ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών συνδυάστηκε με εθελοντική αιμοδοσία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριών Ιεραρχών
Εθελοντισμός
Αιμοδοσία
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
Κώστας Δημητρακόπουλος

Δημήτρης Δημητρακόπουλος για την αξία της αιμοδοσίας: «Εσύ ανανεώνεσαι, ο άλλος ζει!»

Αργία για μαθητές και εκπαιδευτικούς ήταν η χθεσινή ημέρα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. 
Στο πλαίσιο του εορτασμού, για ένατη συνεχή χρονιά οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης πραγματοποίησαν εθελοντική αιμοδοσία, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το δρόμο της προσφοράς προς τους μαθητές τους. Αυτό τον δρόμο χαράσσει από το 1955 ο μακροβιότερος εν ζωή, και Κομοτηναίος, αιμοδότης, ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την αιμοδοσία και τις αξίες της!


ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η αργία ξεκίνησε, όπως συνηθίζεται, με την πρωινή λειτουργία προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, στο Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή. Εκεί ιερούργησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, με το ναό να είναι κατάμεστος από μαθητές, εκπαιδευτικούς και δημότες.


Στο πλαίσιο του εορτασμού, λόγο απηύθυνε η φιλόλογος του μουσικού σχολείου Κομοτηνής Χρύσα Παπανικολάου. Στην αρχή πραγματοποίησε ιστορική αναδρομή στο έργο των τριών επιφανών αντρών, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την αξία της αργίας και παρουσίασε σε αδρές γραμμές μια σκιαγράφησή τους. «Διεύρυναν την σκέψη και την παιδεία των Ελλήνων, προωθώντας την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους και τη διατήρηση ζωντανής της θρησκείας», τόνισε, ενώ ανέδειξε το λόγο, ο οποίος κατά την άποψή της συντελεί στη διατήρηση της αργίας. «Οι τρεις ιεράρχες είναι προστάτες. Τα τελευταία χρόνια ακούγονται φωνές που αμφισβητούν την αργία της 30ης Ιανουαρίου και το τι σχέση έχουν οι τρεις χριστιανοί άγιοι με την παιδεία», είπε.


Ιστορικά, με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος. Αναδείχθηκαν πατέρες της Εκκλησίας και άγιοι. 


Η σοφία και η δράση τους τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων, όπως ψέλνεται και στο τροπάριό τους: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος...». Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μετά την τελετή, αρκετοί εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ειρήνης, εκεί όπου η κινητή μονάδα αιμοδοσίας τους περίμενε, στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους με την ...προσφορά στον συνάνθρωπο. Συγκεκριμένα, η ΕΛΜΕ Ροδόπης πραγματοποίησε εθελοντική αιμοδοσία από τις 09:30 μέχρι τη 13:30. "Ημέρα της γιορτής των γραμμάτων και των τεχνών η σημερινή, γι' αυτό πραγματοποιούμε εθελοντική αιμοδοσία. Δίνουμε πέντε λεπτά από τον χρόνο μας και προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας, πάντοτε στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Αυτή είναι η ένατη συνεχή χρονιά που πραγματοποιούμε την αιμοδοσία", αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μιχάλης Βασιλειάδης.

Ο ίδιος, επίσης, τονίζει πως "οι συνάδελφοι μπορούσαν να δώσουν αίμα σε άλλη μέρα, παίρνοντας έτσι άδεια. Εμείς, παρόλα αυτά, την ημέρα της αργίας δίνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να κάνουμε την αναπλήρωση μαθημάτων, τα οποία χάθηκαν λόγω κακοκαιρίας".

 

ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Δυο γενιές εθελοντικής προσφοράς και αιμοδοσίας μετρούν οι Δημήτρης και Κώστας Δημητρακόπουλος. Πατέρας και γιος, τέως και νυν πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Νομού Ροδόπης, με το έργο τους προτάσσουν την προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος, γεννηθείς το μακρινό 1931, αποτελεί τον γηραιότερο εν ζωή αιμοδότη κι έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την παγκόσμια οργάνωση αιμοδοτών. Δεν χάνει το χαμόγελό του, αιμοδοτεί ανελλιπώς και -ουσιαστικά- αποτελεί τον άνθρωπο χάρη στον οποίο η Ροδόπη έμαθε την έννοια της αιμοδοσίας. "Εσύ ανανεώνεσαι, ο άλλος ζει", είναι το ...σλόγκαν του για την αιμοδοσία, τονίζοντας ότι αν δεν αιμοδοτείς, ενώ έχεις τη δυνατότητα, εγκληματείς εξ αδιαφορίας! "Δεν υπάρχει ενημέρωση από την πολιτεία, ώστε να καταλάβουν -οι άντρες ειδικά- πόσο σημαντική είναι η αιμοδοσία, η οποία δίνει μακροζωία, μειώνει κατά 50% την πιθανότητα καρκίνου και μειώνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας. Αν αυτά τα ήξεραν, ο κόσμος ...θα πλήρωνε για να δώσει αίμα!", επισημαίνει.

 Ο σύλλογος αιμοδοτών Ροδόπης ξεκίνησε από ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο όμως "πυροδότησε" χρόνια προσφοράς. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Δημητρακόπουλος ο σύλλογος γεννήθηκε "εξαιτίας ενός φίλου μας, που το 1995 χρειάστηκε αίμα λόγω κύρωσης ύπατος, ένας σπουδαίος παθολόγος της Κομοτηνής μας είπε να δώσουμε αίμα! Το 1979 απαγορεύτηκε η αγοραπωλησία αίματος και ιδρύθηκε ο σύλλογος αιμοδοτών", λέει ο άνθρωπος που αιμοδοτεί από το ...1995, καταλήγοντας στο ότι η λέξη "συνάνθρωπος" συναντάται μόνο στην ελληνική γλώσσα, κι αυτό κάτι αποδεικνύει.

Στο ίδιο μότο και ο γιος του, Κώστας Δημητρακόπουλος, έχει αναλάβει τον σύλλογο και συνεχίζει την προσφορά με αμείωτο ενδιαφέρον. "15 άτομα από την Χριστιανική Ένωση Κομοτηνής ξεκίνησαν να δίνουν αίμα, μέχρι το 1978. Το 1979 ξεκίνησε ο σύλλογος αιμοδοτών, ο οποίος πλέον αριθμεί 2.000 μέλη και είναι από τους πρώτους συλλόγους, μαζί με Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, που δίνουν αίμα πανελληνίως. Το 1/3 του εθελοντικού αίματος πανελληνίως δίνεται στη Θράκη! 5.500 μονάδες το χρόνο δίνει το νοσοκομείο Κομοτηνής!", μας πληροφορεί, με τους αριθμούς να μας δημιουργούν εξαιρετικά ευχάριστα αισθήματα για την περιοχή και τους ανθρώπους της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει