fbpx Οι νυχτερινοί δρόμοι της γνώσης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι νυχτερινοί δρόμοι της γνώσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εσπερινό Λύκειο
Εσπερινό Γυμνάσιο
Αγιασμός

Ο μητροπολίτης έσκυψε το κεφάλι του με συγκίνηση και εξέφρασε τον σεβασμό του για τους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν τον καθημερινό αγώνα σε εργασία και σπίτι, αλλά δεν παρατούν την προσπάθεια απόκτησης γνώσης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Εργαζόμενοι, νέοι και μεσήλικες, μητέρες με παιδιά, είναι οι βιοπαλαιστές της γνώσης και μπροστά τους ο μητροπολίτης έσκυψε το κεφάλι του με συγκίνηση και εξέφρασε τον σεβασμό του.

Ο αγιασμός που τελέστηκε στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου σε αυτό το σχολείο, ήταν διαφορετικός, πιο συγκινητικός, με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα να μιλάει με θερμά λόγια για τους μαθητές και τις μαθήτριες και τις διευθύντριες εκπαίδευσης να υπόσχονται μία καλή, δημιουργική χρονιά, με συνεργασία και ομοψυχία.


Στο Εσπερινό Γυμνάσιο και στο Εσπερινό Λύκειο η τελετή έναρξης της νέας χρονιάς έγινε το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Και μπορεί το Γυμνάσιο να μετράει πολλά χρόνια λειτουργίας, όμως για το Λύκειο ήταν η επίσημη πρώτη. Πρόκειται για τη νέα δομή εκπαίδευσης που ιδρύθηκε με ΦΕΚ το περασμένο καλοκαίρι και ξεκίνησε να λειτουργεί τη σχολική χρονιά 2017-2018. 


"Ο σημερινός αγιασμός είναι αυτός που εγκαινιάζει και τη λειτουργία του Εσπερινού Λυκείου που για πρώτη φορά λειτουργεί στην Κομοτηνή και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε κάτι πολύ σπουδαίο, ότι όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μία φυλακή.

Έτσι ανοίγει σήμερα στην πόλη μας ένα καινούργιο σχολείο το οποίο σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο θα λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Τα δύο αυτά σχολεία λειτουργούν για να δώσουν πολλές ευκαιρίες σε εσάς, σε εσάς που αγωνίζεστε που το πρωί δουλεύετε, προσπαθείτε να καλύψετε τις καθημερινές βιοτικές σας ανάγκες, ίσως να μεγαλώνετε τα αδέρφια σας ή να βοηθάτε τους γονείς σας, ο καθένας έχει το δικό του έργο, αλλά τα βράδια θα έρχεστε εδώ, άλλοτε διαβασμένοι πολύ, άλλοτε λιγότερο, αλλά για να δώσετε άλλη μία ευκαιρία στον εαυτό σας", είπε ο μητροπολίτης απευθυνόμενος στους μαθητές των σχολείων.


Η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, που ήταν παρούσα στον αγιασμό, υπήρξε κομμάτι της ιστορίας του Εσπερινού Γυμνασίου, καθότι  διετέλεσε διευθύντρια του από το 2007 έως και το 2009 και είχε την τύχη να ηγηθεί της μεταφοράς του από το παλιό σχολείο Αρρένων, στον χώρο του 3ου Λυκείου όπου στεγάζεται σήμερα. Αυτός είναι ο χώρος που πλέον στεγάζει και το Εσπερινό Λύκειο. Η κα Κοσμίδου γνώριζε εκ των έσω την ανάγκη δημιουργίας Εσπερινού Γενικού Λυκείου και έβλεπε τη διαρροή μαθητών προς τις γειτονικές πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, που διαθέτουν εδώ και χρόνια Εσπερινά Γενικά Λύκεια. 


Για τη δημιουργία του Εσπερινού Λυκείου στην Κομοτηνή είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, το εγχείρημα στήριξε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης, ενώ το υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε την ανάγκη λειτουργίας αυτού του σχολείου από τη στιγμή που υπήρχε διαθέσιμος χώρος. "Τα σχολεία αυτά είναι δώρο σε ομάδες κοινωνικές οι οποίες θα πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες, ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Η Ροδόπη είναι ο πρώτος νομός στην Περιφέρεια σε διαρροή στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπότε το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο έρχονται να διορθώσουν αυτή τη διαρροή, να μειώσει την πρωτιά και να δώσει ευκαιρία. Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε μόνο στατιστικά, αλλά να κάνουμε έργο και να δώσουμε τα εφόδια στους μαθητές μας να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο", είπε μεταξύ άλλων η κα Κοσμίδου. 


Το γενικό λύκειο έλειπε από την πόλη μας, ανέφερε η διευθύντρια του Εσπερινού Λυκείου κα Κορδοκονίδου και απευθυνόμενη στους μαθητές του Γυμνασίου ευχήθηκε όταν τελειώσουν την φοίτησή τους εκεί να επιλέξουν το Εσπερινό Λύκειο. Με Α΄ και Δ' τάξη θα λειτουργήσει φέτος το Εσπερινό Λύκειο Κομοτηνής και μάλιστα οι απόφοιτοι της Δ' τάξης θα λάβουν μέρος και στις πανελλαδικές εξετάσεις. 


Νωρίτερα η διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου κα Ευστρατιάδου έδωσε τις ευχές της στους μαθητές και της μαθήτριες, λέγοντας ότι και αυτήν την χρονιά θα την περάσουν σαν οικογένεια. 


Στα δύο σχολεία τα μαθήματα ξεκίνησαν την επομένη του αγιασμού, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ