ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ 20 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Πατέρας έξι παιδιών είδε σπίτι και περιουσία να χάνονται στις φλόγες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ήφαιστος
Πολίτες

Ο Γιασάρ Ιδρίς ζητάει "μια βοήθεια, σε συσκευές, ρούχα, φαγητό. Τα παιδιά μου δεν έχουν σχεδόν τίποτα"

Μεταξύ των παιδιών του και η 14χρονη κόρη του, με σοβαρό πρόβλημα υγείας

Διονύσης Βοργιάς

Ένας από τους πιο φτωχούς κατοίκους του Ηφαίστου είναι ο Γιασάρ Ιδρίς, ο οποίος πλέον ζει σε 20 τετραγωνικά μέτρα, μαζί με τη γυναίκα και τα έξι παιδιά του, και ζητά την οποιαδήποτε βοήθεια, από ιδιώτες, αρχές, θεσμικούς, θρησκευτικούς ηγέτες.


Η ιστορία του συγκλονίζει, καθώς πριν από ενάμιση μήνα, το σπίτι που του είχε παραχωρήσει φιλάνθρωπη γειτόνισσα, χωρίς να απαιτεί ενοίκιο, έγινε παρανάλωμα του πυρός, την ίδια στιγμή που τα παιδιά του κοιμούνταν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, "στις 24 Αυγούστου σημειώθηκε πυρκαγιά στον οικισμό Ηφαίστου στην οδό Ρηγίου 8 στην Κομοτηνή, ιδιοκτησίας της Οσμάν Μουζγκέν. Το σπίτι είναι περί των 48 τετραγωνικών και περιείχε μία κουζίνα, ένα καθιστικό, δύο κρεβατοκάμαρες. Ένοικος του διαμερίσματος ήταν ο Γιασάρ Ιδρίς. Η οικία είναι ανασφάλιστη έναντι του πυρός. Η αρχική εστία της πυρκαγιάς εντοπίστηκε σε καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην κουζίνα", αποδίδοντας το αίτιο της φωτιάς σε βραχυκύκλωμα. 


Σε συνέχεια της ενημέρωσης αναγράφεται ότι "καταστράφηκαν ολοσχερώς όλη η οροφή του σπιτιού, μία ντουλάπα, τέσσερα χαλιά, δύο τηλεοράσεις, πέντε κρεβάτια, όλη η κουζίνα, ένα τραπέζι. Η φωτιά έσβησε από την Πυροσβεστική με τέσσερα οχήματα και εννέα άντρες, αλλά και με τη συνδρομή της κοινότητας με πρόχειρα μέσα", ενώ δεν κρύβεται ότι η φωτιά ελλόχευε κίνδυνο και για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς μέσα κοιμούνταν τα παιδιά, και γενικά το σπίτι είναι "κολλητά" σε άλλες αντίστοιχες κατασκευές.


ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ Ο 44ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΡΙΣ
Στα 44 του χρόνια ο Γιασάρ Ιδρίς είναι άνεργος, πατέρας έξι παιδιών, μεταξύ των οποίων και η 14χρονη κόρη του που πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο ίδιος δεν ζητά τίποτα παραπάνω από τα βασικά είδη, προκειμένου να καταφέρει να ορθοποδήσει ξανά. 
"Το σπίτι κάηκε και τώρα μένουμε σε μια καλύβα. Το προηγούμενο σπίτι μας το είχε δώσει μια γειτόνισσα, η οποία είδε την κατάσταση και μας το έδωσε δωρεάν. Αλλά ήταν παλιό, έπαθε βραχυκύκλωμα και όλα κάηκαν", όπως μας λέει ο κος Ιδρίς, ο οποίος προσθέτει ότι "δεν έχω δουλειά. Ψάχνω κάθε μέρα στα σκουπίδια και γυρνάω όλη την Κομοτηνή για να βρω αντικείμενα που άλλοι τα θεωρούν άχρηστα, για μένα όμως είναι χρήσιμα". 


Θείος του και γραμματέας στην Κίνηση Πολιτών Ηφαίστου "Η Ειρήνη", ο Μουμίν Τζαχίτ, έχει παραχωρήσει τον χώρο τον 20 τετραγωνικών στον Ιδρίς, προκειμένου να τον βοηθήσει. Ο κος Τζαχίτ εγγυάται για τον χαρακτήρα του Ιδρίς και αναφέρει ότι "ο Γιασάρ είναι πάμφτωχος, όμως η γειτονιά κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθάμε. Οι συνθήκες στις οποίες πλέον ζει, μαζί με την οικογένειά του, απέχουν πολύ από τις κατάλληλες.


Ζητάμε να βοηθήσει ο καθένας, όπως μπορεί. Εγγυούμαστε για τον χαρακτήρα του Γιασάρ και για την καλή του οικογένεια. Είναι φτωχοί αλλά καλοί άνθρωποι. Μακάρι να βοηθήσει κάποιος, ιδιώτης ή από τον δήμο. Θα απευθυνθούμε και στον κ.κ. Παντελεήμων ίσως να μπορεί να βοηθήσει". Το μήνυμα του κου Τζαχίτ είναι πως "στον Γιασάρ ο Θεός έχει δώσει έξι παιδιά. Πρέπει να δούμε την κατάστασή του με τα μάτια της ψυχής μας".


Εμείς συναντήσαμε τον Γιασάρ και γίναμε μάρτυρες στη δική του καθημερινότητα. Αντιμέτωπος με δυσκολίες που οι περισσότεροι δεν είχαμε ποτέ στη ζωή μας, δεν κλέβει, δεν είναι αγενής, είναι αγαπητός στην περιοχή. Ελπίζουμε όμως με το παρόν δημοσίευμα κάποιος να ευαισθητοποιηθεί προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του 44χρονου Ιδρίς, της γυναίκας και των παιδιών του. Ο κος Ιδρίς απαντά στο 694 057 9817.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν