fbpx ΚΕΘΕΑ: Ένταξη στην αγορά εργασίας για εκατοντάδες απεξαρτημένους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019

ΚΕΘΕΑ: Ένταξη στην αγορά εργασίας για εκατοντάδες απεξαρτημένους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΘΕΑ
αγορά εργασίας
απεξάρτηση

Εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας

Ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας για την επανένταξη απεξαρτημένων ατόμων παρουσίασε το ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα. Ο αριθμός των ωφελούμενων, το εύρος και η γεωγραφική κατανομή των παρεμβάσεων, η χρονική διάρκεια και το ύψος της χρηματοδοτούμενης δαπάνης, καθιστούν το σχέδιο αυτό το μεγαλύτερο στο είδος του που έχει υλοποιηθεί  μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Το «Ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης στην απασχόληση πρώην εξαρτημένων ατόμων» θα αρχίσει στο τέλος του 2019, σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Στόχος του είναι η εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση στην αγορά εργασίας 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από το ΚΕΘΕΑ.

Την παρουσίαση του προγράμματος άνοιξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι «Το νέο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση καθώς και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, συμβάλλουν σημαντικά στην ολιστική αντιμετώπιση της εξάρτησης, στην άρση του κοινωνικού στίγματος και της περιθωριοποίησης μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού».

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε ότι «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια φιλόδοξη παρέμβαση, η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιεί τα διαθέσιμα εργαλεία για την προώθηση στην αγορά εργασίας του συνόλου των απεξαρτημένων και σε φάση απεξάρτησης ατόμων».

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως μακροχρόνιας, ή εργάζονται ευκαιριακά. Κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, η οποία είναι κύριος στόχος της απεξάρτησης και κρίσιμος παράγοντας πρόληψης της υποτροπής, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τους σε εκπαίδευση, δεξιότητες και εμπειρία, αλλά και τον κοινωνικό στιγματισμό.

Με αυτά το δεδομένα, το νέο πρόγραμμα προβλέπει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Συμβουλευτική στην ατομική και κοινωνική επιχειρηματικότητα.
  • Θεωρητική επαγγελματική κατάρτιση, συνδυαζόμενη με πρακτική άσκηση σε συνεργαζόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
  • Υποστήριξη της φοίτησης σε μετα-δευτεροβάθμιες σχολές.
  • Συστηματική ψυχοκοινωνική παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
  • Δράσεις δημοσιότητας για την άμβλυνση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Το πρόγραμμα προϋπολογίζεται σε 6.340.534€ και θα ολοκληρωθεί το 2023.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ