιν, στάθηκε στους διορισμούς, στη διανομή βιβλίων, στη λειτουργία σχολείων και ολοήμερων. "Πείτε μου πέρσι πότε διορίστηκε το σύνολο των εκπαιδευτικών; Φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου, πέρσι στις 16 Σεπτεμβρίου, πρόπερσι 29 Οκτωβρίου! Και μιλάω για όλους όσους ζήτησαν οι σχολικές μονάδες. Πείτε μου πότε ήρθαν τα βιβλία του τουρκόγλωσσου προγράμματος; Φέτος πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά αν ανατρέξουμε λίγα χρόνια πριν αυτά δεν είχαν έρθει από την αρχή της χρονιάς.


Πείτε μου μήπως υπάρχει κάποιο μειονοτικό δημοτικό που ήταν σε αναστολή λειτουργίας και άνοιξε ξανά; Ναι, για πρώτη φορά φέτος και μιλάω για μειονοτικό δημοτικό στον Έβρο.


Επίσης, κάνουμε ολοήμερο σε 31 μειονοτικά σχολεία, για πρώτη φορά δίνονται γεύματα σε συνολικά 19 μειονοτικά σχολεία, έχουμε εξαιρέσει τα μειονοτικά σχολεία από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει από το 2006-07, και άλλα", είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει