fbpx Θέλει την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, ο Βασίλειος Πέππας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Θέλει την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, ο Βασίλειος Πέππας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βασίλειος Πέππας
Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Χαρακτηρίζει "κοιτίδα πολιτισμού την Θράκη" και κάνει λόγο για μία σχολή που "επί δεκαετίες στην ιστορική αυτή περιοχή εκπέμπει το φως της παιδείας", αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Νομικής Δ.Π.Θ.

Την αξιοποίηση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, θέλει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, ο οποίος βρέθηκε τα περασμένα εικοσιτετράωρα στην Κομοτηνή, όπου ανέπτυξε, το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου, επαφές με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και τους δικαστικούς λειτουργούς των Δικαστηρίων Κομοτηνής.

Μιλώντας στον "Χ" ο πρόεδρος έθιξε ευθύς εξαρχής ένα σημαντικό ζήτημα που διαπίστωσε στην Κομοτηνή. "Βλέπω ότι το παλιό κτίριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει κι αυτό θα είναι λυπηρό, γιατί είναι ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για πολιτιστικές χρήσεις, βοηθητικές του δικαστηρίου ή της Σχολής Δικαστών. Μακάρι να βρεθεί μία λύση", ζήτησε.

Μάλιστα, μιλώντας στον "Χ" η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου παρατήρησε ότι ο κος Πέππας ήταν εκείνος που ξεκίνησε την συζήτηση για το Δικαστικό Μέγαρο. Οι άνθρωποι του ΔΣ εξήγησαν στον πρόεδρο ότι υπάρχει δικαστική διαμάχη για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Η υπόθεση δικάστηκε τον Νοέμβριο του '18 στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής και τελούμε εν αναμονή έκδοσης της απόφασης. Στο μεσοδιάστημα μέσω του αρμόδιου υπουργείου δόθηκαν 23.000 ευρώ (στον απόηχο της περσινής συνάντησης ΔΣ Ροδόπης και τέως υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή) για την προσωρινή αποκατάσταση της στέγης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Το έργο έγινε, ωστόσο τα προβλήματα δεν είναι μόνο στην στέγη, καθώς το κτίριο έχει ανεγερθεί περί του 1870 κι έχει ζημιές στο εσωτερικό κι εξωτερικό του. Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δικαστηρίων της Κομοτηνής από δικαστικούς υπαλλήλους, με την κα Χατζηαντωνίου να φέρει το παράδειγμα του Ειρηνοδικείου, όπου υπηρετούν μόλις δύο δικαστικοί υπάλληλοι, για να καταδείξει την σημερινή κατάσταση.

Επίτιμος διδάκτορας Νομικής ΔΠΘ, μήνυμα για την Θράκη
Ο Βασίλειος Πέππας, την προηγούμενη μέρα, βράδυ Πέμπτης 9 Μαΐου, αναγορεύτηκε  επίτιμος διδάκτορας Νομικής ΔΠΘ, σε μία σεμνή τελετή στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής στην πανεπιστημιούπολη. "Με πολύ χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι στην Κομοτηνή, για να δεχθώ τη μεγάλη τιμή που μου κάνει η Νομική Σχολή να μου απονείμει τον τίτλο", είπε ο πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε αναλυτικά τις παρακάτω διαπιστώσεις γύρω από το Δ.Π.Θ. και την Θράκη:

"Ο τίτλος προέρχεται από ένα πάρα πολύ αξιόλογο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο επί δεκαετίες στην ιστορική περιοχή της Θράκης εκπέμπει το φως της παιδείας και της γνώσης και φωταγωγεί με αυτό τον τρόπο την ζωή των νέων της πατρίδας μας. Είναι μία πολύ δυναμική σχολή, έχει αναδείξει άξιους νομικούς, που έχουν αναδειχθεί στον χώρο της ανώτατης παιδείας, της δικαιοσύνης και της δικηγορίας. Αυτά δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην τιμή αυτή. Η Θράκη είναι μία ιστορική περιοχή από την οποία έχουν βγει μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας, ο Θουκυδίδης, ο Καραθεοδωρή, οι οποίοι έχουν καταστήσει διαχρονικά την Θράκη μία κοιτίδα πολιτισμού την οποία συνεχίζει να υπηρετεί επάξια το πανεπιστήμιο".

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, επίσης, δήλωσε την βεβαιότητά του ότι "η νομική επιστήμη βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα", κι αυτό αποδεικνύεται όπως είπε "από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η ποιότητα της δικαιοσύνης είναι σε υψηλό επίπεδο".
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν προσφωνήσεις από τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητή Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τον κοσμήτορα της Σχολής καθηγητή Χρήστο Μαστροκώστα. Κατόπιν, παρουσιάστηκε το έργο του τιμωμένου από τον καθηγητή της σχολής Δημήτριο Μανιώτη, και συνεχίστηκε κατά το πρόγραμμα η τιμητική εκδήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ