ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
H ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Λόγω κρύου και ασθενειών οι αιμοδότες δεν προσέρχονται στην αιμοδοσία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιμοδοσία
Εθελοντισμός

Μεγάλη ανάγκη για αιμοπετάλια για νεαρή συμπολίτισσά μας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία ακόμη παράπλευρη συνέπεια του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει και το νομό Ροδόπης αφορά την αιμοδοσία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, πολλοί τακτικοί αιμοδότες αυτή την περίοδο δεν μπορούν να δώσουν αίμα, είτε γιατί είναι αποκλεισμένοι μακριά από την Κομοτηνή, είτε γιατί λόγω χειμώνα έχουν προσβληθεί από κάποια ίωση και δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Παρόλα αυτά, η ανάγκη της Ροδόπης, αλλά και της Ελλάδας εν γένει βαίνει σταθερά αυξανόμενη με τους αιμοδότες να απευθύνουν έκκληση για προσφορά προς πάσα κατεύθυνση. 


Την κατάσταση περιέγραψε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κομοτηνής Κώστας Δημητρακόπουλος: «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη λόγω καιρικών συνθηκών και λόγω γρίπης και αυτό γίνεται γιατί πολλοί αιμοδότες είναι ή άρρωστοι ή βρίσκονται αποκλεισμένοι σε κάποιες περιοχές λόγω καιρού και δεν μπορούν να πάνε να δώσουν αίμα. Υπάρχει πρόβλημα.
Αυτοί που δίνουν αίμα είναι ελάχιστοι. Είναι ντροπή για την Ελλάδα αυτό το πράγμα, είναι ντροπή να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε από τις 2-3 χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν επάρκεια σε αίμα. Είμαστε 10 εκατομμύρια κόσμος και θέλουμε 650.000 φιάλες το χρόνο. Αν ήμασταν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, θα μπορούσαμε να καλύπτουμε μόνοι μας τις ανάγκες μας. Και δεν είναι μόνο οι ανάγκες στα νοσοκομεία, έχουμε για αυτούς που κάνουν αιμοκάθαρση, αυτούς που έχουν λευχαιμία, τα χειρουργεία, τα δυστυχήματα. Έχουμε 2.700 άτομα στην Ελλάδα με μεσογειακή αναιμία, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά, οι οποίοι παίρνουν 2 φιάλες αίμα το δεκαπενθήμερο και αν δεν πάρουν αίμα λιγοστεύει η ζωή τους. Είναι ντροπή να πηγαίνουν να βάλουν αίμα και να μην υπάρχει αίμα. Οι περισσότεροι δίνουν αίμα όταν χρειάζεται κάποιο δικό τους συγγενικό πρόσωπο, αυτούς τους περιστασιακούς αιμοδότες πρέπει να τους κάνουμε τακτικούς». 


ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η Θράκη είναι αυτάρκης σε αίμα, δηλαδή οι αιμοδοτικοί σύλλογοι των τριών νομών μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, όμως αυτό δεν εφησυχάζει τους αιμοδότες, που δίνουν έναν διαρκή αγώνα για την μετάδοση του μηνύματος της προσφοράς αίματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και φέτος η εθελοντική αιμοδοσία των εκπαιδευτικών στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, όπως γίνεται κάθε χρόνο, ενώ τον επόμενο μήνα θα γίνει και η –επίσης καθιερωμένη- αιμοδοσία των επαγγελματιών. Πάντως, κάθε εθελοντική αιμοδοσία δίνει στους αιμοδότες παρηγορητικά μηνύματα, αφού όπως παρατηρεί ο κος Δημητρακόπουλος αυξάνεται το ενδιαφέρον για προσφορά αίματος, ακόμη και από φοιτητές:

«Τη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία έχουμε την καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία των εκπαιδευτικών, που γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Έρχεται κινητή μονάδα από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στην πλατεία της Κομοτηνής και προσφέρουμε αίμα, όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί αλλά οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει και να δώσει αίμα για να καλυφθούν άμεσες και τρέχουσες ανάγκες. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι πολλοί από αυτούς που έρχονται και δίνουν αίμα είναι φοιτητές. Περνάνε από έξω φοιτητές ρωτάνε τι γίνεται και αν μπορούν να δώσουν και αυτοί αίμα και τελικά δίνουν. Έρχονται και δίνουν αίμα παιδιά πρώτη φορά. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» Εν τω μεταξύ, στις 12 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Αιμοδοτών Κομοτηνής διοργανώνει την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.00 το πρωί στη Λέσχη Κομοτηναίων και θα έχει ένα συμβολικό εισιτήριο της τάξεως των 5 ευρώ, τα οποία φυσικά θα διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου. Η εκδήλωση πάντως εκτός από ευκαιρία συνάντησης των παλιών μελών, είναι και μια ευκαιρία να γνωρίσουν το Σύλλογο και τις δράσεις του, όσοι μέχρι τώρα δεν έχουν ενημερωθεί. 


ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΑ
Αυτές τις ημέρες υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για αιμοπετάλια για μία νεαρή συμπολίτισσα μας και ο κος Δημητρακόπουλος απηύθυνε αίτημα για προσφορά μέσα από το ράδιο Χρόνος 87,5 fm. Όπως εξήγησε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δίνουν δείγμα αίματος στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και αν κριθούν κατάλληλοι, οι συγγενείς της κοπέλας τους μεταφέρουν στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνεται η αιμοπεταλιοδοσία: «Νεαρή συμπολίτισσα μας χρειάζεται αιμοπετάλια Β θετικό και Β αρνητικό. Η αιμοπεταλιοδοσία είναι σαν την αιμοδοσία απλά κρατάει λίγο παραπάνω -γύρω στα τρία τέταρτα- και η διαδικασία αυτή γίνεται στην Αλεξανδρούπολη. Καλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν Β αρνητικό και Β θετικό να πάνε στο νοσοκομείο Κομοτηνής να δώσουν ένα δείγμα αίματος και αν κριθούν ότι μπορούν να δώσουν αιμοπετάλια κάποιος θα βρεθεί συγγενής της παθούσας να μεταφέρει τον αιμοπεταλιοδότη στην Αλεξανδρούπολη να δώσει τα αιμοπετάλια και τον επιστρέψει πίσω. Υπάρχει δηλαδή τρόπος δεν είναι κάτι δύσκολο. Αλλά έτσι σώζουμε μια ζωή. Τα ποσοστά λευχαιμίας στην περιοχή μας αυξάνονται και οι ανάγκες σε αιμοπετάλια και σε μυελό των οστών αυξάνονται. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε λίγο παραπάνω»

ΟΙ ΕΒΡΙΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Παράλληλα στον Έβρο, οι αιμοδοτικοί Σύλλογοι του νομού προκαλούν μία συζήτηση για την αιμοδοσία στη Βουλή. Αυτό γίνεται μέσω κοινοβουλευτικής αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης και στην οποία περιλαμβάνεται μία σειρά αιτημάτων που διατυπώνουν οι Εβρίτες αιμοδότες. Τα αιτήματα αυτά εναρμονίζονται πλήρως με τα αιτήματα των απανταχού αιμοδοτικών συλλόγων, ενώ ανάμεσά τους ξεχωρίζει η «καταγγελία» ότι στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται σπατάλη αίματος καθώς και το «θολό» καθεστώς που διέπει την αιμοδοσία στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Τα αιτήματα: 


Αυτάρκεια αίματος και παραγώγων αίματος στη χώρα μας 
Άμεση λειτουργία του υπάρχοντος εργαστηρίου κλασματοποίησης και παρασκευής παραγώγων και να σταματήσουν οι εισαγωγές παραγώγων που κοστίζουν τριπλάσια


Προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και μεταστροφή των κατευθυνόμενων αιμοδοτών για ασφαλές αίμα στους ασθενείς 


Εξασφάλιση αίματος και παραγώγων  σε όλους τους χρόνια πάσχοντες, με ευθύνη του υπουργείου


Να παραμείνει το καθεστώς της δημόσιας Αιμοδοσίας – Αιμοληψίας 


Η συλλογή, επεξεργασία και η διάθεση του αίματος και η διαχείριση με τους ασθενείς να γίνονται μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας 
Να γίνεται έλεγχος της διαχείρισης του αίματος από το υπουργείο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές 


Λειτουργία των υπηρεσιών αιμοληψίας και τις απογευματινές ώρες. 


Προώθηση και στήριξη της νέας κάρτας εθελοντή αιμοδότη από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας ώστε η διαχείριση κάλυψης ασθενών να γίνεται από τους υπεύθυνους της κάθε υπηρεσίας αιμοδοσίας. Αιμοεπαγρύπνηση: η απόφαση για κάθε περίσταση-το πόσες μονάδες θα μεταγγιστεί κάθε ασθενής- είναι ιατρική πράξη. Δυστυχώς όμως παρατηρούνται αστοχίες και σπατάλη μονάδων αίματος σε κάποια δημόσια νοσοκομεία – κλινικές. 


Να υπάρχει γραμματεία σε κάθε υπηρεσία Αιμοδοσίας. Μόνιμος οδηγός – συντηρητής στην κινητή μονάδα αιμοληψίας Αλεξανδρούπολης. Διαχείριση να γίνεται σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου. Ο εθελοντής αιμοδότης υποστηρίζει συγγενείς πρώτου βαθμού. Να χρησιμοποιείται σε όλες τις επεμβάσεις η διαδικασία συλλογής και επαναχρησιμοποίησης του αίματος στον ασθενή. 
Εκτύπωση και διανομή εντύπων από το υπουργείο – Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή τις αρμόδιες υπηρεσίες αιμοδοσίας σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις Ομάδες Ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υποψήφιοι   με τελεσίγραφα και με ένα απλό e-mail,  είναι η μόδα των ημερών. Γεννημένοι αρχηγοί,  χωρίς να πλαισιώνονται από υποστηρικτές  και στη  συγκεκριμένη  περίπτωση υποψήφιους συμβούλους.