ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ

Σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου "παίζει" ο θάνατος της τουρίστριας στη Ροδόπη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξαφάνιση
πτώμα
Πετρωτά

Αντικείμενο αρνητικής προβολής η περιοχή μας από τον Guardian μέχρι την Telegraph

Εξαιρουμένου μηδενός, τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης φιλοξενούν ρεπορτάζ για το θάνατο της 63χρονης Βρετανίδας τουρίστριας, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή -όπως όλα δείχνουν - ανάμεσα στα σαγόνια άγριων ζώων ή αδέσποτων σκυλιών στον Πύργο των Πετρωτών στη Μεσημβρία. 

Από τον Guardian μέχρι την Telegrpaph (εφημερίδες της Βρετανίας -έντυπες και ηλεκτρονικές- με παγκόσμια αναγνωσιμότητα) δίνουν ως δεδομένο ότι η 63χρονη Σίλια Χόλινγκροουθ κατασπαράχθηκε από αδέσποτα ή σκυλιά - φύλακες ποιμνιοστασίων (κοινώς τσοπανόσκυλα) και μπορεί να μην μέμφονται ευθέως την περιοχή μας, αλλά ο τρόπος που αναφέρονται στο περιστατικό προκαλεί σίγουρα αρνητική εντύπωση. 

Το θέμα έχει βγει και εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου και "παίζει" πλέον και στην Αμερική με τον ιστότοπο nypost.com να χρησιμοποιεί τον τίτλο "Συνταξιούχος καθηγήτρια δολοφονήθηκε από αγέλη αδέσποτων σκυλιών στην Ελλάδα", ενώ στο σώμα του ρεπορτάζ ο συντάκτης γίνεται πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι η 63χρονη είχε επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας και επιστρέφοντας πεζή στο ξενοδοχείο της στη Μαρώνεια, δέχθηκε τη θανατηφόρα επίθεση των ζώων. Είναι ρεπορτάζ που δίνουν αρνητική προβολή στην περιοχή μας, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει ως ανυπόστατα ή έστω κακοήθη αφού αναφέρονται σε ένα περιστατικό το οποίο -δυστυχώς για όλους- συνέβη και αναφερόμαστε φυσικά στον τραγικό θάνατο της γυναίκας. 

Άλλα ΜΜΕ όπως οι Times του Λονδίνου βάζουν τη Μαρώνεια και στον τίτλο των δημοσιευμάτων τους, ενώ προτάσσουν και την πανεπιστημιακή ιδιότητα της άτυχης γυναίκας. Από τα ξένα δημοσιεύματα μαθαίνουμε επίσης ότι η Σίλια Χολινγκροούθ δεν ερχόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα επισκεπτόταν τη χώρα μας συχνά καθώς ήταν λάτρης του ελληνικού πολιτισμού. Τελευταία είχε αναπτύξει ακτιβιστική δράση και υπέρ των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας παράλληλα με τη δράση της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι εμμέσως πλην σαφώς στα περισσότερα από αυτά τα δημοσιεύματα, στηλιτεύεται το γεγονός ότι το τραγικό συμβάν συνέβη πολύ κοντά σε χώρο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. 
Αντιγράφουμε από την "Mirror" του Λονδίνου: "μια κριτική στο tripadvisor για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στην περιοχή, εξυμνεί τη μαγευτική φύση και τα προϊστορικά και αρχαία ερείπια"

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Times του Λονδίνου επικαλείται δηλώσεις του ιατροδικαστή της Κομοτηνής Νίκου Κιφνίδη, ο οποίος αποδίδει το θάνατο της Βρετανίδας σε επίθεση λύκων και τσακαλιών και όχι σε επίθεση σκύλων. Στο συμπέρασμα αυτό, ο ιατροδικαστής καταλήγει -σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα- δεδομένης της σφοδρότητας της επίθεσης. Βέβαια όπως γνωρίζουμε επίσημο πόρισμα ο ιατροδικαστής θα βγάλει το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως μας ενημέρωσε τηλεφωνικώς .

Όπως και να 'χει πάντως, το δεδομένο είναι ότι χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή κοντά σε έναν αρχαιολογικό χώρο, πανευρωπαϊκώς προβεβλημένο. Και αυτό, όπως και να το δει κανείς είναι τουλάχιστον θλιβερό. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.