ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2016 - 15:37
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Κομοτηνή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγία Βαρβάρα
Κομοτηνή
Παράδοση
Έθιμο
Πυροβολικό

Οι νοικοκυρές τήρησαν το έθιμο της παρασκευής της παραδοσιακής βαρβάρας

Με λειτουργία στην Εκκλησία και γιορτή από το πυροβολικό, γιορτάστηκε η Αγία Βαρβάρα στην Κομοτηνή. Το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στον ομώνυμο ναό στην Κομοτηνή τελέστηκε θεία λειτουργία ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, παρουσία πλήθος πιστών. Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία με αφορμή τη γιορτή του πυροβολικού στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου. Εκεί οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα οπλικά συστήματα. Οι νοικοκυρές της Ροδόπης τήρησαν το έθιμο της παρασκευής της παραδοσιακής βαρβάρας.

Οι γυναίκες φτιάχνουν και μοιράζουν την βαρβάρα την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας  κατά  της βαριάς αρρώστιας της “ευλογιάς”. Γίνεται με σιτάρι, καρύδια, αμύγδαλα και σταφίδες, είναι γλυκός και αρωματισμένος με κανελογαρίφαλα. Αυτήν την Βαρβάρα ετοίμασαν οι νοικοκυρές και την μοίρασαν σε κούπες στα φιλικά και συγγενικά σπίτια, βάζοντας όλη τους την τέχνη και την φροντίδα, ώστε να αποσπάσουν επαίνους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ίσως με το δίκιο του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης ότι στο μεγαλύτερο Δήμο της Ροδόπης μετά το Δήμο Κομοτηνής, στον Δήμο Ιάσμου συγ

Ημερολόγιο