ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μας επιστρέφουν τα σκουπίδια μας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακύκλωση
Πολίτες
Δήμος Κομοτηνής

Σήμερα το 25-30% των απορριμμάτων από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, επιστρέφονται ως μη ανακυκλώσιμα

 

Στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής θα καταλήξουν τα επιστρεφόμενα. Είναι ο μοναδικός αδειοδοτημένος και σήμερα σε αυτόν καταλήγουν όλα τα απορρίμματα των Δήμων της Ροδόπης και του συνόλου των Δήμων του Έβρου

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τι και αν ο Δήμος Κομοτηνής ήταν από τους πρώτους στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που εφάρμοσε την ανακύκλωση, σε πρώτη φάση χαρτιού και στη συνέχεια γυαλιού. Σήμερα το 25-30% των απορριμμάτων από τους κάδους ανακύκλωσης, επιστρέφονται ως μη ανακυκλώσιμα.

Στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Αλεξανδρούπολης καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που συλλέγονται από τους μπλε κάδους του Δήμου Κομοτηνής. Εκεί θα έπρεπε να γίνεται η διαλογή τους, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων.

Όμως η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι σαν Δήμος είμαστε πίσω σε θέματα ανακύκλωσης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό απορριμμάτων μας επιστρέφονται ως μη ανακυκλώσιμα, με συνέπεια να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, επιβαρύνοντας τον χώρο και κατά συνέπεια το περιβάλλον. 


«Αυτό που έχουμε αποκομίσει εδώ και χρόνια είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε σχέση με την αξία της ανακύκλωσης. Δυστυχώς με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα έπρεπε και από αυτό που θα ήθελε ο καθένας από εμάς. Βέβαια αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο του κόσμου, είναι ευθύνη και των Δήμων. Εμείς κάθε χρόνο μέσω των φυλλαδίων της ΔΕΥΑΚ στέλνουμε σε όλους τις πληροφορίες σε σχέση με την διαχείριση των ανακυκλώσιμων, κάνουμε ημερίδες και συζητήσεις σε σχολεία.

Παρόλα αυτά θέλει αρκετή δουλειά, διότι έχουμε ένα περίπου 25% με 30% επιστρεφόμενα», είπε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και πρόσθεσε «μας επιστρέφονται ως μη ανακυκλώσιμα. Αυτό αυξάνει το κόστος αφενός και αφετέρου δημιουργεί ένα πρόβλημα και στα κέντρα διαλογής».

Χαρτιά και γυάλινες συσκευασίες αναμειγνύονται με τρόφιμα και οργανικές ύλες, με συνέπεια αυτά να μην μπορούν να διαχειριστούν ως ανακυκλώσιμα. 


Στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής θα καταλήξουν τα επιστρεφόμενα. Είναι ο μοναδικός αδειοδοτημένος και σήμερα σε αυτόν καταλήγουν όλα τα απορρίμματα των Δήμων της Ροδόπης και του συνόλου των Δήμων του Έβρου. 


Πρόκειται για την ενδιάμεση λύση που δίνει ο Δήμος Κομοτηνής, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όχι μόνο στους Δήμους του νομού Ροδόπης αλλά και σε όλους τους Δήμους του νομού Έβρου, ώστε να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές του Έβρου. Της Ροδόπης έχουν κλείσει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα της Αλεξανδρούπολης και ο ΧΥΤΑ της Αλεξανδρούπολης.

Για άλλη μια φορά ο δήμος Κομοτηνής πληρώνει την ετοιμότητά του να διαχειριστεί τα σκουπίδια, παρόλα αυτά είναι κάτι υποχρεωτικό το οποίο το υφιστάμεθα».


Βέβαια υπάρχουν και θετικά, όπως τόνισε ο Γιώργος Πετρίδης, «μια σημαντική ωφέλεια για τους δημότες της Κομοτηνής σήμερα και για το 2017 είναι το γεγονός ότι ενώ οι δημότες των άλλων δήμων επιβαρύνονται στα δημοτικά τους τέλη με το κόστος της μεταφοράς απορριμμάτων που είναι μεγάλο, στην δική μας περίπτωση με την επέκταση του ΧΥΤΑ που έχουμε κάνει, γλυτώνει ο δημότης Κομοτηνής την μεταφορά των απορριμμάτων».


Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ήδη από το 2015 υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης στο σύνολο των 22 Δήμων, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή του γυαλιού στους 20 από τους 22 δήμους. 


Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα τέσσερα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ έχει εγκριθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός από τα αρμόδια υπουργεία και απομένει η έγκρισή του από το περιφερειακό συμβούλιο. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα