ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ

Τακτοποιείται το καθεστώς των λιμνοθαλασσών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαγγέλης Αποστόλου
Βιστωνίδα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις οι αλιείς

Φωτό - Μαρία Αμπατζή

Δήμος Μπακιρτζάκης

Άγγελος καλών ειδήσεων έγινε για τους αλιείς του αλιευτικού συνεταιρισμού "Βιστωνίδα" ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που επισκέφτηκε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm o πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας «Στέλιος Μπαλάσης», Γιώργος Γκίλης ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του, αλλά και για τις "ειδήσεις" που έφερε, ενώ ταυτόχρονα εξήγησε και ένα από τα βασικά αιτήματα των αλιέων που πλέον ικανοποιείται. Πρόκειται για έναν λογαριασμό εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων που είναι γνωστός ως "το 5%" τον οποίο όμως ουσιαστικά οι αλιείς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και ως εκ τούτου οι συνεταιρισμοί φαίνονταν συνεχώς χρεωμένοι. 


"Το "5%" είναι ένας λογαριασμός - εμείς δίνουμε στο κράτος -εκτός από το μίσθωμα που είναι το 10% του ακαθαρίστου της παραγωγής μας- και το 5% που το βάζουμε σε ένα λογαριασμό που είναι στο όνομα του συνεταιρισμού.

Αυτά τα χρήματα προορίζονται για εργασίες και έργα μέσα στο δημόσιο ιχθυοτροφείο, δεν είναι δημόσια χρήματα, δεν είναι δημόσια έσοδα, είναι χρήματα δικά μας για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να κάνουμε τις εργασίες" εξήγησε ο κος Γκίλης και συνέχισε: "το θέμα είναι ότι για να κάνεις μια εργασία μέσα στον συνεταιρισμό, ένα έργο, πρέπει να κάνεις δημοπρασία, να έχεις τις μελέτες κτλ, είναι χρονοβόρα διαδικασία και εμείς σαν Βιστωνίδα, αλλά και άλλοι συνεταιρισμοί βρισκόμαστε να χρωστάμε χρήματα. Έχουμε κάνει τα έργα μόνοι μας, έχουμε ξοδέψει τα χρήματα, είναι όλα τιμολογημένα αλλά δεν μπήκαν στο 5% για να τα βγάλουμε από εκεί και να τα δώσουμε και φαινόμαστε χρεωμένοι. Αυτό με τη ρύθμιση νομίζω θα τελειώσει και μάλιστα το υποσχέθηκε και ο υπουργός."


Έτερο ζητούμενο των αλιέων που ικανοποιείται είναι το λεγόμενο "ελάχιστο μίσθωμα", επί του οποίου ο πρόεδρος εξήγησε: "Εμείς πληρώνουμε ένα ελάχιστο μίσθωμα σαν εγγύηση. Εγώ είχα υπογράψει μια σύμβαση το 2010 όπως και άλλοι συνεταιρισμοί, οι συμβάσεις που υπογράψαμε ήταν δεκαετείς. 


Υπογράψαμε το 2010 προ κρίσης και τώρα έχουν αλλάξει τα δεδομένα, εγώ έχω υπογράψει ελάχιστο 77.000 ευρώ. Δηλαδή εγώ σαν 'Βιστωνίδα' πρέπει να πιάσω σίγουρα 770.000 ευρώ τζίρο - αν πιάσω λιγότερα πάλι θα πληρώσω 77.000, αν πιάσω ένα εκατομμύριο θα πληρώσω 100.000 μίσθωμα. Είναι ένα τρελό πράγμα το οποίο και αυτό αναπροσαρμόζεται - είναι οι αναμισθώσεις που γίνονται στους συνεταιρισμούς"


Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Γκίλης αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες που τακτοποιούνται ζητήματα που αφορούν τις Λιμνοθάλασσες της Ελλάδας και τη διαχείριση τους από τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και μάλιστα προς τη θετική κατεύθυνση. 
Μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, ο κος Γκίλης εκτιμά ότι θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης για τις λιμνοθάλασσες και όλο αυτό το αποδίδει στη συνεργασία του Βαγγέλη Αποστόλου με τον Γιάννη Τσιρώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο κύριος Αποστόλου πήρε την αλιεία και έδωσε τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες και τα ποτάμια στον κύριο Τσιρώνη. Από τη στιγμή που πήγε η τροπολογία στον κύριο Τσιρώνη και στους συνεργάτες του ξεμπλοκάρανε τα πάντα.

Ο άνθρωπος είναι οικολόγος ξέρει πέντε πράγματα παραπάνω και όλο του το επιτελείο εκεί, ξεμπλόκαραν αμέσως πάντα σε συνεργασία με το γραφείο του κυρίου Αποστόλου και τους συμβούλους του".


Μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αλιέων στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας ο κ. Αποστόλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επεδίωξε να διαπιστώσει δια ζώσης «όσα συζητάμε στην επιτροπή παραγωγής της Βουλής κι έχουν σχέση με την ρύθμιση θεμάτων αλιείας κι εκμετάλλευση της Βιστωνίδας λίμνης από τον Συνεταιρισμό». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα