ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
"ΑΔΕΙΟΙ" ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

Προς επίλυση το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
θέρμανση
Σχολεία
Φελίνα Καζάκου
Γιώργος Πετρίδης

Πετρίδης, Καζάκου, Κοσμίδου μιλούν στον Χρόνο για το πετρέλαιο στα σχολεία της Κομοτηνής

Δήμος Μπακιρτζάκης

Περισσότερο πολιτικό, παρά ουσιαστικό φαίνεται ότι πάει να γίνει το θέμα της έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της Κομοτηνής, το οποίο ανέδειξε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» Φελίνα Καζάκου, με δελτίο τύπου που κοινοποίησε. 


Η κα Καζάκου φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη «καταγγελία», ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τόσο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, όσο και η προϊσταμένη  της Διεύθυνσης Β'θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου.


Αρχής γενομένης από την καταγγελία, η κα Καζάκου είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: "Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια αδυναμία προμήθειας του πετρελαίου από τον προμηθευτή ο οποίος είναι και ανάδοχος του έργου του δήμου Κομοτηνής. 


Η αδυναμία αυτή έχει προκαλέσει το εξής πρόβλημα: Τα σχολεία δεν μπορούν να θερμανθούν επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σχολικές μονάδες που μπορεί να έχουν κάποιες ελάχιστες ποσότητες τις οποίες όμως αξιοποιούν για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. 


Επίσης, υπάρχουν και κάποια σχολεία που δεν έχουν καθόλου πετρέλαιο, κι εκεί η θέρμανση λειτουργεί για μια ή δυο ώρες την ημέρα το πολύ (για να κάνουν οικονομία) με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες ώρες να μην υπάρχει θέρμανση στις σχολικές αίθουσες. 


Αυτές είναι διασταυρωμένες πληροφορίες και παράπονα γονέων για την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι την Τετάρτη στο 1ο Γυμνάσιο. Εκεί το πρόβλημα υπήρχε από τη Δευτέρα σταδιακά και εξελισσόταν. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες που αναφέρω -επτά στον αριθμό- είχαν το πρόβλημα της ελάχιστης κατανάλωσης προκειμένου να αντέξουν".


Μ. ΚΟΣΜΙΔΟΥ: "ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ"
Σχολιάζοντας την κατάσταση η Μαίρη Κοσμίδου, δήλωσε ενήμερη για το θέμα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για τη διευθέτησή του: «Αυτό το οποίο εγώ ως διευθύντρια Δευτεροβάθμιας ενημέρωσα το δήμο και στην σχολική επιτροπή ήταν αυτό που έγινε γνωστό σε εμένα, δηλαδή η παντελής έλλειψη πετρελαίου στο 1o Γυμνάσιο ή η μερική που θα οδηγούσε σε μια ολική στις ημέρες που έρχονται.

Έδειξα μια ανησυχία και επέστησα την προσοχή γιατί αυτές είναι μεγάλες σχολικές μονάδες μέσα στην πόλη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, το οποίο θεωρώ ότι λύνεται. [...]


Το τι έγινε και πως έγινε είναι ένα θέμα: Είναι υπόλογος ο προμηθευτής, θα πρέπει να απαντήσει η σχολική επιτροπή. Το αίσιο είναι ότι δεν έχουμε αφήσει τα παιδιά σε κατάσταση ψύχους για πολλές ώρες. 


Ήταν το θέμα του 1ου Γυμνασίου το οποίο το έλυσε με την σωστή διαχείριση που έκανε».


Γ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: "ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ - ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ"
Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα, αλλά όχι στο μέγεθος που προσδιόρισε η κα Καζάκου και εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία: "Εμείς εγκαίρως στο δήμο κάναμε όλους τους διαγωνισμούς που χρειαζόταν, προέκυψε ανάδοχος με τον οποίο υπογράψαμε την σύμβαση.

Πληρώνουμε κανονικότατα. Είμαστε ο μόνος δημόσιος φορέας στην περιοχή που πληρώνει την επόμενη μέρα από την ημερομηνία παράδοσης. Παρόλα αυτά ο ίδιος ο προμηθευτής με τον οποίο δεσμευόμαστε με σύμβαση μετά τον διαγωνισμό, προφανώς έχει αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δήμου και υποθέτω δεν έχει την ρευστότητα. Δεν τον πληρώνουν οι άλλοι φορείς και προφανώς έχει δυσκολία προμήθειας".


Στη συνέχεια, ο κος Πετρίδης υπογραμμίζει και την ευθύνη των διευθυντών των σχολικών μονάδων, ώστε να ενημερώνουν από νωρίς, γιατί η διαδικασία χορήγησης πετρελαίου, με τον συγκεκριμένο προμηθευτή, είναι χρονοβόρα. "Είχαμε ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων -εν γνώσει μας ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα- να μην γίνεται τελευταία στιγμή η παραγγελία του πετρελαίου. Οι περισσότεροι το κάνουν, τώρα άνθρωποι είμαστε από κάποιους ξέφυγε.

Έχουμε δύο περιπτώσεις που ειδοποίησαν μια μέρα πριν αδειάσει ο λέβητας και είχαμε αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο επειδή το πρόβλημα υπάρχει και είχα βάλει ρήτρα στον προμηθευτή να μην υπάρξει κανένα σχολείο που να έχει πρόβλημα - και επειδή έστω και ένα σχολείο να έχει πρόβλημα για εμάς είναι θέμα - γι' αυτό συγκαλείται σήμερα αυτή η διαδικασία.

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που έχουν υπογράψει την σύμβαση θα κάνουν την συνάντηση με τον προμηθευτή προκειμένου να τηρηθεί μια διαδικασία, κι αν χρειαστεί θα οδηγηθούμε σε καταγγελία της σύμβασης". Συμπερασματικά, το πρόβλημα με τη θέρμανση των σχολείων της πόλης μας έχει διευθετηθεί, όμως ο επίλογος της υπόθεσης είναι πολιτικός, αφού και ο κος Πετρίδης, αλλά και η κα Καζάκου έκλεισαν τις τοποθετήσεις τους με "μηνύματα" ο ένας προς τον άλλον.


ΨΕΜΑ  ΤΗΣ ΦΕΛΙΝΑΣ ΚΑΖΑΚΟΥ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο κος Πετρίδης, είπε: "Αυτό που κρατάμε στην καταγγελία της κας Καζάκου καταρχήν είναι το ψέμα ότι χθες τα σχολεία ήταν κλειστά. Συνήθως δεν είμαι οξύς, ειδικά όταν μιλάω για την κα Καζάκου φροντίζω να είμαι ευγενικός, αλλά εδώ μιλάμε για ένα μεγάλο ψέμα. Δημιούργησε πανικό στον κόσμο, μέχρι και από την Αθήνα με πήραν κάποια κανάλια γιατί λέει είχε επτά σχολεία χωρίς θέρμανση η Κομοτηνή. Είναι ψέμα! Αυτό κρατάμε, τα υπόλοιπα ο δήμος τα ρυθμίζει όπως ρυθμίζει και τις υπόλοιπες υποθέσεις του. 


Ένα σχολείο αντιμετώπισε πρόβλημα, βέβαια και για εμάς και το ένα σχολείο είναι πρόβλημα δεν το αμφισβητούμε αυτό. Όμως, άλλο ένα σχολείο και άλλο επτά που είπε η κα Καζάκου".


Φ. ΚΑΖΑΚΟΥ: "ΧΑΝΟΥΜΕ ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ"
Η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» είχε σχολιάσει νωρίτερα, υπενθυμίζοντας και την προχθεσινή της ανακοίνωση: 
"Πέρυσι στο δημοτικό συμβούλιο στην αντίστοιχη περίοδο του Ιανουαρίου έθετα θέμα θέρμανσης των σχολικών μονάδων και κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης. 


Είναι οι χρυσές ευκαιρίες που χάνουμε στο δήμο Κομοτηνής για αυτό κατά καιρούς λέμε ότι τα σχολεία μας πρέπει να αναβαθμιστούν  ενεργειακά να γίνουν αυτόνομα, να βάλουμε τα φωτοβολταϊκά μας συστήματα να βρούμε άλλους τρόπους θέρμανσης των σχολικών μονάδων".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι προσφιλές επικοινωνιακό κόλπο  να επιστρατεύονται κυβερνητικά στελέχη και  υπουργοί σε προεκλογικές περιόδους και όχι εθνικών εκλογών,  αλλά αυτοδιοικητικών,  για να προβάλουν σε κομματικές συγκεντρώσε