ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ - ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Με δώρα ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής
Κυνήγι
Παναγιώτης Καραφύλλης

Ο πρόεδρος Παναγιώτης Καραφύλλης επισημαίνει ότι "έχουμε δώσει ήδη 250 άδειες"

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής ετοιμάζει και τράπεζα αίματος, τον Οκτώβριο θα δοθούν οι πρώτες φιάλες
 

Διονύσης Βοργιάς

Από την Κυριακή 20 Αυγούστου ξεκίνησε η φετινή κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο, καθώς ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής έχει δώσει 250 άδειες. Ο αριθμός αυτός πέρσι έφτασε στις 2.100 συνολικά, και φέτος, αν το αυξημένο ενδιαφέρον συνεχιστεί, ο σύλλογος μπορεί και να ξεπεράσει αυτό τον -ήδη υψηλό- αριθμό. 


"Τα θηρεύσιμα ήδη είναι μέχρι στιγμής τρυγόνι, ορτύκι, φάσα και το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι κυνηγοί έχουν βγει ήδη στο κυνήγι", μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Καραφύλλης και προσθέτει ότι "σαν σύλλογος, μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, έχουμε δώσει περίπου 250 άδειες. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο που είχαμε στην περσινή σεζόν.  Πέρσι συνολικά βγάλαμε 2.100 άδειες. Καλούμε όλους όσους δεν έχουν βγάλει ακόμη άδειες, να έρθουν και να βγάλουν από τον σύλλογο, για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που ονομάζεται ελεύθερο κυνήγι. Ο σύλλογος μας είναι αναγνωρισμένος από το υπουργείο". 


Ο κος Καραφύλλης διευκρινίζει πως "μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο κρούσμα παράνομου κυνηγιού", και στη συνέχεια αναδεικνύει τα θετικά οφέλη του κυνηγιού για τον κυνηγό. "Το κυνήγι έχει πολλά θετικά οφέλη για τον άνθρωπο, γιατί πρόκειται για μια δραστηριότητα που γίνεται στη φύση και, άρα, ο κυνηγός βγαίνει σε αυτή, περπατάει, αναπνέει καθαρό αέρα και γενικά ασκείται", σημειώνει.


ΕΝΑ ΓΙΛΕΚΟ ΔΩΡΟ
Με κάθε άδεια, ο σύλλογος δίνει από ένα γιλέκο στον αδειοδοτούμενο κυνηγό. "Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε δώρο από ένα γιλέκο για κάθε κυνηγό που παίρνει την άδεια. Πέρσι δώσαμε από ένα καπέλο, ενώ φέτος επιλέξαμε το γιλέκο, ώστε όσοι δεν έχουν δικό τους, να μην χρειαστεί να αγοράσουν", μας ενημερώνει σχετικά ο κος Καραφύλλης. 


ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
"Ως σύλλογος έχουμε ενεργό παρών όχι μόνο στο κυνήγι αλλά ευρύτερα στην κοινωνία", τονίζει ο κος Καραφύλλης για τον σύλλογο, αναδεικνύοντας έπειτα δυο δράσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία τράπεζας αίματος και η δεύτερη στις δεντροφυτεύσεις. Πιο αναλυτικά "αυτό το διάστημα φτιάχνουμε μια τράπεζα αίματος, και τον Οκτώβριο θα δώσουμε τις πρώτες φιάλες αίματος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιήσουμε δεντροφύτευση και στον ορεινό όγκο αλλά και στο Νέο Σιδηροχώρι, όπου είχαμε ξεκινήσει και φυτέψαμε γύρω στα 300 δέντρα την άνοιξη. Φέτος θα βάλουμε άλλα τόσα", δηλώνει ο πρόεδρος. 


ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ 
Φυσικά, όμως, το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα, η οποία, αν γίνει χωρίς την τήρηση κάποιων αυστηρών κανόνων, ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Γι' αυτό οι κυνηγοί καλούνται να πειθαρχούν σε ένα δεκάλογο. "Οι κυνηγοί πρέπει να προσέχουν τους κανόνες, να είναι νόμιμοι, να έχουν άδειες και ό, τι χαρτιά χρειάζεται. Για παράδειγμα χρειάζονται να έχουν πάντα μαζί τους την άδεια κατοχής όπλου θήρας και να έχουν τσιπαρισμένους τους κυνηγητικούς σκύλους τους. Συνολικά, οι κανόνες που πρέπει να τηρούν οι κυνηγοί δεν έχουν αλλάξει, είναι οι ίδιοι με πέρσι", επισημαίνει ο κος Καραφύλλης. 


Υπενθυμίζουμε πως το κυνήγι απαγορεύεται:
-Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
-Στα εκτροφεία θηραμάτων
-Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
-Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών
-Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής
-Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές
-Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την αριθμ. 414985/29.11.1985 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.1985) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την (κοινή υπουργική απόφαση Η.Π.8353/276/Ε103 (ΦΕΚ 415/Β/23.2.2012) και ισχύει.
-Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών, όπως αναφέρεται στο σημείο 28 του προοιμίου της πα- ρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
-Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
-Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προηγήθηκε η διασπορά κινητών τηλεφώνων, βουλευτών και υπουργών,  που κατά την άποψη  κάποιων ένθερμων,  προφανώς οπαδών της σκληρής γραμμής για το θέμα των Σκοπίων, στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι και επιρρεπείς