ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΗΡΕΜΟ ΚΛΙΜΑ

Καταδίκη και νέα δίκη για τον ανήλικο δράστη δολοφονίας του 6χρονου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
Θάνατος
Βιασμός

Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια ποινικού σωφρονισμού, εκτιτέα είναι τα 10 

Στεναχωριέμαι, ψέλλισε ο 15χρονος δράστης όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας για την απώλεια του 6χρονου Μεχμέτ Αλή Σεζάλ 


Οδηγείται σε νέα δίκη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο με τις κατηγορίες της ληστείας, του βιασμού κατά συναυτουργία και της παράνομης κατακράτησης για άλλη υπόθεση

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε 18 χρόνια ποινικού σωφρονισμού καταδικάστηκε ο δράστης της δολοφονίας του 6χρονου Μεχμέτ Αλή Σεζάλ στην Κομοτηνή. Η δίκη με κατηγορούμενο τον 15χρονο και συνήγορο υπεράσπισής του τον Δημήτρη Μήλιογλου, διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου κεκλεισμένων των θυρών, με αστυνομικά μέτρα ασφαλείας και σε ήρεμο κλίμα. Εντός της αίθουσας του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων βρέθηκε μόνο ο δράστης με τον συνήγορό του και ειδική διερμηνέας από την Κόρινθο, ο δικηγόρος της οικογένειας του 6χρονου Νότης Χαραλαμπίδης, και οι μάρτυρες, ανάμεσά τους αστυνομικός, οι γονείς του 6χρονου θύματος, η αδερφή του 15χρονου δράστη και ένας ακόμα άνδρας από τον οικισμό του τέρμα Αδριανουπόλεως. 
Στεναχωριέμαι, ψέλλισε ο δράστης όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας για την απώλεια του 6χρονου Μεχμέτ Αλή Σεζάλ. Υπήρξε ομολογία της πράξης, με τον κατηγορούμενο να περιγράφει στο δικαστήριο τα όσα διέπραξε σε βάρος του 6χρονου.


Η επιβληθείσα ποινή αναλυτικά είναι 10 έτη για ανθρωποκτονία, 4 έτη για τον βιασμό και 4 έτη για την αποπλάνηση ανηλίκου, δηλαδή 18 έτη ποινικού σωφρονισμού, εκ των οποίων είναι εκτιτέα τα 10 έτη επειδή είναι ανήλικος. Ο 15χρονος δράστης θα παραμείνει έγκλειστος στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Κορίνθου. Αυτή είναι η ανωτέρα των ποινών που μπορεί να επιβληθεί σε ανήλικο για την πράξη αυτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία. "Αυτή η ποινή είναι στα πλαίσια του ποινικού του σωφρονισμού. 


Επιβλήθηκε μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στο δικαστήριο την αντιμετώπιση ανηλίκων. Δεν προβλέπει αυστηρότερες ποινές", σχολίασε στον "Χ" ο κος Μήλιογλου. Όσο για το ενδεχόμενο της έφεσης αυτή πρέπει να ασκηθεί από την μητέρα του ανήλικου δράστη, η οποία δεν ήταν παρούσα στην χθεσινή δίκη. 


Σχολιάζοντας την απόφαση ο δικηγόρος της οικογένειας του 6χρονου Νότης Χαραλαμπίδης είπε τα εξής: "σε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν σε ανήλικους δράστες, όπως το συγκεκριμένο, το οποίο είναι ένα ειδεχθές έγκλημα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού και της ασέλγειας σε ανήλικο κάτω από δώδεκα ετών, θα έλεγα ότι το δικαιϊκό μας σύστημα με τις διατάξεις του στέκει μάλλον αμήχανο απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικότητα. 


Η ποινή η οποία επιβλήθηκε ήταν η μέγιστη δυνατή, οπότε με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος επετεύχθη στα πλαίσια της νομιμότητας. 
Οι δικαστές έκαναν το καθήκον τους και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο". Το ερώτημα βέβαια είναι, πρόσθεσε ο κος Χαραλαμπίδης "κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική μια ποινή σε έναν θύτη αυτού του είδους. 


Ένα σχόλιο που εγώ έχω να κάνω για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι άνθρωποι οι οποίοι μεγαλώνουν σε επισφαλές κοινωνικό περιβάλλον, χωρίς γονείς, με προβλήματα, όπως ο κωφάλαλος δράστης, υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν στην κυριολεξία πεταμένα στο δρόμο, τέτοιου είδους όμως εγκλήματα δεν συναντάμε συχνά στη βιβλιογραφία και δεν συναντάμε συχνά στην ελληνική πραγματικότητα τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. 


Ως εκ τούτου θεωρώ ότι ο δράστης έχει εδραιωμένα μέσα του χαρακτηριστικά ενός ψυχρού και στυγνού εγκληματία. Θεωρώ ότι δεν δείχνει δείγματα ούτε μεταμέλειας, ούτε ντροπής και κυρίως δεν δείχνει καμία συναισθηματική φόρτιση, όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι. Περιγράφει τα γεγονότα σαν να πρόκειται για κάποιον τρίτο χωρίς να τα χρωματίζει συναισθηματικά και αυτό θεωρώ ότι τον κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. 


Γι' αυτό τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μετά την έκτιση της ποινής του θα έχει σωφρονιστεί ή θα έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του ώστε να κινείται με μη παραβατικό τρόπο".


ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟΝ 15ΧΡΟΝΟ
Οι πληροφορίες του "Χ" αναφέρουν ότι ο 15χρονος που καταδικάστηκε χθες για τη δολοφονία του 6χρονου, οδηγείται σε νέα δίκη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο με τις κατηγορίες της ληστείας, του βιασμού κατά συναυτουργία και της παράνομης κατακράτησης για υπόθεση που διαπράχθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στην Κομοτηνή. 


Ο 15χρονος ομολόγησε τις πράξεις κατά την απολογία του το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Απριλίου. Θύμα ήταν ένας 22χρονος με νοητική υστέρηση, ενώ υπήρχε και άλλος ανήλικος συνεργός μόλις 14 ετών. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αυτή είχε λάβει χώρα ελάχιστους μήνες πριν την δολοφονία του 6χρονου Μεχμέτ Αλή Σεζάλ με δράστη τον 15χρονο. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ξεκάθαρα κερδίζει στα σημεία,  στην επικοινωνία και δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική συσπείρωσης, με την παρουσία σημαντικών στελεχών από όλους τους νομούς,  στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, ομιλία, αλλά και την