ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΒΑΖΕΙ "ΠΛΑΤΗ" ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ροδόπη: Από 6.000 στις 1.500 οι οικογένειες που δικαιούνται επισιτιστικής βοήθειας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νίκος Σωτηρακόπουλος
Επισιτιστική Βοήθεια
Δήμος Κομοτηνής
Ροδόπη

Ν. Σωτηρακόπουλος: "Κάνουμε ενέργειες ώστε να καλύψουμε με δικούς μας πόρους όσους αποκλείονται άδικα απότις νέες λίστες"


Οι νέες λίστες έφεραν αναταραχές, καθώς πολλοί ήταν όσοι δεν δικαιούνταν αλλά βρέθηκαν στη διανομή
 

Διονύσης Βοργιάς

Διανομή ειδών πραγματοποιείται στη Ροδόπη αυτές τις ημέρες και ξεκίνησε χθες Τρίτη 27 Ιουνίου στον δήμο Κομοτηνής, ενώ από σήμερα σειρά έχουν και οι υπόλοιποι δήμοι της Ροδόπης. Σε αυτές τις διανομές παρατηρούμε από ένα θετικό κι ένα αρνητικό στοιχείο: Το θετικό είναι πως οι δήμοι παρέχουν πληθώρα αγαθών, το αρνητικό είναι πως -χωρίς να ευθύνονται οι δήμοι καθώς πρόκειται για το νέο νομοθετικό καθεστώς- οι δικαιούχοι είναι λιγότεροι. Οι απόλυτοι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί και κάνουν λόγο για 1.500 οικογένειες συγκριτικά με τις 6.000 οικογένειες που δικαιούνταν βοήθεια βάσει των προηγούμενων λιστών. 


Όπως κι αν έχει η διανομή ξεκίνησε στο πολυλειτουργικό κέντρο από τον επικεφαλής δήμο Κομοτηνής και συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη (ώρες 8:00-14:30). Αντίστοιχες ημέρες και ώρες πραγματοποιούνται διανομές και σε Μαρώνεια-Σάπες, Αρριανά, Ίασμο. 
"Έχουμε πολλά προϊόντα και το ευχάριστο ...πρόβλημα είναι πως οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να τα κουβαλήσουν. Δίνουμε τέσσερις-πέντε σακούλες στον κάθε δικαιούχο, δηλαδή προσπαθούμε να γεμίσουμε ένα καρότσι από μάρκετ", δήλωσε για τη διανομή ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος και απαρίθμησε τα αγαθά που δόθηκαν στους δικαιούχους: Καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης, υγρό πιάτων, φακές, ζάχαρη, αλεύρι σίτου, φασόλια, ζυμαρικά, σκόνη πλυντηρίου, οδοντόβουρτσα, φέτα, πελτές ντομάτας, γάλα εβαπορέ, οδοντόκρεμα, κοτόπουλο νωπό.


Αυτή ήταν η πρώτη καλοκαιρινή διανομή και, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, και τελευταία στο πολυλειτουργικό κέντρο, καθώς ετοιμάζεται το κέντρο σίτισης, έναντι της λαϊκής αγοράς.


Η ΑΛΛΑΓΗ ΛΙΣΤΑΣ ΕΦΕΡΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ
Δεν ήταν λίγοι όσοι κατέφτασαν στο πολυλειτουργικό, προκειμένου να αποδεχθούν τα είδη, παρόλα αυτά συνειδητοποίησαν πως δεν τα δικαιούνταν. Προφανώς, ο καύσωνας σε συνδυασμό με τις νέες λίστες, οδήγησαν σε πλήθος παραπόνων, τα οποία βέβαια άδικα είχαν ως αποδέκτη τον δήμο, μιας και δεν καθορίζει αυτός τις λίστες. 


Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι είναι όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» και έχουν κάνει τροποποίηση της αίτησης για λήψη τροφίμων εντός του μηνός Μαΐου. Πρόκειται για τους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).


1/4 ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τις νέες λίστες από τις 6.000 οικογένειες που ήταν δικαιούχοι, μόλις 1.500 παραμένουν, σε όλο το νομό Ροδόπης, ενώ συγκεκριμένα για την Κομοτηνή ο παλιός αριθμός των 2.500 οικογενειών πέφτει σε τριψήφιο αριθμό, δηλαδή μόλις στις 800.
Το μόνο θετικό σε αυτές τις λίστες είναι πως δεν είναι "κλειστές", δηλαδή αν κάποιος φτωχύνει και πιάσει τα εισοδηματικά κριτήρια, μπορεί να γίνει δικαιούχος, αν καταβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 


ΒΑΖΕΙ "ΠΛΑΤΗ" Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Σε μια κίνηση ανθρωπιάς φαίνεται πως θα προχωρήσει ο δήμος Κομοτηνής, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σωτηρακόπουλο, όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα δέχονται βοήθεια από πόρους του δήμου Κομοτηνής.


"Δεν έγιναν ...πλούσιοι οι συμπολίτες μας, αλλά τα κριτήρια πιο αυστηρά. Υπάρχει μια αδικία στο νόμο. Όσοι ζουν σε ακραία φτώχεια και δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα σπίτι και, άρα, φιλοξενούνται από τους γονείς τους, αποκλείονται από το πρόγραμμα. Δηλαδή όσοι δεν έχουν δικό τους σπίτι, δεν δικαιούνται βοήθεια. Η δημοτική μας αρχή έχει αποφασίσει ότι όσους αποκλείονται, εμείς θα τους αγκαλιάσουμε, και με έξοδα του δήμου, θα τους παρέχουμε τρόφιμα", εξήγησε σχετικά ο αντιδήμαρχος.

 
Παρόλα αυτά, όπως κι αν έχει, η νέα πραγματικότητα επιβάλλει κατά πολύ λιγότερους δικαιούχους, με την κρίση να δείχνει για μια ακόμη φορά το σκληρό της "πρόσωπο". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είχαν πολλά σχέδια στο νου τους, το πολιτικό και ηθικό πλεονέκτημα,  για αλλαγές,  εκπλήξεις ενδεχομένως,  αλλά και γιορτές και πανηγύρια για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο,  οι κυβερνητικοί εταίροι

Ημερολόγιο