ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Το πράσινο λέιζερ που τυφλώνει στο στόχαστρο της Εισαγγελέως

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισαγγελέας
Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης

Οκτάχρονο παιδί στον Βόλο έχασε κατά 80% την όρασή του από πράσινο λέιζερ αμφιβόλου ποιότητας

Διονύσης Βοργιάς

Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνας Μελισσάρη, προκάλεσε το περιστατικό με οκτάχρονο παιδί το οποίο σχεδόν τυφλώθηκε κατόπιν έκθεσής του σε κινέζικο πράσινο λέιζερ που υπάρχει στην ελληνική αγορά ως "παιχνίδι".

Η Εισαγγελία θέλοντας να προλάβει παρόμοια σοβαρά ατυχήματα στη Ροδόπη,  έστειλε ενημερωτικά σημειώματα προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, προς κοινοποίηση σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς τους, καθώς και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και προς την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης.

Σύμφωνα με την Εισαγγελέα το παιδί είχε τραυματιστεί πριν από έναν χρόνο, με τους ιατρούς να εκτιμούν αρχικά πως η όρασή του θα επανερχόταν. Οι νέες εξετάσεις όμως έδειξαν, ότι το λέιζερ είχε προκαλέσει μία μεγάλη τρύπα σε τμήμα του αμφιβληστροειδούς - ωχρά κηλίδα - που είναι κρίσιμο για την αναγνώριση προσώπων και λέξεων.

Οι ιατροί αναφέρουν ότι το αγόρι δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς τα νεύρα γύρω από την τρύπα έχουν εξαϋλωθεί. Η όραση του εννιάχρονου είναι πλέον 2 στα 10 (δηλαδή 80% απώλεια όρασης). 

Οι συσκευές - δείκτες λέιζερ διατίθενται στην αγορά από την Κίνα, με ανεπαρκή η ελλιπή πιστοποίηση. Δεν υπάρχει κεντρικός ελεγκτικός μηχανισμός πιστοποίησης της ενέργειας που εκπέμπει η κάθε συσκευή και η διάθεσή τους γίνεται εύκολα ακόμη κι από το διαδίκτυο.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διαμαρτυρήθηκαν πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του Σύριζα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας,  ιδιαίτερα αυτοί που κατάγονται από επαρχία και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να ξ