ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Α’ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ζεστό καταφύγιο για έναν άστεγο και ένα αποφυλακισθέντα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άστεγοι
Κομοτηνή
Φιλοξενία
ΚΑΠΗ

Δημοτικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί βρέθηκαν δίπλα σε δύο συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη από μια στέγη αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ώρα που στην Αθήνα η διοίκηση του δήμου κινεί διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε βάρος υπαλλήλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούμενος τη λήξη του ωραρίου του, έκλεισε Λέσχη Αστέγων, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί να παραμείνει ανοικτή για την προστασία των αστέγων από τη χιονόπτωση και το ψύχος, στο Δήμο Κομοτηνής, οι δημοτικοί υπάλληλοι βρίσκονται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη από μία στέγη αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. 


Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Κομοτηνής, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των άσχημων καιρικών συνθηκών, παρέτεινε έως και την Παρασκευή 13-1-2017 το σχέδιο δράσης φιλοξενίας αστέγων. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η προσωρινή φιλοξενία των αστέγων γίνεται σε αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ Δήμου Κομοτηνής, Φιλίππου 2-4, επί 24ώρου βάσεως, με διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού κλινοσκεπασμάτων, υπνόσακων, καθώς και τη δυνατότητα διάθεσης ζεστών ροφημάτων. Παράλληλα εξασφαλίστηκε ενημέρωση και διασύνδεση με το κέντρο σίτισης του Δήμου, καθώς και με υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. 


Ο Δήμος Κομοτηνής ορθώς έπραξε και παρέτεινε το σχέδιο δράσης φιλοξενίας αστέγων, αφού από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, δύο συνάνθρωποι μας, βρήκαν ένα ζεστό καταφύγιο στο 1ο ΚΑΠΗ της πόλης μας. Ο πρώτος είναι ηλικιωμένος από τη Ροδόπη και έφτασε στο ΚΑΠΗ το μεσημέρι της Δευτέρας επιδιώκοντας να προστατευτεί από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίας. Υπ’ ατμόν η υπεύθυνη για το συντονισμό της δράσης, προϊσταμένη του Α’ ΚΑΠΗ του ΚΕΜΕΑ Δήμου Κομοτηνής, Αναστασία Παπανικολάου όπως και αναπληρώτρια προϊσταμένη προγραμμάτων του ΚΕΜΕΑ, Αρχοντούλα Τσάτσικου, φρόντισαν να δεχτούν τον ηλικιωμένο προσφέροντας του ζεστά κλινοσκεπάσματα, ρόφημα και φαγητό. Ο άνθρωπος αυτός διανυκτέρευσε εκεί το βράδυ της Δευτέρας. 


Η δεύτερη περίπτωση του ανθρώπου που φιλοξενείται επίσης από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στο ΚΑΠΗ Κομοτηνής, αναδεικνύει επίσης τη σημασία της κρατικής μέριμνας για ανθρώπους που δεν έχουν όχι μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, αλλά έναν άνθρωπο να στραφούν για να ζητήσουν βοήθεια. Ο νεαρός άνδρας αποφυλακίστηκε από τη δικαστική φυλακή Κομοτηνής την περασμένη Δευτέρα. Βρέθηκε όμως χωρίς στέγη, χρήματα και τροφή, εν μέσω κακοκαιρίας και παγετού. Επομένως κάθε προοπτική να διανυκτερεύσει σε εξωτερικό χώρο, μέχρι να βρει τρόπο για να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν απλά απαγορευτική. Έτσι στράφηκε στην Αστυνομία. Μετέβη στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής ζητώντας εκεί βοήθεια. Οι αστυνομικοί που είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο δράσης φιλοξενίας αστέγων του Δήμου, αμέσως ενήργησαν για τη μεταφορά του νεαρού άνδρα στο 1ο ΚΑΠΗ. Με περιπολικό το βράδυ της Δευτέρας μεταφέρθηκε εκεί ο άνδρας και βρήκε μία στέγη, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Οι δημοτικοί υπάλληλοι, όπως και οι αστυνομικοί, φρόντισαν και για τους δύο άνδρες, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπιά δεν πρέπει και δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. Οι δύο άνδρες εφόσον το επιθυμούν μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους στο 1ο ΚΑΠΗ μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.

Ημερολόγιο