ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ "ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΗΣ"

Το ομαδικό σουνέτ που στέλνει κατηγορούμενο τον ψευτομουφτή Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψευτομουφτήδες
Ψευτομουφτής
Ιμπραήμ Σερίφ

Είχε τελέσει "γιορτή ομαδικού σουνέτ" για παιδιά της συνοικίας Αλάν Κογιού τον Δεκέμβριο του 2016 στην Κομοτηνή


Στις 8 Μαΐου ορίστηκε να γίνει το δικαστήριο, παρελθόν με τη δικαιοσύνη έχει ο Ιμπραήμ Σερίφ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η πρόσκληση για τη "γιορτή ομαδικού σουνέτ" για παιδιά της συνοικίας Αλάν Κογιού Κομοτηνής έφερε την υπογραφή του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Τελέστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με τον κο Σερίφ να ενδύεται τη στολή του ιερωμένου και να τελεί τις απαιτούμενες θρησκευτικές διαδικασίες. 


Για την ενεργή παρουσία του στην γιορτή αυτή θα κληθεί με εντολή εισαγγελέα στις 31 Μαΐου 2017 στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής για να δώσει κατάθεση. Τότε μιλώντας σχετικά με το θέμα στην εφημερίδα "Γκιουντέμ" ο Σερίφ, είπε πως στην περιοχή τέρμα Αδριανουπόλεως πολλοί άνθρωποι ζούνε εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και συνέχισε λέγοντας: "Μέσα στην οικονομική κρίση της χώρας μας πολλοί ομόθρησκοι αδερφοί μας περνάνε πολύ δύσκολες μέρες. Είναι μια περιοχή όπου οικονομικά, αλλά και από επίπεδο εκπαίδευσης και από την πλευρά των όρων διαβίωσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Το σουνέτ είναι ένα θρησκευτικό καθήκον για το οποίο έχει δώσει εντολή ο προφήτης μας.

Τα αγόρια 5, 6 έως 7 χρονών είναι ανάγκη να τους γίνει περιτομή. Σημαντικό τμήμα των ανθρώπων που ζούνε εδώ είναι φτωχοί άνθρωποι. Οι ομόθρησκοι μας αυτοί σε πολλά θέματα έρχονται και μας συμβουλεύονται. Εμείς ως άνθρωποι της θρησκείας προσπαθούμε όσο μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Για την πραγματοποίηση της τελετής σουνέτ καλέσαμε και άλλους ανθρώπους που ζούνε εκεί. Μαζί με τους χοτζάδες μας μετείχαμε στην τελετή. Διαβάσαμε κοράνια και έγιναν προσευχές. Με αυτό τον τρόπο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας σε εκείνη την περιοχή". Ο ψευτομουφτής κλήθηκε να καταθέσει με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής και αρμοδιοτήτων μουφτή και επέλεξε να υποβάλλει γραπτή δήλωση μαζί με τον δικηγόρο του Αχμέτ Ερτζάν.


Περίπου έναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου 2018 θα βρεθεί κατηγορούμενος για το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για την παραπάνω γιορτή. Όπως μετέδωσε ήδη στην ηλεκτρονική του έκδοση ο "Χ" ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής για τη συμμετοχή του σε θρησκευτική εκδήλωση το 2016. Πρώτο μετέδωσε την είδηση το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. "Παρακολούθησα εκδήλωση κατόπιν αιτήματος μουσουλμάνων αδέλφων μου" δήλωσε στο πρακτορείο ο ψευτομουφτής Κομοτηνής. 


Ο δικηγόρος του κος Ερτζάν επιβεβαίωσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ιμπραήμ Σερίφ, ο οποίος έχει παρελθόν με τη δικαιοσύνη και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο αδίκημα. Θυμίζουμε ότι πρωτόδικη καταδίκη του θεολόγου από το μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης (12 Δεκεμβρίου 1994) για "αντιποίηση της άσκησης υπηρεσίας λειτουργού γνωστής θρησκείας" και για "δημόσια εμφάνιση με την στολή αυτού του θρησκευτικού λειτουργού χωρίς δικαίωμα" μετά από σειρά δικαστικών πράξεων κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων όπου η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 9 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, το οποίο αφορά την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης. 


Το σκεπτικό της απόφασης συνίστατο στο ότι με δεδομένη την απουσία απτών αποδείξεων επί των κατηγοριών της αντιποίησης αρχής, οι προγενέστερες καταδίκες απέκλειαν τον Ιμπραήμ Σερίφ από το δικαίωμα να λειτουργεί ως θρησκευτικός ηγέτης. Παρόλα αυτά το δικαστήριο απέφυγε να αποφανθεί επί του νομικού καθεστώτος των μουφτήδων που παρουσιάζουν εαυτούς ως "εκλεγμένους"
Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε καμία δικαστική παρενόχληση από το ελληνικό κράτος προς τους ψευτομουφτήδες στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, με εξαίρεση τα τελευταία  2 - 3 χρόνια. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ