ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΕΛΙΝΑ ΚΑΖΑΚΟΥ

Ποιος ο κερδισμένος του Φεστιβάλ Φαναρίου;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φεστιβάλ Φαναρίου
Φελίνα Καζάκου
Δήμος Κομοτηνής

Σχόλια, παρατηρήσεις, συμπεράσματα και  προτάσεις επί αυτού

Με αφορμή την ολοκλήρωση του festival Φαναρίου, η Καζάκου Φελίνα επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς …η πόλη» καταθέτει τις απόψεις της σχετικά με την αξιολόγηση αλλά κυρίως με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτού.


Πρόκειται για μια αξιόλογη αρχική προσπάθεια που τείνει να γίνει θεσμός, της οποίας ο αρχικός  σχεδιασμός  μας έβρισκε σύμφωνους και τον στηρίξαμε. 


Ποια είναι όμως τα πραγματικά - ουσιαστικά αποτελέσματα για το Δήμο Κομοτηνής;
Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε, παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τα εξής:

1. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ καθαρά συναυλιακό -ψυχαγωγικό το οποίο τελικά οργανώνει μια ιδιωτική επιχείρηση – εταιρεία ψυχαγωγίας που εδρεύει εκτός Κομοτηνής, η οποία διαφαίνεται ότι αποχωρεί από την Κομοτηνή εισπράττοντας τεράστια ποσά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος του Δήμου Κομοτηνής, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνει με έξοδα τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού για την μίσθωση της εξέδρας, έξοδα διαφήμισης-προβολής καθώς επίσης και της τεχνικής υποστήριξης.

2. Η απουσία της ταυτότητας του Δήμου εμφανής… Καμία ενέργεια τουριστικής προβολής και ανάδειξης του Δήμου Κομοτηνής, καθώς στο χώρο δεν υπήρχε κανένα point με προωθητικό υλικό.

3. Το μόνο επίτευγμα αυτού του φεστιβάλ ήταν η επισκεψιμότητα του Φαναρίου για λίγες μόνο ώρες πριν τις τρεις συναυλίες, όπου δούλεψαν περιστασιακά οι επιχειρήσεις. Μαρτυρίες των ξενοδόχων της περιοχής λένε πως η επισκεψιμότητα ήταν η συνήθη καθώς τα Σαββατοκύριακα είναι πάντα μεγάλη. 


Ως παράταξη είμαστε πάντα θετικοί και στηρίζουμε την οποιαδήποτε πολιτιστική πρωτοβουλία αλλά με άλλο σχεδιασμό και στόχευση. Καθώς η διοίκηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να θεσμοθετήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που να αναδεικνύει ολοκληρωμένα πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου Κομοτηνής προτείνουμε τον επανασχεδιασμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.Πιο συγκεκριμένα:

-To festival πρέπει να είναι πολυήμερο και να συμπεριλαμβάνει και τοπικές πολιτιστικές δράσεις  που να του προσδίδουν τη δική του ταυτότητα

-Να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ανάδειξης ταλέντων, δικών μας καλλιτεχνών από την ευρύτερη περιοχή

-Να υπάρξει ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών στον αστικό ιστό και σε κάποιους παραδοσιακούς οικισμούς για επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παραμονή των επισκεπτών

-Να αναδείξουμε και να προβάλουμε ταυτόχρονα τα τοπικά μας προϊόντα, πιθανόν με την πραγματοποίηση μιας έκθεσης

-Να επιδιώξουμε την συμμετοχή και εμπλοκή πολιτιστικών συλλόγων και φορέων

-Να διεκδικήσει ο Δ. Κομοτηνής ως συνδιοργανωτής μέρος των εσόδων ή εναλλακτικά την στήριξη μιας κοινωνικής δομής του δήμου  


Με λίγα λόγια η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής πρέπει να δημιουργήσει εκ νέου ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα περιφερειακά φεστιβάλ. Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται να εμπλουτιστεί και  να πάψει να έχει μόνο συναυλιακό χαρακτήρα. Διαφορετικά δε θα έχει διάρκεια στο χρόνο αλλά και δε θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Παράδειγμα προς μίμηση το Φεστιβάλ Άρδα, το Φεστιβάλ Νέστου, Φεστιβάλ Δραμοινογνωσίας, Γιορτή Κρασιού  και αλλά περιφερειακά events τα οποία δεν είναι μόνο συναυλιακά, είναι πολυθεματικά και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των γειτόνων επισκεπτών. 


Συνεπώς χρειάζεται επανασχεδιασμός, εμπλοκή τοπικών φορέων, ενεργή συμμετοχή φορέων και συλλόγων και λοιπών ιδιωτικών πρωτοβουλιών. 


Το στοίχημα λοιπόν της διοίκησης του Δήμου Κομοτηνής είναι να «πάρει επάνω της» το σχεδιασμό και την υλοποίηση του φεστιβάλ, να εμπλέξει και να συμπαρασύρει  την τοπική κοινωνία (βλ. Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης)

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης  στην περιφέρεια ΑΜΘ και πρώην «θρακάρχης» Τέρενς Κουίκ,  όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ,  «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος με τις πράξεις του,  γιατί παραβίασε τις αρχές των Ανεξάρτ