ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
"Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ" ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη: Προετοίμασε το έδαφος για τον Ερντογάν

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Χακάν Τσαβούσογλου
Επίσκεψη
Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής

Πενταπλή επίσκεψη στη Ροδόπη: Σε Θάμνα, μουφτεία, "Τουρκική Νεολαία", μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, Δειλινά

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης συνόδευσε τον αντιπρόεδρο στις επίσημες εμφανίσεις του

Δεν πήγαν οι βουλευτές Ροδόπης στην "Τουρκική Νεολαία", αλλά ήταν στο γεύμα με τους ψευτομουφτήδες

Διονύσης Βοργιάς

Εκατοντάδες κόσμου, ενδιαφέρον από πανελλήνια και τουρκικά ΜΜΕ, και πολλά βλέμματα συγκέντρωσε η περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στη Ροδόπη. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, σε τετραπλή επίσκεψη στη Ροδόπη, έδωσε "χέρι βοήθειας" στη μειονότητα, διατράνωσε δυναμικά τη στήριξή του και έδρασε ως προπομπός μιας μεγάλης επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην περιοχή. 


Να σημειωθεί ότι τον αντιπρόεδρο συνόδευσε στις επίσημες επισκέψεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Αμανατίδης. 
Ο Χακάν Τσαβούσογλου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, προσγειώθηκε με δίωρη καθυστέρηση στον αερολιμένα Δημόκριτος, "φυγαδεύτηκε" από τα ΜΜΕ χωρίς να πραγματοποιήσει κάποια δήλωση και κατευθύνθηκε κατευθείαν προς το χωριό Θάμνα Ροδόπης.


ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΕ ΘΑΜΝΑ ΚΑΙ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ"
Η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντα με το μέρος της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου. Αυτό ήταν το μήνυμά του στα Θάμνα Ροδόπης, όπου και παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του. 


Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μεγάλη περηφάνια το γεγονός ότι επισκέφτηκε τα εδάφη στα οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, αυτή τη φορά με τον τίτλο του αντιπροέδρου.


"Η Τουρκία πάντα είναι με το μέρος της μειονότητας και θα συνεχίσει να είναι. Εμείς σαν μητέρα πατρίδα, σαν Τουρκία, δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνους και δεν σας αφήσαμε. 


Η οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τις περιοχές αυτές, στο λεκανοπέδιο πολιτισμού εδώ, μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, άλλαξε το παράδειγμα στην Τουρκία. 


Θεωρούμε καθήκον μας να είμαστε μαζί σας με κάθε ευκαιρία και στις δυσάρεστες και στις ευχάριστες μέρες", είπε μεταξύ πολλών άλλων, ο κος Τσαβούσογλου. 


"Είδα ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Βασικά είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να συζητάτε, να τίθενται στο τραπέζι όλα τα θέματα, να διατυπώνουν όλοι τις απόψεις τους. Όταν μπορείτε να διατυπώσετε τις απόψεις σας, έχετε μεγαλύτερες ελπίδες για λύση και για άνοιγμα των διαύλων", ανέδειξε σε άλλο σημείο, και στάθηκε στις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας: "Εδώ και αρκετό διάστημα πραγματοποιούνται αμοιβαίες επισκέψεις ανωτέρου επιπέδου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, οι οποίες δημιουργούν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και για την επίλυση των διαφορών". 


Στο περιθώριο των συνομιλιών του με τους Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα, συζητήθηκε και η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος είπε πως "η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ιδιότητα ολοκλήρωσης όλων αυτών των επαφών. 


Ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και από την επίσκεψη αυτή".


ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ "ΤΟΥΡΚΙΚΗ" ΝΕΟΛΑΙΑ
Με θερμή υποδοχή, πολλά χειροκροτήματα κι ένα μεγάλο πανό, υποδέχθηκαν μέλη της μειονότητας τον κο Τσαβούσογλου στην ονομαζόμενη ως "τουρκική νεολαία", την οποία κι επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου. 


Με το πανό, τον καλωσόριζαν στα χώματα της ιδιαίτερής του πατρίδας και ήταν ο τρόπος της μειονότητας ώστε να εκφράσει ένα "ευχαριστώ". Εκεί ο πρόεδρος της Νετζάτ Αχμέτ επιμελήθηκε τα της υποδοχής, και εκφώνησε εναρκτήριο λόγο μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης. 


Ο κος Νετζάτ κάθισε στο τραπέζι των επισήμων τον Τούρκο πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί -σε μία από τις τελευταίες του επίσημες εμφανίσεις, τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, τον δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη ΑΜ-Θ Αμέτ Ιμπράμ και άλλους.

Η υποδοχή έγινε στην αυλή, εκεί όπου ανέμεναν τον Τούρκο αξιωματούχο μέλη της μειονότητας. Οι βουλευτές Ροδόπης δεν παρευρέθηκαν στην ομιλία στην "τουρκική νεολαία" όμως έδωσαν το παρόν στην επίσκεψη στο σχολείο. Στον λόγο του ο Χακάν Τσαβούσογλου απευθύνθηκε με δυναμισμό στη μειονότητα και διατράνωσε την στήριξη της Τουρκίας προς αυτή, αναπαράγοντας εν πολλοίς τα λεγόμενά του στο δείπνο στα Θάμνα. 


ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ- ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Παρουσία από κοινού, και δηλώσεις, πραγματοποίησαν ο κος Τσαβούσογλου και ο κος Αμανατίδης, στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής. Είχε προηγηθεί η ξενάγηση των δύο πολιτικών στο μαθητικό παζάρι που είχε στηθεί από τους μαθητές του σχολείου, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για την πολυήμερη εκδρομή της τρίτης λυκείου. 


Τελικώς, το οικονομικό πρόβλημα λύθηκε μονομιάς, με την εξής δήλωση του Χακάν Τσαβούσογλου: "Ό,τι πουλάτε, το αγοράζω", είπε στους μαθητές, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Με αυτή την κίνησή του ασφαλώς και "κέρδισε" την εύνοια των μαθητών του σχολείου.  Κατόπιν, οι δύο πολιτικοί, πραγματοποίησαν δηλώσεις στην αίθουσα διδασκόντων του σχολείου. 


"Είχα έρθει ξανά στο σχολείο το 2013, ως βουλευτής", είπε ο κος Αμανατίδης και δήλωσε ότι η παιδεία είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: "Δεν είναι μόνο ότι ως εκπαιδευτικός έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για τα σχολεία, αλλά συνολικά ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι οι χώρες που θέλουν να αναπτυχθούν πρέπει να βασίζονται στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Όπως σε κάθε ευνομούμενο κράτος, έτσι και στην Ελλάδα, δίνεται ιδιαίτερα έμφαση στην Παιδεία. 


Αυτό το δείχνουμε έμπρακτα μέσα από την συνολική αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και από την κάλυψη των θέσεων όλων των δασκάλων σε όλες τις ειδικότητες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην παιδεία για να βγούμε από την κρίση".


Καταληκτικά, χαρακτήρισε την Τουρκία ως "φίλη γείτονα χώρα" και υπογράμμισε ότι "κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να υπάρχει το θετικό κλίμα και το επόμενο διάστημα, ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών.


"Το γυμνάσιο-λύκειο αποτελεί το λίκνο εκπαίδευσης της μειονότητας", αναγνώρισε ο κος Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πως "χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας συνοδεύει ο υφυπουργός, τον οποίο και ευχαριστώ". Στη συνέχεια είπε: "πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν σκέφτεται το αντίθετο, και μας χαροποίησε ιδιαίτερα πως είδαμε χαρούμενα παιδιά".


ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΔΕΙΛΙΝΑ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
Η περιοδεία συνεχίστηκε με επαφές στην Ξάνθη, προς την οποία κι αναχώρησε κατευθείαν ο κος Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τον κο Αμανατίδη. Τις απογευματινές ώρες ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επέστρεψε στη Ροδόπη, προκειμένου να δειπνήσει στον τόπο όπου μεγάλωσε, δηλαδή στα Δειλινά Αρριανών. 


Και εκεί έτυχε της θερμής υποδοχής των κατοίκων, οι οποίοι είχαν σπεύσει από την ευρύτερη περιοχή στα Δειλινά, προκειμένου να ακούσουν τον πολιτικό. 

 

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Με τη δική του κριτική ματιά απέναντι στην επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου στην Αθήνα, αλλά κυρίως στη Θράκη, μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Νίκος Μελέτης. 


"Τα ταξίδια του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας δεν κανονίζονται με αυτό τον τρόπο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι μια τακτική που καθιερώθηκε από το 2004 πρώτη φορά με τον Ερντογάν τότε ως υπουργό. Για να μην είναι άκομψες οι περιοδείες αυτού του είδους στη Θράκη, οι Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν ένα πέρασμα-ψέκασμα από την Αθήνα για να περάσουν διάφορα μηνύματα για διάφορες υποθέσεις. Μετά, ανεβαίνουν πάνω για το κυρίως πρόγραμμα επίσκεψης", είπε μεταξύ άλλων διαχωρίζοντας την περιοδεία στην Αθήνα και στη Θράκη.


Ιδιαίτερη μνεία, έκανε ο κος Μελέτης και στο λεγόμενο "μειονοτικό θέμα" που συνήθως εγείρει η Τουρκία: "Το θέμα το μειονοτικό, συνεχίζει η Τουρκία να το έχει ψηλά στην ατζέντα της και ο λόγος ύπαρξης του κου Τσαβούσογλου στο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας είναι βεβαίως επειδή προέρχεται από τη Θράκη και ουσιαστικά αντικατέστησε τον άλλο Θρακιώτη κο Μουεζίνογλου".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ξεκάθαρα κερδίζει στα σημεία,  στην επικοινωνία και δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική συσπείρωσης, με την παρουσία σημαντικών στελεχών από όλους τους νομούς,  στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, ομιλία, αλλά και την