ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑμεΑ

Τ. Καρούντζος: "Τα ΑμεΑ έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να αναγνωρίζονται"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑμΕΑ
δικαιώματα
Τρύφωνας Καρούντζος

Ο νέος νόμος ψηφίστηκε στις 7/9 και  θωρακίζει πολλά δικαιώματα των ΑμεΑ

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν την ψήφιση του νέου νόμου για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όλες οι σχετικές συλλογικότητες ανά την Ελλάδα, ανάμεσα τους και αυτή της Ροδόπης. Πρόκειται για το νόμο «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές Ασφαλιστικές Διατάξεις, Ενίσχυση της Προστασίας των Εργαζομένων, Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες και άλλες διατάξεις» που ουσιαστικά αποτελεί την εναρμόνιση του ελληνικού εθνικού δικαίου με προαιρετικό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. 


Όπως εξήγησε, μιλώντας στον "Χ", ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, η ψήφιση του νόμου έρχεται ως αποτέλεσμα της πίεσης που είχε ασκήσει προς την κυβέρνηση τον  αναπηρικό κίνημα, μετά και την μεγάλη παναναπηρική συγκέντρωση που είχε γίνει στην Αθήνα στις 2/12/2016. Όπως λέει ο κος Καρούντζος, μετά από εκείνη τη συγκέντρωση η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει προς διαβούλευση και εν συνεχεία προς ψήφιση, τον συγκεκριμένο νόμο, όπερ και εγένετο πριν από μερικές ημέρες. 


Στις πιο σημαντικές διατάξεις του νόμου αυτού περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας ως "επίσημης" του ελληνικού κράτους, καθώς και η γραφή Braille (η γραφή των τυφλών). Αυτό διευκολύνει πολλές διαδικασίες, λέει ο κος Καρούντζος, μεταξύ των οποίων και τα δικαστήρια όπου πλέον θα είναι υποχρεωτική η παρουσία γνώστη της νοηματικής ή της γραφής Braille, εφόσον κάποιος από τους διάδικους έχει σχετική αναπηρία. 


Ειδική μνεία στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που έχει αποσπάσει θερμή υποδοχή από το αναπηρικό κίνημα, έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας και της ελληνικής γραφής Braille, την προστασία όλων των δικαιωμάτων των αναπήρων από το κράτος, τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των αναπήρων στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την ισότιμη πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, την υποχρέωση των δημοσίων και των ιδιωτικών ΜΜΕ να σέβονται την αρχή της μη διάκρισης, την ίδρυση ειδικού γραφείου για την προστασία των αναπήρων σε κάθε υπουργείο, Περιφέρεια, δήμο. Ακόμη τη διασφάλιση της βασικής πληροφόρησης για τους αναπήρους κατά τις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με προσβάσιμους για τα άτομα αυτά τρόπους».


Σημαντικό ρόλο στην "προώθηση" της υπόθεσης για την ψήφιση του νομοσχεδίου πάντως έπαιξε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συλλόγων ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος ηγείται και της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής οργάνωσης (EFD). "Αυτό σημαίνει ότι έχει τριβή με πολλές χώρες και γνωρίζει τον τρόπο που αυτές διαχειρίζονται τα ΑμεΑ, οπότε ασκεί πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση να προσαρμοστεί στα ίδια δεδομένα", λέει ο κος Καρούντζος. 


Το σημαντικότερο όλων, κατά τον κο Καρούντζο είναι ότι αυτός ο νόμος φέρνει το αναπηρικό κίνημα ακόμη πιο κοντά στη βασική του διεκδίκηση, την οποία ο ίδιος την περιγράφει ως εξής: "Στόχος μας είναι να μεταβούμε από το ιατρικό μοντέλο του ανάπηρου, στο μοντέλο του ανάπηρου με ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες μπορούν να γίνουν πλήρως λειτουργικοί και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο