ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2017 - 11:00
Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΣΠΑ

"Κραυγή" ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Σαπών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υγεία
Κέντρο Υγείας Σαπών
Χρηματοδότηση
ΕΣΠΑ

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ...συμβολαιογραφική πράξη παράδοσης του οικοπέδου, στάθηκε εμπόδιο στην ένταξη του Κέντρου στο ΕΣΠΑ

Διονύσης Βοργιάς

Δέχεται κάθε χρόνο περίπου 40.000 ασθενείς, επίσης όμως κάθε χρόνο αντιμετωπίζει δυσκολίες επιδομών και υποστελέχωσης. Πρόκειται για το Κέντρο Υγείας Σαπών το οποίο, παρά τα όποια προβλήματα, παραμένει σε λειτουργία και προσφέρει μια ποιοτική λύση σε δομή υγείας στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών.


Πιο αναλυτικά, περίπου 40.000 ασθενείς, με συνταγογράφηση, τακτικούς ασθενείς και επείγοντα περιστατικά, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επτά γιατροί και επτά νοσηλευτές του Κέντρου. Σχετικά μας ενημερώνει ο επιστημονικός διευθυντής Σεραφείμ Θώδης. "Έχουμε κάνει πολλές επιστολές, γιατί το πρόβλημα της στελέχωσης είναι -δυστυχώς- διαχρονικό. Παράλληλα, στη Σαμοθράκη υπάρχει ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα και καλύπτουμε με γιατρούς της εφημερίες του νησιού", μας λέει και εξηγεί ότι "εξυπηρετούμε όλους τους δημότες, αλλά είμαστε στα όριά μας. Οι νοσηλευτές δε μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται, γιατί ίσα-ίσα βγαίνουν οι βάρδιες". Συνολικά στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών εργάζονται και άλλοι 15 γιατροί, αλλά στα περιφερειακά ιατρεία. 


"ΣΤΟΠ" ΑΠΟ ΕΣΠΑ
Εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες, ώστε το Κέντρο να ενταχθεί σε κάποιο εργαλείο χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ. Παρότι η μελέτη ήταν έτοιμη η χρηματοδότηση "φρέναρε", βασισμένη σε μια παράδοξη δικαιολογία. "Υπάρχει έτοιμη μελέτη, η οποία και απορρίφθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και αφορά στην ανακαίνιση -εκ βάθρων- του Κέντρου Υγείας και τον εξοπλισμό τους και ιατροφαρμακευτικά μηχανήματα. Τότε η αίτηση απορρίφθηκε, με τη δικαιολογία πως δεν είχε γίνει οριστική συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης του οικοπέδου από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Υγείας. Το παράδοξο είναι πως το κτίριο ...χτίστηκε και δουλεύει τριάντα χρόνια, χωρίς να υπάρχει αυτή η πράξη, την οποία μας ζητούν όμως τώρα για την ανακαίνιση. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα θα λυθεί", μας πληροφορεί ο κ. Θώδης, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτή την χρηματοδότηση ως επείγουσα, προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο χώρος. 


ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
Από τα τέλη Απριλίου, θετική είδηση στις Σάπες αποτελεί η ύπαρξη ασθενοφόρου. Η είδηση είναι αξιόλογη και η ουσία μεγάλη, το αρνητικό όμως είναι πως το ασθενοφόρο εργάζεται ...part time, δηλαδή όχι βραδινές ώρες. "Ήρθε το ασθενοφόρο, αλλά όχι πλήρως. Ασθενοφόρο σημαίνει παρουσία όλη μέρα, πλήρως εξοπλισμένο και πλήρως στελεχωμένο, σε οδηγούς και διασώστες. Φυσικά, κι αυτό που έγινε είναι μια αρχή, γιατί ο κόσμος φοβόταν και το ασθενοφόρο εξυπηρετεί πολλούς δημότες. Παρόλα αυτά δε λύνεται έτσι το πρόβλημα", μας επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής.


Γιατροί και νοσηλευτές μας επιβεβαιώνουν πως το ασθενοφόρο έχει ήδη αξιοποιηθεί, επεμβαίνοντας σε τροχαία ή αγροτικά ατυχήματα, καρδιολογικά προβλήματα, δηλητηριάσεις από γεωργικά φάρμακα, και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει