ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη θα έπρεπε να λειτουργούν 117 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν 27

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
Ελλείψεις

Το νοσοκομείο Κομοτηνής διαθέτει ΜΕΘ 4 κλινών, λειτουργούν οι 3 κλίνες καθώς η μία κλίνη αν και εξοπλισμένη παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

Σε 27 ανέρχονται οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν στα νοσοκομεία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ παρουσιάζοντας την κατάσταση των ΜΕΘ σε 74 νοσοκομεία όλης της χώρας. Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αναφέρουν ότι διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 27 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. 13 κλινικές ΜΕΘ εξοπλισμένες έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές. Θα έπρεπε να λειτουργούν 117 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν 27, αναφέρει και προσθέτει για την έρευνα πανελλαδικά: "Πολλοί συγγενείς σε απόγνωση απευθύνονται στην ΠΟΕΔΗΝ καθημερινά διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ. Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι πλασματική. Ο κος Πολάκης παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μειώθηκαν το έτος 2016 σε 438 με τις άστοχες ενέργειές του.

Έληξαν τότε οι συμβάσεις 500 γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούσαν στη ΜΕΘ και ο αν. υπουργός έκανε καταλήψεις στην τότε διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μη επιτρέποντας την πρόσληψη νέου προσωπικού που έχει ήδη επιλεγεί προς αντικατάσταση του αποχωρούντος. Η αύξηση κλινών που ανακοινώνει κάθε φορά η κυβέρνηση, αφορά την σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν το έτος 2016 με δικές της αστοχίες λόγω της ακύρωσης της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το ρεσάλτο Πολάκη στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την ώρα που συνεδρίαζε η διοίκηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διατίθενται στο ΕΚΑΒ οι 540 κλίνες ΜΕΘ που υποτίθεται ότι λειτουργούν.

Ούτε είναι σε θέση το ΕΚΑΒ ή κάποιος άλλος φορέας να γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ διατίθενται. Δεν υπάρχει στη χώρα μας συντονιστικό όργανο που να προσδιορίζει τον ακριβή διαθέσιμο αριθμό κλινών ΜΕΘ για προφανείς λόγους. Δεν θέλουν να αναδεικνύεται η γύμνια του συστήματος. Τον αριθμό κλινών ΜΕΘ έπρεπε να προσδιορίζει και να συντονίζει το ΕΚΕΠΥ αλλά μένει περιέργως αμέτοχο από τη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ. Κατά χρονικά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις.

Πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα την αναστολή λειτουργίας τους. Χρόνια περιστατικά νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ πολύ πάνω από το μέσο όρο Νοσηλείας που είναι οι 12 ημέρες. Παρ’ ότι δεν χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τις 100 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40 κλίνες. Οι ιδιωτικές κλινικές παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας που να ενημερώνει για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Με στοιχεία και όχι με επικοινωνιακές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας με τις οποίες προσπαθεί να συγκαλύψει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ".


ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜ-Θ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ
Nοσοκομείο Καβάλας: Το νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ 12 κλινών. Λειτουργούν μόνο οι 6 κλίνες λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης λειτουργούν 3 κλίνες ΜΑΦ. 6 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. 


1. Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Διαθέτει ΜΕΘ 14 κλινών. Λειτουργούν 9 κλίνες. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές. Έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. 
2. Νοσοκομείο Ξάνθης: Λειτουργούν 5 κλίνες ΜΕΘ
3. Νοσοκομείο Δράμας: Το νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ 7 κλινών. Λειτουργούν οι 4 κλίνες. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές.
4. Νοσοκομείο Κομοτηνής: Διαθέτει ΜΕΘ 4 κλινών. Λειτουργούν οι 3 κλίνες. Η 1 κλίνη αν και εξοπλισμένη παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού 
5. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Διαθέτει ΜΑΦ 4 κλινών. Οι 3 κλίνες διαθέτουν αναπνευστήρες. Δεν διαθέτει ΜΕΘ. Μεγάλη έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μπορεί η κυβέρνηση Σύριζα  να επιχαίρετε ότι κατάφερε να νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο,  ώστε να μην κοπούν οι συντάξεις,  αλλά η διαδικασία  του επανυπολογισμού  που επεξεργάζονται  εδώ και πολλούς μήνες,  φα