ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΦΟΡΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΝΥΜΦΟΥΣ

Τα λόγια του ιερέα στα νέα ζευγάρια της μητρόπολης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γάμος
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής
Ζευγάρια

"Η οικογένειά σας είναι ο Χριστός σας, απαλλαγείτε από τον εγωισμό και την έπαρση"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Καλεσμένη σε γάμο το Σαββατοκύριακο, όπως και εκατοντάδες ακόμα συμπολίτες μου αφού ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των γάμων, παρακολουθώ το μυστήριο. 


Καταγράφω τη σημαντικότερη στιγμή του μυστηρίου του γάμου όταν ο ιερέας ενώνει τα χέρια των νυμφευόμενων (η λεγόμενη «άρμοση των χειρών»). Η ωραία αυτή συνήθεια σημαίνει την αδιάσπαστη ένωσή τους αλλά και την τιμή που δείχνει στο νέο ζευγάρι ο Θεός, ο οποίος οδηγεί τη γυναίκα προς τον άνδρα ως νυμφαγωγός. Όπως κάποτε είχε οδηγήσει την Εύα προς τον Αδάμ. Οι γονείς στέκουν στο πλευρό του ζευγαριού μπροστά στα σκαλιά του ιερού και οι κουμπάροι εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους. 


Γίνομαι συμμέτοχος μίας ιερής στιγμής όπου τα υλικά στοιχεία, είναι σύμβολα κάποιων βαθύτερων αληθειών. Τα δακτυλίδια είναι η σφραγίδα της ένωσης αλλά και η έκφραση της σταθερότητας της σχέσης, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοπροσφοράς των συζύγων.   Τα στεφάνια αποτελούν την επιβράβευση για την εντιμότητα της ζωής των νυμφευόμενων μέχρι το γάμο. Οι σύζυγοι στεφανώνονται ως άρχοντες, διότι αποκτούν και πάλι τη θέση του συνδημιουργού. Το κοινό ποτήριο μας θυμίζει, ότι κάποτε το μυστήριο του γάμου γινόταν μαζί με τη Θεία Ευχαριστία και ότι οι νεόνυμφοι μεταλάμβαναν. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι σι σύζυγοι θα έχουν πλέον κοινή συμμετοχή στις χαρές και στις λύπες.


Συγκρατώ στο μυαλό μου τα χαμόγελα, τη συγκίνηση αλλά το τέλος του μυστηρίου είναι και η αρχή του προβληματισμού. "Η οικογένειά σας είναι ο Χριστός σας" απευθύνεται στους νεόνυμφους ο ιερέας της εκκλησίας. Καλεί τους νέους, που ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου, να απαλλαγούν από τον εγωισμό και την έπαρση και τους παροτρύνει να αναλογιστούν την ζωή τους ως οικογένεια πλέον. "Μέχρι σήμερα συμβιώνατε, από σήμερα συνυπάρχετε ο ένας για τον άλλον" τους λέει και στα λόγια του αυτά προσπαθεί να αναδείξει τη νέα πραγματικότητα που ξεκινάει για το ζευγάρι. Μία πραγματικότητα που απαιτεί αγάπη, υπομονή και αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως περιγράφει ο ιερέας. 


Τα λόγια του μετρημένα αλλά με περιεχόμενο που προβληματίζει, αν αναλογιστούμε την ευκολία με την οποία διαλύονται οικογένειες στην εποχή μας. Αποδέκτες του τα νέα ζευγάρια της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ελπίδα του ιερέα να εισακουστούν...
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει