ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Υπόθεση υπεξαίρεσης με καταδίκη υπαλλήλου των ΕΛΤΑ Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΛΤΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
Υπεξαίρεση

Έλαβε παράνομα συντάξεις ΟΓΑ και επίδομα πρόνοιας θανόντων

Ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργήθηκε από επιθεωρητές στα ΕΛΤΑ Κομοτηνής και το εκδοθέν πόρισμα, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ", αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση δικάστηκε και καταδικάστηκε υπάλληλος των ΕΛΤΑ Κομοτηνής. Πρόκειται για υποθέσεις που ανάγονται χρονικά στο 2011, χρονική περίοδος για την οποία διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος στην υπηρεσία, με τους επιθεωρητές να ανακαλύπτουν παράνομες ενέργειες. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο βρέθηκε ως κατηγορούμενος στις υπ' αριθμόν 22 και 23 δικασίμους, ο επί 22 συναπτά έτη υπάλληλος, με συνήγορο υπεράσπισης τον δικηγόρο Ιωάννη Ίτσα. Τα ΕΛΤΑ παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή με την δικηγόρο Ελισάβετ Τσιτσιγιάννη. 


Η πρώτη περίπτωση αφορούσε υπεξαίρεση ποσού 1.087 ευρώ και ποσού 892,84 ευρώ. Πρόκειται για συντάξεις ΟΓΑ θανόντων τις οποίες, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος έλαβε παράνομα. Οι ισχυρισμοί ότι δεν έλαβε τα χρήματα ο υπάλληλος, αλλά τα έδωσε σε συγγενικά πρόσωπα των θανόντων συνταξιούχων προς εξυπηρέτηση, δεν αποδείχθηκαν. 


Στην υπόθεση με αριθμό 23 και κατηγορούμενο τον ίδιο υπάλληλο, υπήρχε η κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, για διάστημα 1 έτους και 8 μηνών, λάμβανε παράνομα μηνιαίο επίδομα πρόνοιας που έμπαινε στο λογαριασμό δικαιούχου με το όνομα Ελευθερίας Φ.. Πρόκειται επίσης για πρόσωπο που είχε αποβιώσει και λάμβανε από την πρόνοια  330 ευρώ. Για το διάστημα των δύο ετών περίπου ο υπάλληλος έλαβε γύρω στα 5.500 ευρώ, εκ των οποίων επέστρεψε τα 3.925,20 ευρώ, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Μέσω του γιου της θανούσας αποκαλύφθηκε η υπόθεση, όταν η Πρόνοια τον ενημέρωσε ότι γινόταν αναλήψεις από λογαριασμό που έφερε το όνομα της θανούσας μητέρας του. Μέχρι και την στιγμή της εκδίκασης της υπόθεσης ο υπάλληλος δεν είχε επιστρέψει ποσό 1.800 ευρώ.


Ο υπάλληλος ήταν παρών για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά όχι και κάποιος από όσους ισχυρίστηκε ότι θέλησε να εξυπηρετήσει δίνοντας τις συντάξεις θανόντων προσώπων. 


Το ελαφρυντικό της επιστροφής των χρημάτων, όπως και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, δεν αναγνωρίστηκαν στον υπάλληλο. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 4 ετών για καθεμιά από τις πράξεις. Το δικαστήριο του επέβαλε για την πρώτη υπόθεση 2 χρόνια φυλάκιση και 4 χρόνια αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και για την δεύτερη υπόθεση επίσης 2 έτη και 4 χρόνια αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ασκήθηκε έφεση εκ μέρους του καταδικασθέντα με τον συνήγορό του κο Ίτσα να επιβεβαιώνει το γεγονός της άσκησης έφεσης και της παραπομπής της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. 


Εκ μέρους του ΕΛΤΑ επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, για την φερεγγυότητα του οργανισμού και για την αξιοπιστία, όπως μας ενημέρωσε η κα Τσιτσιγιάννη. 


ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΣΟΥ ΑΝΩ ΤΩΝ 37.000 ΕΥΡΩ
Ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργήθηκε από επιθεωρητές στα ΕΛΤΑ Κομοτηνής και το εκδοθέν πόρισμα, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ", αντικείμενο διερεύνησης από τον ίδιο εισαγγελέα, που χειρίστηκε την υπόθεση του παραπάνω υπαλλήλου. Στο πόρισμα των επιθεωρητών, σύμφωνα με πληροφορίες του "Χ", αναφέρεται υπεξαίρεση ποσού άνω των 37.000 ευρώ, με την παράνομη λήψη συντάξεων θανόντων προσώπων για τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014, με τη χρήση εξουσιοδοτήσεων. Όλα τα παραπάνω τελούν, προς το παρόν, υπό διερεύνηση και δεν έχουν ασκηθεί διώξεις. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε,  αφού ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί επίσημα  στο Ζάππειο, αλλά και το διαδίκτυο πήρε φωτιά από στελέχη της συγκυβέρνησης, ότι βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια,

Ημερολόγιο