ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κλοιός προστασίας των αδυνάτων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοινωνική Μέριμνα
Δήμος Κομοτηνής

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους, Σχέδιο Δικτύωσης Δήμου Κομοτηνής, Βοήθεια Στο Σπίτι, Κοινωνικές Υπηρεσίες ίδιων πόρων, κ.ά.


Πλήθος φορέων και σωματείων παρέχουν δωρεάν παροχές, για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, την πάσης φύσεως στήριξη του δημότη, την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο
 

Διονύσης Βοργιάς

Την ευκαιρία να αντιληφθούμε σε βάθος τη λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Κομοτηνής, είχαμε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου, στο πολυλειτουργικό κέντρο του δήμου Κομοτηνής.


Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων της πράξης "Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016 - Κοινωνική Σύμπραξη Ροδόπης του Ε.Π. Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)" ως δικαιούχος της πράξης και επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Ροδόπης, πραγματοποίησε ημερίδα για την ενημέρωση των ωφελουμένων (συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικά ωφελουμένων) του Προγράμματος ΤΕΒΑ για τις δυνατότητες κοινωνικών παροχών που τους παρέχονται από κρατικούς και τοπικούς φορείς στο Νομό Ροδόπης. 


Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ, παρόλα αυτά η συζήτηση "άπλωσε" σε ένα πολύ ευρύ πεδίο. 


ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (ΤΕΒΑ)
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος έκανε μία αρχική τοποθέτηση αναφορικά με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ). Εξήγησε ότι στόχος του επιχειρησιακού προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής είναι η ανακούφιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που επιτυγχάνονται με τρεις τρόπους:


Πρώτον, μέσα από τις διανομές τροφίμων που είναι συχνές και προσφέρουν αρκετά και ποιοτικώς ελεγμένα τρόφιμα. Δεύτερον, μέσα από τη διανομή βασικών υλικών αγαθών, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, οικιακού καθαρισμού κ.ά. Τρίτον, μέσα από συνοδευτικά μέτρα, όπως παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (νομικών, φορολογικών), πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης γυναικών, καταπολέμηση της σχολικής διαρροής-κοινωνικό φροντιστήριο. Τα παραπάνω φυσικά και είναι δωρεάν για τους ωφελούμενους δικαιούχους.


ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΤΕΒΑ
"Ως δήμος Κομοτηνής έχουμε εμπειρία, γιατί η υλοποίηση του προγράμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρά τις δυσκολίες, τα πηγαίνουμε καλά και πιστεύω ότι θα τα πάμε ακόμη καλύτερα", είπε ο κος Σωτηρακόπουλος, ο οποίος μας ανέφερε και κάποια στοιχεία: "Σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο όπου οι δικαιούχοι στον δήμο Κομοτηνής ήταν περίπου 800, τώρα είναι περισσότεροι από 2.100, ενώ συνολικά και στο νομό Ροδόπης από 1.500 ανέβηκαν περίπου στους 3.500, άρα υπερδιπλασιάστηκαν". 


Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι φυσικά δεν γίνεται καμία διάκριση εις βάρος κανενός δημότη, ενώ ανέδειξε ως πολύ σημαντική και τη βοήθεια εθελοντών, με εθελοντικές δράσεις όπως το Santa Run και το ο Άη Βασίλης Άργησε Μια Μέρα.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΒΑ
Αναφορικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές του δήμου Κομοτηνής μίλησε η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος ΤΕΒΑ στη Ροδόπη, προϊσταμένη τμήματος προγραμμάτων τρίτης ηλικίας, γενικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και προγραμμάτων για ευπαθείς ομάδες ΚΕΜΕΑ, Αρχοντούλα Τσάτσικου. 


Η ίδια εξήγησε πως, καθώς το ΤΕΒΑ και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, ο δήμος Κομοτηνής χρησιμοποιεί τους δικούς του πόρους "για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Δηλαδή επιλέξαμε αυτούς που για λίγα τετραγωνικά μέτρα, λίγα χρήματα ή για λίγα μεροκάματα, χάνουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα".


Κατόπιν, στάθηκε στις δημοτικές παροχές για την παραπάνω πληθυσμιακή ομάδα, που είναι οι εξής: Πρώτον, τρόφιμα (όχι όμως νωπά), περιοδικά κι όχι μόνο τον χειμώνα. Δεύτερον, καύσιμη ύλη, κατά τους χειμερινούς μήνες. Τρίτον, καθημερινή σίτιση με 220 μερίδες προς τους δικαιούχους δημότες, κ.ά. Τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες και εξετάζονται πρώτα τα οικονομικά και τα αντικειμενικά κριτήρια των αιτούντων.


ΔΩΡΕΕΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Η κα Τσάτσικου ανέδειξε ότι υπάρχει συνεργασία με ιδιώτες και σωματεία, και πως ο δήμος είναι ανοιχτός σε κάθε νέα πρόταση. Ως παράδειγμα έφερε την συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση με έδρα την Αθήνα "Μπορούμε" με την οποία συνεργάζονται ώστε να αποτελεί τον διαμεσολαβητή για δωρεές μεγάλων εταιριών, όπως έγινε κατά το παρελθόν με παράδοση ειδών από την ΚριΚρι. Ως δεύτερο παράδειγμα ανέδειξε την συνεργασία με την αλυσίδα SuperMarket ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και με γερμανική ΜΚΟ, η οποία έχει αποστείλει πολλές φορές δέματα φαγητών. Η εν λόγω συνεργασία ξεκίνησε από τα 300 δέματα, ενώ στην τελευταία αποστολή είχε ανεβεί στα 600.


Επίσης, ανέδειξε ένα πρόγραμμα που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι, που τρέχει ο δήμος σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να δώσετε παλιές ηλεκτρικές συσκευές σας και ο Κωτσόβολος - αν κρίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν - τις επισκευάζει και τις παραδίδει σε οικονομικά άπορες οικογένειες του δήμου Κομοτηνής. Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί περί των 30 ηλεκτρικών συσκευών σε οικογένειες της Κομοτηνής. 


PLAN B ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Επιπλέον, ο δήμος Κομοτηνής έχει πάντα ένα plan b, το οποίο δύναται να ενεργοποιήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πιο συγκεκριμένα, αν μία οικογένεια πληγεί από ένα αιφνίδιο γεγονός, όπως για παράδειγμα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας ή μία πυρκαγιά, ενεργοποιείται το πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.


Παράλληλα με αυτό, μπορεί να ενεργοποιηθεί το απόθεμα του δήμου σε έπιπλα. Για παράδειγμα, αν πυρκαγιά καταστρέψει ολοσχερώς τα έπιπλα ενός σπιτιού, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες διαθέτουν σε απόθεμα έπιπλα και ύλες ώστε αυτό να στηθεί από την αρχή. Φυσικά, η επιλογή γίνεται με προσοχή, ώστε να δοθούν σε οικογένειες που θα τα χρησιμοποιήσουν πραγματικά και δεν θα τα καταστρέψουν. Στο παραπάνω πλαίσιο γίνονται δεκτές δωρεές επίπλων, ρούχων, κ.ά, ώστε να υπάρχουν στο απόθεμα του δήμου. Σε τέτοιες πράξεις δωρεών προβαίνουν κυρίως στρατιωτικοί που διαμένουν για λίγα χρόνια στην Κομοτηνή, ενώ θα μπορούσε "να ανοίξει" και σε φοιτητές, αν γίνει πιο γνωστό.


3.500 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά δήμου Κομοτηνής, μίλησε η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του κέντρου Ειρήνη Γκουτζιώτη, η οποία ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι του κέντρου (πολλών ειδικοτήτων) μπορούν να βοηθήσουν τους δημότες σε πολλά ζητήματα, ενώ το παράρτημα Ρομά παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους κατοίκους του Αλάν Κογιού. 


"Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με όλες τις υπηρεσίες και τα επιδόματα που προσφέρονται. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πολίτη, τον κατευθύνουμε", ενημέρωσε η κα Γκουτζιώτη, ενώ μας είπε πως οι αιτήσεις μέχρι στιγμής (περίπου στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του κέντρου), είναι περί των 3.500. 


Οι αιτήσεις μπορούν να αφορούν σε ένα άτομο ή στο άτομο και την οικογένειά του. Μεγαλύτερος φόρτος του Κέντρου Κοινότητας είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, με το οποίο ασχολούνται Δευτέρα με Τετάρτη, ενώ οι άλλες δύο ημέρες είναι αφιερωμένες στις υπόλοιπες υπηρεσίες ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός καταμερισμός. Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν και σε Φιλύρα, Σάπες, Ίασμο, πρόσθεσε ο Νίκος Σωτηρακόπουλος.


"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΓΙΑ 1.250 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
Για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μίλησε η Όλγα Κατσιάνη, MsC κοινωνική λειτουργός Βοήθεια στο Σπίτι δήμου Κομοτηνής, που υπάγεται στο Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) δήμου Κομοτηνής. Η ίδια ανέδειξε ότι μέσα από το πρόγραμμα 1.250 δημότες Κομοτηνής δέχονται βοήθεια.
"Η ομάδα 16 εργαζομένων βοηθάμε συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας ή ΑμεΑ.

Το πρόγραμμα είναι κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής στήριξης κι έχει ως στόχο να παρέχει οργανωμένη στήριξη και φροντίδα σε ανήμπορα άτομα, ώστε να τους εξασφαλίζουμε μία αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση μέσω της παραμονής στο οικείο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον, ώστε να αποφύγουμε την ιδρυματοποίησή τους", είπε, για να αναδείξει ότι οι συγγενείς και φίλοι έχουν αποφορτιστεί από χρονοβόρες δουλειές, όπως η συνταγογράφηση την οποία αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι. "Οι ηλικιωμένοι μας αποκαλούν: Οι άνθρωποί τους", πρόσθεσε η ομιλήτρια, δείχνοντας ότι αναπτύσσονται και διαπροσωπικές σχέσεις.


Το γεγονός ότι, μολονότι το πρόγραμμα έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, "η πατρίδα μας το συνέχισε με δικούς της πόρους, γιατί ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός", ανέδειξε ο Νίκος Σωτηρακόπουλος εν προκειμένω.

ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΟΡΦΕΑ"
Πλέον λειτουργεί υπό την ονομασία "Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ροδόπης Ορφέας" σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Ο "Ορφέας" το τελευταίο διάστημα, επομένως, έχει διευρύνει το πεδίο δράσης του και μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο προς εξάλειψη των εξαρτήσεων, αλλά γενικότερα παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ό, τι αφορά το παιδί. 


Το έργο του Ορφέα ανέδειξε η Μαρία Κασσέρη Msc κοινωνική λειτουργός – επιστημονικό στέλεχος. "Έχουμε ανοίξει το πλαίσιο δράσης μας, πιάνοντας όλο τον πληθυσμό της ΠΕ Ροδόπης, όχι μόνο της Κομοτηνής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι η κρίση έχει δημιουργήσει ανάγκες", είπε, αναφέροντας ότι πλην των εξαρτήσεων τους απασχολούν υποθέσεις διαζυγίων, πένθους, γενικώς ψυχολογικών προβλημάτων, εξάρτηση στο διαδίκτυο. "Προτεραιότητα για εμάς έχουν τα περιστατικά που έχουν παιδιά και νέοι, περίπου μέχρι 24 ετών", σχολίασε.


ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Το έργο του Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης "Περπατώ, ανέδειξε η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου Γιουσούφ Βιλντάν. "Είναι πολύ σημαντικό τα ΑμεΑ να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα ΑμεΑ περνούν από χρονοβόρο και ψυχοφθόρο υπηρεσία κι εμείς ετοιμάζουμε τους φακέλους τους, ώστε να είναι έτοιμη", είπε, και συνέχισε:


"Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωστή αποκατάσταση, γιατί τα κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα δεν έχουν εξατομικευμένο πρόγραμμα. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σπίτια τους, αλλά δεν έχουν μάθει πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους όπως ήταν πριν το ατύχημα ή την αρρώστια. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε το ΚΕΑΔΑ (κέντρο εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης)". Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρία άνω του 67%: Δωρεάν δελτίο μετακίνησης ΑμεΑ (πχ χρήση δωρεάν των Αστικών, 50% στα ΚΤΕΛ, κάρτα στάθμευσης ΑμεΑ, απαλλαγή από τα διόδια), επιδόματα πρόνοιας – κίνησης, απαλλαγή από τον στρατό, πρόσφατα το πρόγραμμα ΟΑΕΔ σχετικά με την εργασία, κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (το παίρνουν και όσοι είναι στο Κέντρο Κοινότητας αλλά πρέπει να κάνουν τη διαδικασία). Επίσης, ανέδειξε ότι ο "Περπατώ" κάνει πλήθος δράσεων κοινωνικοποίησης, όπως και αθλητικών δραστηριοτήτων μέσω του αθλητικού συλλόγου "Ηρόδικου".


ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Το Σχέδιο κοινωνικής δικτύωσης δήμου Κομοτηνής, παρουσίασε ο ειδικός σύμβουλος δημάρχου Κομοτηνής Δημήτρης Γκαρτσώνης. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο που εκπονείται στους δήμους Ορεστιάδας και Κομοτηνής, κι έχει ως απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή επικοινωνία μεταξύ όλων των συνεργαζόμενων φορέων, προς όφελος του δημότη.


Απώτεροι στόχοι είναι η καταπολέμηση φτώχειας, η στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού και η καλή διακυβέρνηση. Τα επίπεδα δικτύωσης θα έχουν ως εξής:


Σε επίπεδο δήμου στόχος είναι η σύσταση δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και η σύναψη συμφώνου συνεργασίας (τοπικό σύμφωνο κοινωνικής αλληλεγγύης), ενώ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας είναι η σύσταση τοπικού συμφώνου κοινωνικής αλληλεγγύης (Τ.Σ.Κ.Α.) φορέων στην περιφερειακή ενότητα ή υποενότητα, και σύμφωνο συνεργασίας -  τοπικό σύμφωνο κοινωνικής αλληλεγγύης (Τ.Σ.Κ.Α.) φορέων στην περιφερειακή ενότητα ή υποενότητα.


"Ουσιαστικά βλέπουμε με ποιο τρόπο οι δήμοι, με τις υφιστάμενες δομές και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και υπηρεσιών, μαζί με φορείς που συνεργάζεται ο δήμος Κομοτηνής, δημιουργείται ένα δίκτυο που έχει μία πιο μόνιμη δομή. Αυτός είναι ο σκοπός του σχεδίου το οποίο εκπονείται πιλοτικά, με σκοπό να παρουσιαστεί. Είμαστε σε καλό επίπεδο κι έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο, ως προς το τεχνικό κομμάτι και τώρα θα ακολουθήσει μία διαβούλευση με τους κύριους φορείς μας", είπε ο κος Γκαρτσώνης. 


Λοιπά ενδιαφέροντα στοιχεία από την ημερίδα θα ακολουθήσουν στην επόμενη έντυπη έκδοση του "Χρόνου".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ