fbpx Ροδόπη: Για κάθε νόμιμο συνεργείο ...κι ένα παράνομο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Ροδόπη: Για κάθε νόμιμο συνεργείο ...κι ένα παράνομο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
μηχανοτεχνίτες
συνεργεία
Αυτοκίνητα
Νίκος Τσαλικίδης

Οι μηχανοτεχντίτες «μαστορεύουν» ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο τους

Οι ιδιοκτήτες συνεργείων ζητούν τη βοήθεια της ΠΕ Ροδόπης –  και την έχουν

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τις δυνάμεις τους με αυτές της Π.Ε. Ροδόπης ενώνουν οι μηχανοτεχνίτες της Κομοτηνής, σε μία προσπάθεια να «συμμαζευτεί» ο εργασιακός τους χώρος, να εκλείψουν τα παράνομα συνεργεία αυτοκινήτων και εν τέλει να προστατευτούν οι πολίτες, που εν αγνοία τους τελικά οδηγούν επικίνδυνα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν δεχθεί υπηρεσίες από μη πιστοποιημένα συνεργεία. 


Το σχετικό σωματείο της Κομοτηνής, συστήνει στο κοινό ο πρόεδρος του Σάκης Δεμίρης, καθώς και όλη τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από την προστασία του κλάδου: «Έχει ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός γενικότερα για τον κλάδο του αυτοκινήτου -όχι μόνο για τα συνεργεία- που αφορά και τους αλουμινάδες και τους λαστιχάδες και τους ηλεκτρολόγους, ακόμα και τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Επειδή δεν υπάρχουν σε όλα αυτά υφιστάμενα σωματεία, μπαίνουμε μπροστά εμείς σαν το σωματείο των μηχανοτεχνιτών.

Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια περνάει την δική του κρίση, ξέρετε ότι η κρίση ξεκινάει πρώτα από το αυτοκίνητο αρχικά του 2010-2011 και τώρα φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ασχολούνται οι μηχανισμοί που προσπαθούν να προστατέψουν τον κλάδο και μιλάμε και περιφερειακά- στην δικιά μας περιφέρεια έχουν αναλάβει άνθρωποι που έχουν σκύψει πάνω στο δικό μας πρόβλημα που είναι πολύ σημαντικό για εμάς και γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι να ελεγχθεί το παραεμπόριο».


Ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί τον κλάδο, είναι τα παράνομα συνεργεία, δηλαδή αυτά που λειτουργούν χωρίς τη σχετική άδεια: «Όσα είναι τα νόμιμα συνεργία άλλα τόσα είναι τα παράνομα που έρχονται απέναντι σε εμάς, εμείς κόβουμε τις αποδείξεις μας είμαστε νόμιμοι και το σημαντικότερο είναι ότι προφυλάσσουμε τον πολίτη, παίρνει το αυτοκίνητό του και ξέρει ότι έχει πάει σε ένα συνεργείο που του παρέχει ασφάλεια. Ενώ αυτοί που υπάρχουν στα χωριά και όχι μόνο, εμείς δεν κυνηγάμε ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί μόνο στα χωράφια, έχει και μέσα στην πόλη τέτοιου είδους συνεργεία που ανοίγουν και φυτρώνουν εις βάρος των άλλων με άλλη ειδικότητα. Π.χ. έχει ο άλλος βενζινάδικο και ασχολείται και με συνεργείο, είναι ηλεκτρολόγος και κάνει δουλειές συνεργείου, εμείς αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, ο καθένας στον κλάδο του κυρίως μέσα στην πόλη. Όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και στα χωριά, αλλά ξεκινάμε από την αστική περιοχή και καταλήγουμε στα χωριά»


Η συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη
«Τα τελευταία χρόνια λόγω σωματείου και ομοσπονδίας, όπως ξέρετε είμαι και γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, τώρα γίνεται και μια δουλειά με τα επιμελητήρια που προσπαθούνε οι άνθρωποι για να γίνει δουλειά για όλους όχι μεμονωμένα» επισημαίνει ο κος Δεμίρης και συνεχίζει: «πήγαμε στον αντιπεριφερειάρχη και το θετικό της υπόθεσης είναι ότι σκύβει στο πρόβλημά μας θέλει να βοηθήσει, γιατί μέχρι τώρα δεν θέλανε να βοηθήσουν για να μην χάσουν ψήφους. Πλέον δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα και είναι πιο εύκολα για εμάς γιατί ξεκινάς και έχεις μια βάση για να βρεις λύσεις και να τις υλοποιήσεις. Η δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη είναι να καταγράψουμε τα προβλήματα που θέλουμε να κινηθούμε, προς ποια κατεύθυνση ώστε να υπάρξουν λύσεις και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει αυτό που θα του καταθέσουμε εμείς.

Είναι κάποια πράγματα που τα γνωρίζουν οι ίδιοι, ήδη έχει γίνει κάποια δουλειά γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που πάμε και τώρα έρχονται οι λύσεις αυτές δεν έρχονται από την μια μέρα στην άλλη απλά να βγει μια επιτροπή να έχει καταγεγραμμένα όλα τα προβλήματα και να κινηθούμε αναλόγως έτσι ώστε να φοβηθούν κάποιοι άνθρωποι. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε κανένα μαγαζί θέλουμε να τους έχουμε κοντά μας, να βγάλουν άδειες  να λειτουργήσουν με νόμιμο τρόπο να μην είναι απέναντι από εμάς. Είναι σε αρχικό βήμα πως θα γίνουν οι έλεγχοι»


Στη διαδικασία των ελέγχων βέβαια πρέπει να εμπλακούν και άλλοι φορείς όπως το ΙΚΑ και η Εφορία καθώς τα παράνομα συνεργεία δεν «φαίνονται» στο τμήμα Συγκοινωνιών: «Ο υπεύθυνος για ένα παράνομο συνεργείο για να το κλείσει είναι η εφορία διότι δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός, δεν είναι συνεργείο για να πάει το συγκοινωνιών και να του πει τι κάνεις εδώ, δεν υφίστανται χαρτιά. Ο Νομός Ροδόπης είναι λίγο πιο ιδιαίτερος αλλά έχοντας κάποιες λύσεις από τα κεντρικά μας όργανα που μπορούν να μας βοηθήσουν θα γίνει καλύτερο. Δεν θέλουμε να κλείσουμε κανέναν όλοι είναι δικοί μας άνθρωποι θέλουμε να πάρει άδεια για να μην είναι απέναντί μας. Δεν είναι μόνο το συνεργείο έχουμε όλο τον κλάδο που ασχολείται με το αυτοκίνητο. 


Το καλό είναι ότι υπήρχε θετική αύρα από όλους και κυρίως από την αντιπεριφέρεια έτσι ώστε να κινητοποιηθούνε όσοι ασχολούνται με τον κλάδο του αυτοκινήτου. Αρχικά ξεκινάμε από το τμήμα Συγκοινωνιών γιατί οι φάκελοι σε ένα συνεργείο όσο αφορά το αυτοκίνητο, είναι το συγκοινωνιών από εκεί παίρνουμε τις άδειές μας. Η περιφέρεια δεν μπορεί να πάει σε ένα συνεργείο που δεν έχει χαρτιά γιατί δεν είναι καταγεγραμμένο μέσα στην περιφέρεια σαν συνεργείο. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι θεσμοί όπως είναι η εφορία όπως είναι το ΙΚΑ το γενικεύουμε λίγο για να γίνει και δουλειά.  Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει δουλειά με την βοήθεια την δικιά μας και της αντιπεριφέρειας» λέει χαρακτηριστικά ο κος Δεμίρης. 


Εν τέλει, για τον ίδιο «το πιο σημαντικό ήταν τα προβλήματα του κλάδου και το συνεργείο και το παραεμπόριο, έρχονται και ανταλλακτικά από τις γείτονες χώρες χωρίς αποδείξεις, πάνε αυτοκίνητα στις γείτονες χώρες αλλάζουν λάστιχα κάνουν σέρβις. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ανάλογες υπηρεσίες. Αρχίζουμε από τα σημαντικότερα και θα καταλήξουμε κάπου - είναι δέσμευση δική μας και της αντιπεριφέρειας, θα υποστηρίξουμε την περιφέρεια και τους ανθρώπους που έχουν αυτά τα μαγαζιά δεν θέλουμε να κλείσει κανείς τους θέλουμε δίπλα μας να τους βοηθήσουμε για να βγάλουν και τις άδειές τους» καταλήγει. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ