ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Στους Αγίους Θεοδώρους τα έθιμα είναι στο DNA τους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων
Χρήστος Μπόζης

Πλήθος κόσμου στο πανηγύρι, 11 καζάνια για το παραδοσιακό κουρμπάνι – Τι λένε στον «Χ» οι Χρ. Μπόζης, Θ. Γκαϊντατζής, Ν. Μπεναβίδης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στο DNA τους έχουν την παράδοση οι άνθρωποι στους Αγίους Θεοδώρους. Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Πνεύματος έκαναν και φέτος το πανηγύρι τους και συνέχισαν το έθιμο με τα κουρμπάνια. Το πρόγραμμα πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων με την ευγενική χορηγία της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.

Πανηγύρι με πλήθος κόσμου
Το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, μετά η λιτανεία της εικόνας της Αγίας Τριάδας σε κεντρικούς δρόμους του χωριού. Ακολούθησε στον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου το παραδοσιακό γλέντι, συνοδεία μουσικής από το «Θρακόμελο».

Μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Μπόζης πληροφόρησε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Θεοδώρων ιδρύθηκε το 1982 και οι ίδιοι ως διοικητικό συμβούλιο «αναλάβαμε λιγότερο από έναν χρόνο πριν». Από τότε μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί τμήματα πλεκτικής, γυμναστικής, απασχόλησης για παιδιά, τμήμα χορευτικό παιδικό που δεν υπήρχε 20 χρόνια στο χωριό, τμήμα χορευτικό ενηλίκων.

11 καζάνια
Έντεκα καζάνια στήθηκαν με την βοήθεια αντρών και γυναικών του χωριού. Πρόκειται για την ξακουστή «τράπεζα αγάπης» που κάθε χρόνο στήνεται για όλους στο χωριό. Εκεί ως συνήθως ο Θεόδωρος Γκαϊντατζής να μας πει «συνεχίζουμε την παράδοση», ευχαριστώντας όλους όσους βοηθούν με την συμμετοχή τους και με την προσφορά υλικών. «Το έθιμο είναι παλιό – το έφεραν οι πρόγονοί μας από τις χαμένες μας πατρίδες», λέει, ενώ ανακαλεί ένα περιστατικό που εξιστορούν οι κάτοικοι στην δεκαετία του ’50, όταν μία αγελάδα κατάφτασε μόνη της στην αυλή της εκκλησίας ως σφάγιο.

«Η εκδήλωση της τράπεζας αγάπης όπως ονομάζεται, είναι το αποτύπωμα της ομαδικότητας και της συλλογικότητας των Αγίων Θεοδώρων», πρόσθεσε από πλευράς του ο Νίκος Μπεναβίδης, κάνοντας λόγο για «μία ενέργεια που μας δίνει αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο», ευχόμενος φώτιση σε όλους «ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, πολιτικής επιλογής».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας θα είναι το  κείμενο που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη,  σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,  όπως αναφέρει  το πρακτορείο Reute