ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Ροδόπη: Βουτιά στην πισίνα για 75 μαθητές δημοτικών σχολείων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθλητικά
Ρεπορτάζ
Σχολεία
Κολυμβητήριο

Μαθητές της Γ΄ τάξης τριών δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν το μάθημα κολύμβησης 
 

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη Πέμπτη και Παρασκευή και από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν με τους μαθητές του 2ου, 3ου και 5ου δημοτικού σχολείου

Όλγα Τσιούλφα

Περίπου 75 μαθητές της Γ΄ τάξης τριών δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν το μάθημα κολύμβησης στη Ροδόπη, το οποίο είναι υποχρεωτικό. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 8:30 το πρωί. 
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, οπότε θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα. Κάθε μάθημα θα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου και το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου. Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή φυσικής αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή. Επίσης, ο συνοδός εκπαιδευτικός θα είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές-πτυχιούχους ΦΑ θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα. Σύμφωνα με το υπουργείο, «σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα: η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, η αποφυγή του πνιγμού, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία, η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών. 


Στη Ροδόπη τα μαθήματα θα γίνουν με τους μαθητές της Γ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής, περίπου 500 στο σύνολο, σύμφωνα με τον Χρήστο Γαντζίδη, υπεύθυνο του γραφείου φυσικής αγωγής Ροδόπης. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη Πέμπτη και Παρασκευή και από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν με τους μαθητές του 2ου, 3ου και 5ου δημοτικού σχολείου. «Έχει γίνει προεργασία, έχουν ενσωματωθεί στην ομάδα φυσικής αγωγής άλλοι τρεις γυμναστές με ειδικότητα την κολύμβηση. Οι γυμναστές αυτοί έχουν επισκεφτεί όλα τα σχολεία για να ενημερώσουν τους μαθητές και τους γονείς για το τι θα πρέπει να έχουν τα παιδιά τους κατά το μάθημα, αλλά και το τι θα πρέπει να προσέξουν πριν το μάθημα». 


Περαιτέρω σύμφωνα με τον κ. Γαντζίδη «με τη βοήθεια του δήμου σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο εξασφαλίσαμε την πισίνα για διεξαγωγή των μαθημάτων επί 12 ώρες την εβδομάδα. Το πανεπιστήμιο δε μπορούσε να μας δώσει περισσότερες ώρες, γιατί κάνουν μαθήματα και οι φοιτητές στο κλειστό κολυμβητήριο. Τα μαθήματα θα ξεκινούν από τις 8:30 το πρωί και θα ολοκληρώνονται σε δύο σχολικές ώρες, δηλαδή περίπου 1,5 ώρα. Θα τελειώνει το πρώτο τμήμα και θα συνεχίζει το επόμενο, όλα αυτά μέχρι το μεσημέρι. Γενικά έχει γίνει μία πολύ καλή προετοιμασία για να πάνε όλα καλά», έκανε γνωστό ο κ. Γαντζίδης. Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα καινοτόμο, «το οποίο εμείς ως γυμναστές φυσικά το επικροτούμε. Βέβαια η επιτυχία του προγράμματος θα φανεί στο τέλος και ας μην ξεχνάμε ότι η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που θέλει χρηματοδότηση, με την έννοια ότι τα κολυμβητήρια το χειμώνα πρέπει να θερμαίνονται και επίσης για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν κολυμβητήρια. Για παράδειγμα στην Ξάνθη δε θα λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει κολυμβητήριο. Εμείς είχαμε την τύχη να έχουμε το πανεπιστημιακό γιατί ως γνωστόν το δημοτικό κολυμβητήριο είναι κλειστό. Πάντως νομίζω ότι για να έχουμε μία σωστή εκπαίδευση της νέας γενιάς στο θέμα του υγρού στοιχείου, πρέπει να προστεθούν και άλλες ώρες και να προστεθούν όλες οι τάξεις υποχρεωτικά». 


Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ 
Για τη συμμετοχή τους στο μάθημα της κολύμβησης οι μαθητές δεν θα πρέπει να έχουν φάει δύο ώρες πριν, ενώ θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με μαγιό, σκουφάκι, γυαλιά εάν το επιθυμεί, και ατομική πετσέτα. 
Από την πλευρά τους οι γυμναστές θα φροντίσουν να έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα που θα διευκολύνουν το μάθημα στην πισίνα και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών. Όσον αφορά στη μετακίνηση τους, έχει προβλεφθεί τα παιδιά να μεταφέρονται από το σχολείο στο κολυμβητήριο και το αντίστροφο, με λεωφορεία που θα μισθώσει η Περιφέρεια ΑΜΘ.  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς