fbpx «Σάρωσε» σχολεία της Κομοτηνής ο κορωνοϊός
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ

«Σάρωσε» σχολεία της Κομοτηνής ο κορωνοϊός

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
κορωνοϊός
Ιωάννης Γκαράνης

65 κρούσματα σε 5 ημέρες στην ΠΕ Ροδόπης

Γ. Γκαράνης: Απολυμάνσεις στα σχολεία που υπάρχει κρούσμα

Διονύσης Βοργιάς

Μόλις 1 νέο κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης, ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 26/10 από τον ΕΟΔΥ. Πάντως, οι πληροφορίες του «Χ» λένε πως η σημερινή καταμέτρηση αναμένεται να έχει περισσότερα κρούσματα, καθώς –για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο- δεν συμπεριλήφθηκαν στην χθεσινή ανακοίνωση περί των 20 θετικών τεστ που βγήκαν από το Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Εν πάση περιπτώσει, η κατάσταση στην ΠΕ Ροδόπης (σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ), τις τελευταίες πέντε ημέρες έχει ως εξής: Πέμπτη 10, Παρασκευή 10, Σάββατο 20, Κυριακή 24, Δευτέρα 1, άρα 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο πενθήμερο.

Πανελλαδικά, η χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ είχε ως εξής: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 715, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 31496 (ημερήσια μεταβολή +2.3%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 581 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (66.3% άνδρες)».

Κομοτηνή: 9 επηρεασμένες σχολικές μονάδες
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης την Κυριακή, αποφασίστηκαν οι αναστολές δια ζώσης λειτουργίας των κάτωθι σχολικών μονάδων.

  1. του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής από 26/10/2020 έως 5/11/2020 (όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες μας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 7 κρούσματα) και 
  2. του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής στους Υφαντές  από 26/10/2020 έως 3/11/2020 (όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε εκπαιδευτικό).

Θυμίζουμε ότι κλειστό παραμένει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κομοτηνής (που συστεγάζονται), λόγω κρούσματος σε εκπαιδευτικό.

Εκτός από τα τέσσερα κλειστά σχολεία, άλλες τρεις σχολικές μονάδες έχουν επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Ο λόγος για το 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, όπου κάθε σχολείο έχει μία τάξη του σε αναστολή δια ζώσης λειτουργίας.

Επίσης, δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί κατέβασαν «ρολά», απόρροια θετικού κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς. Ο λόγος για τους Δ’ και Ε’ Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Κομοτηνής.

Έκκληση «ευθύνης» από τη Μαίρη Κοσμίδου
Εν τω μεταξύ, μέσω του xronos.gr που καλύπτει την πορεία των κρουσμάτων και μέσα στο Σαββατοκύριακο, έκκληση έκανε η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, προς μαθητές και γονείς. Είπε: 

«Αυτό που θέλω να τονίσω και να υπενθυμίσω είναι η ατομική ευθύνη και η οικογενειακή ευθύνη του τι κάνουμε, όταν είμαστε σε αναστολή και όταν τα παιδιά μας έχουν τεθεί σε καραντίνα. Παρακαλώ και κάνω έκκληση στις οικογένειες: όταν έχει γίνει αναστολή λειτουργίας του τμήματος, δεν αναστέλλεται η λειτουργία για να κυκλοφορούν τα παιδιά μέσα στην κοινωνία και να βρίσκονται εντός του κοινωνικού πλαισίου. Θα περιοριστούμε στο σπίτι. Θα αυτοπεριοριστούμε, γιατί έτσι πρέπει. Και υπάρχουν και οι νόμοι με όλες τις συνέπειες».

Κρούσματα σε ΔΙΕΚ και ΟΑΕΔ
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τώρα, μετά το «ντόμινο» κρουσμάτων που ανάγκασαν το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής να αναστείλει τη δια ζώσης λειτουργία του, κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και την Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Το ΔΙΕΚ με επίσημη ανακοίνωσή του έκανε γνωστό το εξής: «Διαγνώστηκε θετικό ασυμπτωματικό κρούσμα COVID-19 στο Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής και θα ακολουθήσει η διαχείριση της κατάστασης σύμφωνα με τις Οδηγίες του ΕΟΔΥ». Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σχολή του ΟΑΕΔ υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα σε καθηγητή και σπουδαστή.

Στα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά τον «συναγερμό» από το πρώτο θετικό κρούσμα, τα υπόλοιπα τεστ που διενεργήθηκαν βγήκαν αρνητικά. Συγχρόνως, σε αναβρασμό παραμένει η ποδοσφαιρική κοινότητα, ιδίως μετά την αναβολή της αγωνιστικής του Σαββάτου στην Α’ ΕΠΣ Θράκης.

Εν τω μεταξύ, δεν λείπουν και μαγαζιά στην Κομοτηνή που «προληπτικά» όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους, αναστέλλουν για μερικές ημέρες τη λειτουργία τους, διότι εντοπίστηκαν κρούσματα είτε στο προσωπικό είτε σε στενές επαφές αυτού.

Γ. Γκαράνης: «Απολυμάνσεις όπου υπάρχει κρούσμα»
Μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ενημέρωσε πως πραγματοποιήθηκε έκτακτος κύκλος απολυμάνσεων, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε όσες σχολικές μονάδες βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού. «Προς το παρόν πηγαίνουμε στα σχολεία που έχουν κρούσματα και είναι λίγο επιβαρυμένα – είμαστε στην διάθεση όλων των σχολικών μονάδων αν χρειαστούν επιπλέον απολυμάνσεις», δήλωσε.

Για ακόμη μία φορά, πάντως, ο δήμαρχος παρουσιάστηκε απογοητευμένος από την έλλειψη ενημέρωσης προς τον Δήμο Κομοτηνής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΔΥ και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας μας έχουν απέξω […] ο Δήμος Κομοτηνής σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι εκτός σχεδιασμού, παρότι εμείς είμαστε αυτοί που θα μπούμε στη διαδικασία να απολυμάνουμε και να κάνουμε ό, τι πρέπει».

Και πάλι, όμως, απεύθυνε έκκληση, ότι ο Δήμος Κομοτηνής είναι έτοιμος να συνδράμει όταν και όπως του ζητηθεί «για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την πόλη και τους πολίτες», ενώ, τέλος, γνωστοποίησε την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να διοχετεύσει με rapid test δομές υγείας της περιοχής.

 

ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗΣ 27/10

-Λουκέτο μπήκε και στον Β' παιδικό σταθμό Κομοτηνής, μετά από κρούσμα κορωνοϊού, διαβάστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μια διαφορετική πραγματικότητα εξελίσσεται και διαμορφώνεται ενόψει των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού και των απαγορεύσεων γενικότερα,  στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα.