ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Να στηριχθεί από όλους το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Δωρεά

Ένα έργο "μαμούθ" που θα συμβεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, χάρη στις κινήσεις του νυν διοικητή Γιώργου Φιλιππίδη

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στους δωρητές του νοσοκομείου μεγάλο μέρος αυτής αναλώθηκε σε αμιγώς πολιτικές ομιλίες, οι οποίες "ξίνισαν" στο ακροατήριο

Διονύσης Βοργιάς

Αξιέπαινη ήταν η πρωτοβουλία του συλλόγου φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής, να πραγματοποιήσει εκδήλωση αφιερωμένη στους δωρητές του νοσοκομείου, με σημεία αναφοράς τον Κωνσταντίνο Σισμάνογλου - που δώρισε την υπάρχουσα μονάδα - και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - που σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. 


Ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του συλλόγου κος Πασσόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Φιλιππίδης, ο πρόεδρος Εργαζομένων Κοσμάς Φιλιππίδης, η γραμματέας συλλόγου Εργαζομένων Μαρία Ντικούδη, ενώ κεντρικό μέρος στη βραδιά κατείχε η ομιλία του πρώην διευθυντή ΩΡΛ Βαγγέλη Κοϊμτζόγλου, για τον Κ. Σισμάνογλου.


Το ακροατήριο βρέθηκε στην αίθουσα του ΕΒΕ προκειμένου να πει ένα "ευχαριστώ" στους δωρητές, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου. Οι ομιλίες των πρώην υπουργών Ευρ. Στυλιανίδη και Γ. Πεταλωτή, ξεπέρασαν κάθε χρονικό όριο, κι αναλώθηκαν στο παρελθόν, ενώ η ομιλία του νυν βουλευτή κου Μουσταφά η οποία ήταν ευσύνοπτη μεν αλλά στάθηκε στην κυβερνητική πολιτική κι όχι στις δωρεές καθαυτές. Άλλωστε το Ίδρυμα Νιάρχος δεν ήταν παρόν στην εκδήλωση, γιατί πάγια θέση των ανθρώπων του είναι να μιλούν με πράξεις κι όχι με λόγια, παρόντες όμως ήταν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί της Ροδόπης, για να δείξουν κι αυτοί την όποια συμβολή τους, που θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό αν δεν υπήρχε το ίδρυμα και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.


ΟΙ ΔΥΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κος Παντελεήμων και ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή. "Πολλοί άνθρωποι σε αυτά τα χρόνια, ο καθένας συνέργησε ώστε να θεμελιώνουμε αυτό το νέο νοσοκομείο. Πρόκειται για έργο όλου του λαού της περιοχής", είπε ο κος Παντελεήμων, ευχαριστώντας το προσωπικό που κράτησε όρθιο το νοσοκομείο στα δύσκολα χρόνια: "Το έργο σας θέλει κατάθεση ψυχής". "Μετά την πίστη, έρχεται η υγεία", αναγνώρισε ο κος Τζεμαλή και στάθηκε στην καθημερινή πάλη των ιατρών: "Οι ιατροί δίνουν μάχη για την υγεία των ασθενών, για να τους γλυτώσουν από αρρώστιες. Γι’ αυτό με μεγάλη αγάπη και χαρά υποστηρίζω αυτό τον σύλλογο, γιατί η εργασία του είναι ιερή".


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ
"Σκεφτήκαμε πως οφείλαμε και ήταν χρέος μας να κάνουμε αυτή την εκδήλωση-αφιέρωμα σε αυτούς που ενδιαφέρθηκαν και προσφέρουν στον τόσο ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας", είπε ο κος Πασσόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση, ενώ κατόπιν έκανε την ιστορική αναδρομή για το πως φτάσαμε από τη μεγάλη δωρεά Σισμάνογλου στη μεγάλη δωρεά Νιάρχου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το νέο έργο ως θείο δώρο για το οποίο δόθηκε μεγάλος αγώνας, ενώ στάθηκε και στο πλήθος άκαρπων προσπαθειών για ανέγερση νέου νοσοκομείου. "Σισμάνογλου – Ίδρυμα Νιάρχος και όχι μόνο, υπάρχουν και πολλοί άλλοι μικρότεροι, αλλά όχι αμελητέοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε κανέναν τους", είπε για τους επώνυμους ή άσημους δωρητές, ενώ επεφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζομένους του νοσοκομείου.


Σύντομος, περιεκτικός και επί του θέματος, παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων κος Φιλιππίδης. "Στην ιστορία της χώρας μας έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι εθνικοί ευεργέτες, σε διάφορα έργα. Όλοι οι φορείς της πόλης έβαλαν το χεράκι τους ώστε να χτιστεί νέο νοσοκομείο που το έχει ανάγκη η πόλη μας", είπε για τους δωρητές ενώ για τους εργαζομένους σημείωσε ότι "κράτησαν ζωντανό το νοσοκομείο στους καιρούς των μνημονίων, αλλά και στους καιρούς της ευμάρειας που επίσης τα πράγματα δεν ήταν καλά".


ΤΟ PLAN B ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Ακόμη κι αν δεν βρισκόταν το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο νέος διοικητής Γιώργος Φιλιππίδης εμφανίστηκε έτοιμος να βρει τρόπο ώστε να αναγερθεί νέο νοσοκομείο. Και το plan b ήταν σχεδόν έτοιμο, αλλά ευτυχώς βρέθηκε η καλύτερη λύση "Νιάρχος".  Ο κος Φιλιππίδης εξηγεί: "Από την πρώτη στιγμή υπήρχε η δέσμευση από τον υπ. Υγείας, ότι αν ένα νοσοκομείο γινόταν στην χώρα, αυτό θα ήταν το νοσοκομείο Κομοτηνής. Δεν υπήρχε περιθώριο ούτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από το ίδιους πόρους. 


Η μοναδική ρεαλιστική λύση, ήταν ένα δάνειο 50 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα αποπληρωνόταν με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο μέσα σε πολλά χρόνια. Το είχε εξαγγείλει τον Ιανουάριου 2017 στην Κομοτηνή και είχαν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις και θα παιρνόταν αυτό το δάνειο. Ανάλογο έχει λάβει το ΔΠΘ για τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων".


Παρόλα αυτά, τον Φλεβάρη ο διοικητής έστειλε επιστολή προς το Ίδρυμα, το οποίο σε αυτοψία του διαπίστωσε ότι η κατάσταση ήταν τραγική. Το θετικό βλέμμα του ιδρύματος σε συνδυασμό με την κίνηση-ματ του ΔΣ του νοσοκομείου ώστε να μην δεχθεί απλώς τα 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να προτάξει ως αίτημα ένα νέο νοσοκομείο, έφεραν ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για τη Ροδόπη.


Τελικώς, η δωρεά 200 εκ. ευρώ του Ιδρύματος που θα διοχετευόταν εξ ολοκλήρου προς τον Ευαγγελισμό Αττικής, "τριχοτομήθηκε" για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη, γενικού νοσοκομείου στην Κομοτηνή, βελτίωση της νοσηλευτικής του Ευαγγελισμού και παρεμβάσεις σε άλλα επαρχιακά μέρη. 


"Από τότε είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο, ευελπιστώ ότι σε 2-3 μήνες θα δούμε το έργο να υλοποιείται", επισημαίνει ο διοικητής για το χρονοδιάγραμμα και υπογραμμίζει ότι το ίδρυμα Νιάρχος είναι "η πιο σοβαρή και αξιόπιστη πηγή που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε στο νομό Ροδόπης". Επίσης, αναγνώρισε ότι χάρη στις προσπάθειες που έγιναν από όλη την κοινωνία της Ροδόπης υπήρχε έτοιμο οικόπεδο και μελέτη, άρα το έργο μπορεί να "τρέξει" χωρίς χρονοκαθυστέρηση: "Ήταν σημαντικό ότι τέθηκαν προτεραιότητες ευλαβικά και με προτεραιότητα, από τη διοίκηση και τους εργαζομένους".


ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ
Εκτός από καθαυτή τη δωρεά, το θετικό με το Ίδρυμα Νιάρχος είναι πως δεν θα αφήσει την Κομοτηνή στον αυτόματο πιλότο, αλλά θέλει η δωρεά του να πιάσει τόπο και το νοσοκομείο να είναι λειτουργικό για δεκαετίες. Συμπαραστάτες δηλώνουν η ΠΕ Ροδόπης και ο δήμος Κομοτηνής, δια στόματος αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη και αντιδημάρχου Νίκου Σωτηρακόπουλου.


"Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια. Παράλληλα εξασφαλίσαμε 1,5 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑΜ-Θ 2014-2010 προκειμένου να υπάρξει σημαντική για τον εξοπλισμό στον υφιστάμενο νοσοκομείο. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε γι' αυτό δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε εξέλιξη", είπε ο κος Τσαλικίδης, ενώ από θέσης του ο ιατρός κος Σωτηρακόπουλος ευχαρίστησε του δωρητές, παλιούς και νέους, εξήρε την προσπάθεια του προσωπικού και δήλωσε την στήριξη του δήμου.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Στο γεγονός ότι η υγεία βηματίζει σε καλά βήματα επί ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μ. Μουσταφά και το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τ. Χαρίτου. "Τονίζεται από όλους ότι τα δίσεκτα χρόνια στον τομέα υγείας έχουν αναστραφεί, το δημόσιο σύστημα υγείας βελτιώνεται και μας κάνει περήφανους. 


Το σύστημα πέρασε δύσκολα χρόνια, όταν αναλάβαμε, παρόλα αυτά και τις δημοσιονομικές δυσκολίες, στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας μας", σχολίασε ο κος Μουσταφά. 


"Κάθε καλόπιστος μπορεί σήμερα να αναγνωρίζει ότι γίνεται μία συστηματική προσπάθεια, ώστε να αντιστραφεί μία πορεία αποδιοργάνωσης του συστήματος υγείας που γίνεται πολλά χρόνια. Δίνουμε προτεραιότητα στα αγαθά όπως η υγεία, κι εκεί εδράζεται η απόφαση του υπουργείου να ενταχθεί η απόφαση δωρεάς στην Κομοτηνή. Η διαφορά όμως σήμερα, είναι ότι οι όποιες δωρεές εντάσσονται στους σχεδιασμούς του υπουργείου και απτό αποτέλεσμα είναι η έγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής", πρόσθεσε ο κος Χαρίτου.


Δια του εκπροσώπου του Δάμωνα Δαμιανού, έδωσε το "παρών" ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος αναγνώρισε τη δωρεά "ως μία από τις κορυφαίες ειδήσεις στη Ροδόπη, η οποία αυτά τα χρόνια βαρύνεται από έναν ορυμαγδό αρνητικών ειδήσεων".


Ανέδειξαν τη δωρεά ως κορυφαία, οι κ.κ. Στυλιανίδης και Πεταλωτής. Ο μεν πρώτος υπογράμμισε ότι "η υπόθεση έφτασε πολλές φορές κοντά στη λύση, αλλά ανυπέρβλητες δυσκολίες την σταμάτησαν (...)", στάθηκε στην αξιοπιστία του ιδρύματος και κατέληξε στο εξής: "Αν θέλουμε να δούμε το όνειρό μας να γίνεται πραγματικότητα αυτά τα πρότζεκτ σκυταλοδρομία ανεξαρτήτως κόμματος και ιδιότητας. "Θα στηρίξουμε αυτούς που διαχειρίζονται τώρα το ζήτημα, γιατί θα επιστρέψει θετικά προς όλους μας. Ό,τι χρειαστείτε είμαστε μαζί σας, χωρίς αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες", είπε.


Ο δεύτερος, συνεχάρη το ίδρυμα, τον διοικητή του νοσοκομείου αλλά και το υπουργείο που έθεσε ως προτεραιότητα την Κομοτηνή, ενώ "έδειξε" στο ακροατήριο και την στέγη του Περπατώ ως παράδειγμα της θετικής δράσης του ιδρύματος στην περιοχή. "Συμβάλαμε όλοι ώστε να υπάρχει ωριμότητα και το έργο να είναι υλοποιήσιμο. 


Έγινε ένας αγώνας δρόμου: Από το οικόπεδο που παραχωρήθηκε, την χωροθέτηση που έγινε επί των ημερών μου όπου τρέξαμε όλοι μαζί για να υπάρχει ένα έτοιμο οικόπεδο, από την προσφορά του ΤΕΕ που παρέκαμψε την συντεχνιακή και υποχρεωτική απαίτηση των μηχανικών για νέα μελέτη που κόστιζε εκ.ευρώ. 


Το ΤΕΕ Θράκης συντέλεσε ώστε να υπάρχει έτοιμη μελέτη, κόστους ελαχίστων ευρώ".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ