ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ"

Ν. Ροδόπης: Διαρκή παρουσία ψυχολόγου στα τρία επαγγελματικά λύκεια

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΑΛ
Ψυχολόγος
Υπουργείο Παιδείας

Η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών ξεκινά να εφαρμόζεται από το τρέχον σχολικό έτος καθολικά σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. 


Μαίρη Κοσμίδου: "Είναι μεγάλη η προσφορά και η αναγκαιότητα ύπαρξης ψυχολόγου, όχι μόνο στα επαγγελματικά, αλλά σε όλα τα σχολεία"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την διαρκή παρουσία ψυχολόγου στα τρία επαγγελματικά λύκεια του νομού Ροδόπης φέρνει το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.». Τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησε σε εννέα ΕΠΑ.Λ. η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» με σκοπό να γενικευθεί σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας από τον Οκτώβριο του 2018. Το πρόγραμμα αφορά σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των επαγγελματικών σχολείων και στη βελτίωση της εικόνας του σχολείου στους μαθητές και την κοινωνία και εφαρμόζεται στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. Ήδη, τα 9 σχολεία έχουν στελεχωθεί με ψυχολόγους οι οποίοι θα στηρίξουν με σειρά δράσεων τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο τη βελτίωση του παιδαγωγικού και ψυχοκοινωνικού κλίματος στη σχολική καθημερινότητα. Οι ψυχολόγοι μέσα από τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους κηδεμόνες θα συμβάλουν στην κατεύθυνση της δικτύωσης των ΕΠΑ.Λ. με τις τοπικές ψυχοκοινωνικές δομές.


Η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών ξεκινά να εφαρμόζεται από το τρέχον σχολικό έτος καθολικά σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. με την πρόσληψη επιπλέον 101 ψυχολόγων που ενεργοποιείται με τη δημοσίευση της σχετικής ΥΑ στο ΦΕΚ τ. Β΄478/14-1-18. Για το νομό Ροδόπης υπάρχει πρόβλεψη για έναν ψυχολόγο που θα έχει παρουσία στο 1ο ΕΠΑΛ, στο 2ο ΕΠΑΛ και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ.
Ενημερωμένη για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να διορίσει ψυχολόγους στα Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου σχολίασε στον "Χ" "είναι μεγάλη η προσφορά και η αναγκαιότητα ύπαρξης ψυχολόγου, όχι μόνο στα επαγγελματικά, αλλά σε όλα τα σχολεία. Ελπίζουμε ότι θα περάσει από τα επαγγελματικά και στα γενικά σχολεία".


Σήμερα όπως μας πληροφορεί υπάρχει ψυχολόγος στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Υφαντών όπως και στο Ειδικό Γυμνάσιο που λειτουργεί στη Μελέτη. Παράλληλα υπάρχει και ψυχολόγος στις ομάδες επιστημόνων οι οποίες καλύπτουν τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης, τα οποία έχουν τμήματα ένταξης,. Οι ομάδες αυτές επιστημόνων, όπως μας πληροφορία η κα Κοσμίδου προορίζονται για τα σχολεία στα οποία λειτουργούν τμήματα ένταξης, όμως καλύπτουν όλο το σχολείο. "Θέματα τα οποία αντιλαμβάνονται οι συνάδελφοι της γενικής εκπαίδευσης και αφορούν τα παιδιά συζητούνται από την επιτροπή και αν κριθεί ότι υπάρχει λόγος παρέμβασης τότε αποφασίζεται η συγκεκριμένη παρέμβαση".


Η συνδρομή ενός ψυχολόγου ζητείται σε πολλές περιπτώσεις εντός του σχολείου. Άλλωστε, όπως τονίζει η κα Κοσμίδου, "η σχολική κοινότητα έχει μια πολυμορφία και υπάρχουν προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να υποκρύπτονται ή να προκύπτουν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η εκπαιδευτική κοινότητα αντιλαμβανόμενη αυτά τα προβλήματα, στα πλαίσια που βέβαια είναι εφικτό να γίνουν αντιληπτά από τους εκπαιδευτικούς, παρεμβαίνει με όποιο τρόπο εκείνη κρίνει και σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς".
 Άλλες παρεμβάσεις του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» είναι:


-Εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία για την ενίσχυση του γραμματικού και αριθμητικού γραμματισμού. Σε αυτά τα πλαίσια έχουν ήδη προσληφθεί αναπληρωτές φιλόλογοι και μαθηματικοί για να στελεχώσουν τα πιλοτικά σχολεία.
- Εκπόνηση σχεδίων δράσης (projects) για τη στήριξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.
-Εξοπλισμός των σχολείων με υποδομές τηλε-διασκέψεων και τηλε-εκπαίδευσης.
-Ενεργοποίηση και ενίσχυση του θεσμού του Συμβούλου Καθηγητή και του Συμβούλιου Τάξης.
Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» προβλέπει θέσεις ψυχολόγων σε επαγγελματικά σχολεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης: 


ΕΒΡΟΥ 2 θέσεις ψυχολόγων για τις σχολικές μονάδες: 
2ο ΕΠΑΛ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ 
1ο ΕΠΑΛ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ 
3ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ
1ο ΕΠΑΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 1ο ΕΠΑΛ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 
2ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΔΡΑΜΑΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ  3 θέσεις ψυχολόγων για τις σχολικές μονάδες: 
1ο ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΕΠΑΛ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
1ο ΕΠΑΛ ΔΟΞΑΤΟΥ 
2ο ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ 
1ο ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ
1ο ΕΠΑΛ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΑΣ 
4ο ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΑΣ
2ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΞΑΝΘΗΣ 1 θέση ψυχολόγου για τις σχολικές μονάδες: 
1ο ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗΣ 
2ο ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗΣ 
1ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗΣ 
1ο ΕΠΑΛ ΓΛΑΥΚΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Η κάλυψη των θέσεων θα πραγματοποιηθεί με πρόσληψη μελών ΕΕΠ που ανήκουν στον κλάδο ΠΕ 23 Ψυχολόγων από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής αντίστοιχου κλάδου των Περιφερειακών Διευθύνσεων. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ